Hlavní obsah

Extrémně čisté moře, slavní i obří ústřice - Búzios, místo, kam musí každý gurmán

Když sem v roce 1964 poprvé před dotěrnými novináři prchla Brigitte Bardotová, byl brazilský Búzios spíš jen ospalou rybářskou vesničkou. I díky její přítomnosti se o něm ale začalo mluvit a dnes je tohle místo severovýchodně od Ria de Janiera jedním z nejznámějších plážových resortů v Brazílii. A pozor! Člověk tu pořád může potkat některou ze světových celebrit.

Foto: ESO travel

Do letoviska Búzios utíkala za klidem a soukromím v 60. letech 20. století Brigitte Bardotová.

Článek

Búzios občas někteří dokonce označují za jihoamerické Saint-Tropéz. Slavní sem utíkají za klidem, kryti slunečními brýlemi posedávají v luxusních restauracích v křesílkách, popíjejí caipirinhu a sledují cvrkot okolo sebe. Seděl tu takhle třeba Mick Jagger, odpočívala tu Madonna.

Jako doma!

I přesto ale není Búzios sterilní a snobské místo. Naopak, pořád si uchovává něco z atmosféry malé rybářské vesničky, kterou po staletí byl. V pousadě, kde turisté bydlí, se spíše dočkají hlasitého smíchu, stejně hlasité promluvy a domácké atmosféry, než přehnaně zdvořilého číšník, který vysekne poklonu téměř až na zem.

Bydlení v pousadách
V letovisku Búzios spíš než na klasické velké hotelové komplexy člověk narazí na takzvané pousady – menší penziony, kde je jen pár pokojů a tudíž klid a pohoda. Ubytovat se tady můžete buď v prostých pousadách místních obyvatel, nebo v takových, které spadají pod některý velký hotelový řetězec a které nabízejí veškerý myslitelný luxus.
Foto: ESO travel

Pousada – typické ubytování v Brazílii. Můžete vzít zavděk prostým noclehem, nebo si vybrat některou z luxusnějších variant.

Búzios je poloostrov, na který se autem dostanete z Ria de Janiera asi za dvě a půl hodinky. Slunečních dní je tady tři sta do roka, pláží téměř ke třem desítkám a voda v Atlantiku nebývale čistá. Není divu, že tu „Bardotka“ nakonec nestrávila se svým tehdejším přítelem jen pár plánovaných dní, ale rovnou několik měsíců.

Mimochodem, na slavnou filmovou divu, která letovisku přinesla světovou proslulost, tady nezapomínají ani dnes. Na hlavní promenádě Rua das Pedras má dokonce i svojí sochu – v džínách a tílku sedí na kufru a pozoruje moře neustále objímaná turisty, kteří chtějí fotku do rodinného alba.

Rua das Pedras – srdce města

Rua das Pedras nicméně nabízí ještě více zážitků než jen tuhle bronzovou sochu. Je hlavní tepnou celého poloostrova. Ve dne tu člověk může strávit hodiny v buticích, posadit se ke kávě, večer pak k něčemu ostřejšímu. Noční život v Búziosu je divoký a proslulý, plný tance, samby a hlavně výborného jídla a pití.

Foto: estacionplus.com

Pláže na jihu a na severu poloostrova jsou jako den a noc.

Ve velkém se tu rozlévá argentinské víno – to proto, že Argentinci jsou tou největší skupinou turistů, která sem jezdí, a v podniku Estancia Don Juan přímo na hlavní promenádě prý kuchaři připravují ty vůbec nejlepší argentinské steaky ve městě. Neochutnat je hřích!

Na sever za koupáním, na jih za vlnami

Poloha Búziosu dělí jeho pláže na dva typy. Pláže na severním pobřeží mají pozvolný vstup do moře, které tu je klidnější, ale oproti jihu chladnější. Sem by měl člověk vyrazit, pokud chce jen ležet, plavat, odpočívat. Na jihu je voda divočejší, břeh omývají načechrané vlny a v nich se prohánějí surfaři i vyznavači windsurfingu.

Foto: selfdrive.com

V Búziosu se rozhodně nevyhýbejte místní kuchyni – spíš naopak. Je totiž výborná!

Tou nejkrásnější pláží je podle mnohých Joao Fernandes. Mimochodem, právě na ní by měl vyrazit každý, kdo si rád k jídlu dopřává mořské plody. Je tu totiž několik výborných restaurací, kde člověku připraví čerstvé ústřice, které tady moře pravidelně vyplavuje. Neoficiálními surfařskými lokalitami jsou pláže Brava a Osmos, nudisté si dávají dostaveníčka na pláži Olhode.

Búzios většinu návštěvníků nadchne hned po prvním dnu na pláži a po první noci strávené na promenádě a v rytmu samby. I proto se s ním jen velmi nerada loučí i většina pasažérů z velkých zámořských parníků, které tu mívají jednu z mezi pasažéry nejoblíbenějších zastávek.

Cestou na letiště by člověk určitě neměl vynechat prohlídku Ria: Rio de Janeiro, město karnevalů a krásných žen 

Inzertní sdělení: Podívejte se na pláže v Brazílii!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Brazílie:

Vydejte na dovolenou do letoviska, kam moc Čechů nelétá! Desítky krásných pláží, příjemná atmosféra a výborné restaurace, kterými je Búzios proslulý! Brazílie prostě není jen Rio!

Rio de Janiero, nejkrásnější město světa, Amazonie, kde si chytíte vlastní piraňu, vodopády Iguacu… vydejte se na dva týdny do Brazílie a poznejte ta nejkrásnější místa, která tu jsou. Unikátní poznávací zájezd!

Argentina - Uruguay - Brazílie – Paraguay - Ucelená kombinace čtyř zemí, poznáte život na pampě, vodopády Iguacu, uvidíte argentinské tango, uruguayské candombé i brazilskou sambu ...

Čtěte dále:

Přečtěte si také články o Zlatém trojúhelníku, o tipech na zářijovou dovolenou a o nejošklivějších stavbách světa. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Která ze zemí Jižní Ameriky vás láká nejvíc?
Brazílie
43,8 %
Argentina
11,4 %
Chile
7,7 %
Peru
25,9 %
Kolumbie
4,8 %
Jiná
6,4 %
Celkem hlasovalo 352 čtenářů.

Dal by si někdo dobrou brazilskou kávu?

Věděli jste, že Brazílie je největším producentem kávy na planetě? Díky obrovské rozloze a třem klimatickým pásům, ve kterých Brazílie leží, se tu pěstují stovky odrůd – různé kvality a různé chuti. Ta opravdu kvalitní brazilská káva se pěstuje v oblastech Cerrado, Matas de Minas nebo Mogiana a měla by být po správném připravení hořkosladká, vonící čokoládově a s bohatou pěnou.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám