Hlavní obsah

Francouzský šarm v Karibiku: Vydejte se na Martinik, ostrov krásné Josefiny

Je kapkou francouzského šarmu v Karibském moři. Lázeňská městečka s pobřežními kolonádami evokují spíše Francouzskou riviéru, všechno ostatní má ale tropickou chuť a vůni. Ostrov Martinik je koktejlem karibské živelnosti a francouzské elegance. Propátrejte místní butiky a večer to zapijte místním výborným rumem!

Foto: ESO travel

Martinik je kus Francie uprostřed Karibiku.

Článek

Martinik je součástí takzvaných Francouzských Antil, skupinky ostrovů, které mají svým zřízením a kulturou blíže k Evropě než ke Karibiku. Nikde v Evropě ale zase nenajdete tak krásné pláže jako tady.

Ty na Martiniku jsou povětšinou široké, s bílým pískem a chráněné hradbou korálů, tudíž s klidnou hladinou moře. V okolí letoviska Trois Ilets turista narazí na desítky a desítky malých a opuštěných pláží, u ostatních letovisek jde obvykle o jeden dlouhý písečný pás, který lemuje elegantní promenáda.

Montagne Pele – zkázonosná dominanta ostrova

Martinik je vulkanického původu, o čemž není pochyb od chvíle, kdy ho z paluby lodi, nebo z letadla, poprvé spatříte. Ohromný masiv sopky Montagne Pele se tyčí do výšky zhruba 1300 metrů a dává vzpomenout na jedno květnové ráno roku 1902. Od roku 1932 ale sopka spí a jedinou aktivitou na jejích svazích tak jsou skupiny turistů, které stoupají ke kráteru.

Foto: Zinneke

Takhle dnes vypadá městečko Saint Pierre, které v roce 1902 smetl žhavý mrak ze sopky Montagne Pele.

Zkáza městečka Saint Pierre
Saint Pierre bývalo hlavním městem ostrova Martinik, 8. května 1902 ho ale v osm hodin ráno smetl ze zemského povrchu výbuch sopky Montagne Pele a následný žhavý oblak, v němž teplota dosahovala až tisíce stupňů. Sopka o sobě přitom dávala vědět už 25. dubna, od začátku května došlo k několika silným výbuchům. Všichni ale nebezpečí podceňovali. Výbuch si nakonec vyžádal mezi 25 až 30 tisíci mrtvými – přežili ho pouze dva lidé v městečku. Jedním z nich byl vězeň v podzemní kobce.

Martinik není, co se velikosti a rozlohy týká, žádný obr. Na délku má sice sedmdesát kilometrů, na šířku ale pouhých deset, i tak ale (nejen) místní agentury doporučují najmout si auto a prozkoumat ho na vlastní pěst. Pro mluví nejen výborný stav zdejších silnic (které Martiniku musí závidět každý, kdo čas od času projíždí po tankodromu D1), ale i výhodná cena pronájmu a hlavně kouzlo městeček na pobřeží, do kterých můžete vyrazit.

Foto: visoterra.com

Pláže Martiniku – to je jeden z důvodů, proč se právě sem jezdí.

Autem okolo ostrova

Patří mezi ně i hlavní město ostrova Fort de France, v doslovném překladu Francouzská pevnost. Ostatně skutečnou pevnost tu můžete opravdu navštívit. Tady už je ale namístě vyměnit označení „městečko“ za „město“. Ve Fort de France žije totiž zhruba 90 tisíc obyvatel, což je čtvrtina všech obyvatel ostrova.

Statut hlavního města dostalo Fort až v roce 1902, po zkáze městečka Saint Pierre, a do téhle doby se logicky datuje i obrovský rozvoj a výstavba nových elegantních „francouzských“ čtvrtí.

Letovisko Tartan mělo ještě před pár lety blíže k rybářské vesničce než turistickému letovisku. V posledních letech ale prošlo proměnou, na jejímž konci je podoba příjemného lázeňského města s romantickou pobřežní kolonádou, s elegantními hotely a s příjemně ospalou atmosférou. Oživit ji nicméně můžete třeba ve zdejší výrobně rumu, ke které přiléhá i obchod s „tematickými“ suvenýry.

Foto: ESO travel

Pobřeží je v některých místech členité. Najít si svou vlastní opuštěnou pláž můžete třeba na východním pobřeží ostrova.

Jaké je na Martiniku počasí?
Teploty jsou na Martiniku po většinu roku téměř stejné. Důvod, proč vyrazit ale právě v těchto týdnech, existuje. Právě od ledna do března je tu totiž jen minimum srážek. V ostatních ročních obdobích se pravděpodobnost toho, že odpoledne strávíte s koktejlem v ruce ne na lehátku, ale v baru pod střechou, trochu zvětšuje.

Letovisko Trois Ilets, Tři ostrůvky, nabízí větší luxus, ale atmosféru taktéž lázeňskou. Nicméně ne tak komorní – spíš „karlovarsky festivalovou“. Noční život je tady bohatší, barů, bister a restaurací víc. Trois Ilets si na Martiniku s jiným letoviskem nespletete – červené střechy i fasády v kontrastu se zdejšími bílými plážemi září. Setkat se tak můžete i s názvem „Červené město“.

Foto: ESO travel

Dát si výborný místní rum a posedět na soukromé terase – to je častá náplň večerů na Martiniku.

Josefinina koupel

Výlet po ostrově pak část turistů končí na východním pobřeží, v městečku Francois. Pobřeží je tu dosti členité se spoustou osamělých pláží vhodných pro piknik a odpočinek. Výhled tady člověk má i na ostrůvky Oscar a Thierry. Právě mezi nimi leží laguna přezdívaná Josefinina koupel.

V průzračné vodě se tu prý kdysi skutečně pravidelně koupala Josefina, budoucí manželka Napoleona Bonaparte. Právě Martinik byl jejím rodištěm a říká se, že její oči měly právě takovou barvu jako voda v bezprostředním okolí ostrova.

Velké Antily jsou slavnější:

Inzertní sdělení: Vydejte se na Martinik!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů na Martinik:

Oblíbený hotel s obrovským bazénem, který leží jen kousek od krásné bílé pláže v letovisku Trois Ilets. Zázemí pro vodní sporty, pro potápění, stylové obchůdky, restaurace, bistra, bohatý noční život.

Luxusní ekoresort, do kterého se podíváte, pokud vyrazíte na kombinovaný zájezd na ostrovy Guadeloupe a Dominika. To nejkrásnější z obou z nich v zázemí těch nejluxusnějších resortů.

Dovolená na nejromantičtějším místě planety. Příjemný hotel, v bujné tropické zahradě s ideální polohou pro odpočinek, poznávání a nákupy, na jedné z nejkrásnějších pláži Redut na severu ostrova.

Čtěte dále, aktuálně vyšlo:

V dalších článcích najdete tipy, kam v lednu, nejkrásnější pláže Dominikány a luxus na Maledivách. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Při výběru dovolené dáváte přednost...
Ubytování v naprostém soukromí.
14,6 %
Ubytování v menším a klidnějším letovisku.
77,7 %
Ubytování v centru dění.
7,7 %
Celkem hlasovalo 534 čtenářů.

Praktické informace při cestě na Martinik

Víza a vstupní formality

Při cestě na Martinik nepotřebujete jako občan ČR žádné vízum. Postačí vám cestovní pas, který bude platný ještě šest měsíců po plánovaném návratu, a zpáteční letenka, kterou budou chtít na letišti vidět.

Měna

Před dovolenou tady není potřeba složitě shánět exotickou měnu. Oficiálním platidlem je na Martiniku Euro. V hotelech můžete používat i embosovanou platební kartu a bývají v nich i bankomaty.

Zdravotní rizika a očkování

Není potřeba, abyste před cestou podstupovali speciální očkování. Doporučuje se ale mít s sebou léky na střevní potíže a teplotu. Úroveň zdejšího zdravotnictví je vysoká. Turisté by se také měli vyvarovat pití vody přímo z vodovodních kohoutků.

Jazyk a dorozumění

Úředním a tudíž i nejpoužívanějším jazykem je francouzština. V hotelech, v obchodech a v restauracích se bez problémů dorozumíte i anglicky, případně německy.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám