Hlavní obsah

Tajemné jezero Atitlán: Neznáme přesnou hloubku a fouká tu zvláštní vítr

Nikdo neví, co všechno ještě ukrývají temně modré vody jezera Atitlán. Jeho dno vědci ještě důkladně neprozkoumali. Víme tak jen to, že hloubka je minimálně 340 metrů. Možná ale i mnohem větší - vždyť Atitlán vznikl po obrovském výbuchu, který rozmetal 6000 metrů vysokou sopku, která tu byla původně. Nejkrásnější jezero planety tak vzniklo z lávy a popela.

Foto: ESO travel

Atitlán se pyšní titulem nejkrásnějšího jezera planety. Divíte se?

Článek

K ohromnému výbuchu prý došlo před 84 tisíci lety. Do vzduchu tehdy „vyletěla“ asi šest tisíc metrů vysoká sopka, vegetace v okruhu několika kilometrů absolutně vyhynula, popel padal až na Floridě. A na dně nově vzniklého kráteru se okamžitě začala tvořit jezera – plná koncentrované kyseliny a smrtonosných sloučenin.

Jezero Atitlán tak, jak ho známe dnes, vzniklo o desítky tisíc let později, kdy se kráter zaplnil vodou. Břehy tu dnes ostře padají do temně modré vody a po hladině – po poledni čeřené větrem Xocomil – se prohánějí výletní lodě.

Turisté jsou tu bráni na hůl

„Neodkývejte prodejci lístků první cenu, kterou vám nabídne,“ radí turističtí průvodci po této oblasti. Turisté jsou tady totiž silně atakovaným druhem – místní chtějí vydělávat, a tak si cizincům říkají i o několikanásobně vyšší částky. Stačí být ale dostatečně asertivní a nenechat si přístup líbit a většina jich „zkrotne“ a nabídne cenu, která už je podobnější té, kterou platí místní.

Foto: eclipsesinluna

Sopky v jižní části jezera vytvářejí nezaměnitelné panorama.

Xocomil, vítr, který smývá hříchy
Čte se „Šokomil“ a vát začíná pravidelně vždy po poledni. Menší loďky v tu chvíli zamíří do přístavu, dvoumetrové vlny, které proudění vzduchu způsobí, jsou na ně už příliš vysoké. Xocomil je fenomén typický právě pro jezero Atitlán. Vzniká ve chvíli, kdy se tu srazí vlhký vzduch od Pacifiku se vzduchem, který proudí z hor.

Cestu po jezeře by si ale neměl odpustit nikdo. Začíná se obvykle v městečku Panajachel, místě, kde si svou středoamerickou základnu vytvořili v 60. letech američtí hippies. Dodnes je tu atmosféra uvolněnější, než by si místní starousedlíci přáli. Panajachel je jinak typicky turistické letovisko – najdete tu spoustu hotýlků a penzionů, trh s tradičními suvenýry, restaurace i bistra pro nenáročné.

Světoznámé panoráma

Z místního přístavu se pak každé ráno vyplouvá na širou hladinu. V dálce ji lemují vrcholy tří místních vulkánů – Atitlánu, Tolimánu a San Pedra – právě ty vytvářejí s modrou vodou a zelenou vegetací na březích jezera nezaměnitelné panoráma, které po ránu, kdy se na hladině válí mlha, bere dech.

Foto: Adam Baker

Nejkrásnější je prý Atitlán při východu slunce, kdy se nad hladinou povaluje mlha.

Není divu, že Alexander von Humboldt při prvním spatření jezera vydechl slavnou větu o nejkrásnějším jezeře planety. Ostatně – z tohoto neoficiálního titulu krásy žije jezero Atitlán vlastně dodnes.

Maximón, tak trochu jiný světec
Jeho podoba se liší kraj od kraje, všude mu lidé ale nosí kořalku, cigarety, doutníky, ale i lahve s coca colou. Maximón je velmi oblíbený světec, který má v oblasti jezera Atitlán spoustu přívrženců i svatyní. Chodí za ním i turisté a prý i jim za drobný dárek pomůže s láskou, zdravím i penězi.

Nejkrásnější pohled na Atitlán je prý po ránu. A pak také z míst, která nejsou tak turisticky exponovaná. Tady ale pozor – místní agentury důrazně doporučují vyrážet na túry jen ve společnosti zkušeného průvodce a s více lidmi. Ne proto, aby na turistech vydělaly, ale z obavy před některými místními domorodci, kteří osamělé turisty přepadávají a chtějí po nich peníze a cennosti. I přesto je ale Atitlán jedním z nejoblíbenějších cílů v Guatemale.

Foto: vladybachez

Oblíbenou kratochvílí turistů je tady výlet na kajaku. Po poledni ale začíná foukat zrádný Xocomil!

Experiment, co se nezdařil

Jediní, kteří si pobyt u jezera neužijí, jsou rybáři. V 70. letech se místní vláda rozhodla, udělat z Atitlánu celosvětově uznávané místo sportovního rybolovu. Do ekosystému jezera ale vypustila dravého okouna černého, který všechnu ostatní faunu téměř zlikvidoval. O živobytí tak přišli i místní rybáři.

Život v jezeře je tak dnes jen minimální. Říkají to i potápěči, kteří sem občas dorazí. I tak je prý ale svět pod hladinou, který na každém metru připomíná vulkanický původ jezera, fascinující.

O dalších perlách Střední Ameriky se dočtete v článku Zlaté žáby a horké vodopády v pralese? Ve Střední Americe je stále co objevovat 

Inzertní sdělení: Prozkoumejte státy Střední Ameriky!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů do Střední Ameriky:

Archeologické perly Střední Ameriky - magické Palenque, mystický Tikal a romantická Antigua doplněné o pobyt na korálovém ostrůvku Ambergris Caye.

Vhodný program pro milovníky kombinovaných zájezdů. Po velmi atraktivním okruhu si budete užívat nádherných pláží Karibiku.

Kombinace pohody, komfortu, ale i adrenalinu. Uvidíte činné vulkány, deštné pralesy, nádherné bílé pláže, koloniální architekturu a Panamský průplav.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o Britských Panenských ostrovech, o luxusních Maledivách nebo o letovisku Búzios. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Které z následujících jezer je podle vás tím nejkrásnějším?
Atitlán
24 %
Bajkal
55,9 %
Titicaca
9,9 %
Mrtvé moře
6,3 %
Viktoriino jezero
3,9 %
Celkem hlasovalo 558 čtenářů.

Guatemala – informace o zemi

Guatemala nepatří do prvního sledu, co se týká množství turistů, kteří sem dorazí. Tahle středoamerická země ještě pořád (a neprávem) leží ve stínu svých sousedů. Přitom právě tady vznikla Mayská civilizace, jejímž pozůstatkem jsou dodnes desítky polorozpadlých staveb.

Guatemala má zhruba o třetinu větší rozlohu než Česko, obyvatel je k 15 milionům – část z nich jsou potomci Mayů, část přistěhovalci, většina z nich hovoří španělsky – vždyť španělština je tu i oficiálním jazykem.

Kromě mayských památek fascinuje Guatemala turisty i svou přírodou – v zemi je 21 národních parků, které pokrývají asi 7 procent rozlohy.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám