Hlavní obsah

Kam v září na dovolenou? Do Dubaje za pár tisíc, nebo výrazně levněji do Řecka

Nestihli jste letní dovolenou, nebo patříte do nemalé skupiny těch, kteří ji nechávají až na období těsně po sezoně? Pak v tuto chvíli nejspíš řešíte to, kam se v září vydat. Nabízí se Dubaj, kde je právě v tomto období příjemněji než v létě, stále se létá i na řecké ostrovy a kdo má rád exotiku, může vyrazit na pláže Keni.

Foto: ESO travel

Dubaj patří k dražším destinacím, teď je ale možné ji pořídit za cenu nižší než deset tisíc korun.

Článek

Podzimní turistická sezona klepe na dveře. Češi během ní nejčastěji vyrážejí autobusem po evropských městech, na Slovensko, ale i k moři. Ceny „letních“ zájezdů padají v září o zhruba 20-30 % oproti hlavní sezoně a přitom je počasí ve Středomoří v průběhu září ještě příjemné i ke koupání.

Září je zároveň i obdobím, kdy pomalu, ale jistě startuje charterová sezóna. Ta sice naplno propuká až v polovině října, nicméně odletět za dalekou exotikou je možné už v průběhu září. Jaké jsou tedy konkrétní tipy, kam se vydat?

Rozpálená Dubaj

V Dubaji je od května do začátku září téměř k nesnesení. Horko k zalknutí, teploty atakující přes den ve stínu padesát stupňů - není divu, že v létě sem létá na plážovou dovolenou jen minimum turistů a ten hlavní turistický boom tady probíhá na jaře a na podzim, kdy je tu alespoň o trochu příjemněji.

Foto: archiv autora

Ideální čas pro dovolenou rozhodně nekončí posledním srpnovým dnem. V mnohých destinacích je to přesně naopak!

V září klesá denní teplota na „pouhých“ 36 stupňů Celsia, voda je prohřátá na osmadvacet stupňů. Bát se tady člověk nemusí ani srážek, ty jsou na podzim nulové. V Dubaji prší jen v prosinci a lednu – i tady se ale sluší dát slovu „prší“ uvozovky, srážek je totiž naprosté minimum.

Kam jinam za teplem, plážemi a mořem?

Let do Dubaje trvá zhruba sedm hodin a pokud člověk nechce bydlet v těch nejluxusnějších hotelech světa, kterými je Dubaj proslulá, ale vystačí si s tříhvězdičkovým průměrem, může odletět už za necelých deset tisíc. A jak vypadá bydlení v těch nejluxusnějších hotelech? Přečtěte si článek Luxusní dubajské hotely – noc tu stojí desetitisíce, ale za internet si připlatíte

Babí léto v Řecku

Do Řecka se z Česka za sluncem běžně létá až do poloviny října. Pravdou ovšem je, že v termínech na konci září už člověk riskuje, že mu na dovolené tu a tam sprchne. Do té doby je ale na většině ostrovů i na řecké pevnině jasno, teplo a sucho.

Foto: ESO travel

Na Zakynthosu je v září ještě v průměru 28 stupňů. Sezona tady ještě rozhodně nekončí.

Průměrná denní teplota na Santorini, které je vlajkovou lodí luxusní dovolené v Evropě, je v září 28 stupňů Celsia, stejné teplo panuje i na Rhodu, Kosu nebo Zakynthosu. Mořská voda má potom jen o dva stupně méně. Chladněji je už třeba na Korfu, kde je v září během dne v průměru „pouhých“ 23 stupňů. Nicméně pro pěší a cykloturisty jde o ideální teploty.

Když chcete velikou exotiku – Keňa

Zatímco v Řecku na konci září sezona končí, v Keni naopak začíná. A rozhodně nejde jen o sezonu safari a výletů do národních parků. Keňa se totiž v posledních letech snaží o to, aby byla chápána jako luxusní a exotická destinace pro dovolenou u moře. Ostatně podmínky tu pro to jsou – teplota v Keni se po celý rok pohybuje okolo 30 stupňů Celsia, při pobřeží se táhne dlouhý korálový útes a na plážích jako houby po dešti vyrůstají moderní hotelové resorty.

Foto: ESO travel

Ač se to nezdá, i v Keni se dá prožít opravdu luxusní dovolená.

Ta hlavní sezona v Keni sice propuká až v polovině listopadu, nicméně v září se člověk vyhne největším náporům turistů a přát mu bude i počasí. Může se sice dočkat srážek, ale nebude jich příliš.

Asi nejdál je, co se služeb pro turisty týká, letovisko Bamburi na severním pobřeží, kterému do karet hraje i blízkost Mombasy, do letoviska Kikambala se létá za golfem a Diani na jižním pobřeží je jednou z afrických bašt luxusu a dovolených pro ty nejbohatší.

Inzertní sdělení: Vydejte se v září k moři!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky pobytových zájezdů:

Vydejte se v září do Dubaje za luxusní cenu! Vyberte si jeden z mnoha hotelů a poznejte nejvyšší mrakodrap planety, nádherné pláže, i obrovská obchodní centra! Velké last minute slevy!

Užijte si závěr léta na nejkrásnějším a nejluxusnějším ostrově Řecka! Santorini – to jsou vysoké útesy a na nich luxusní hotely, pláže s černým pískem, průzračné moře i legenda o bájné Atlantidě.

Vydejte se na klasickou plážovou dovolenou do srdce Afriky. Keňa je jednou z nejprogresivnějších turistických destinací – krásné pláže, moderní a luxusní hotely, skvělé služby a možnost vyjet na safari.

Čtěte dále:

Přečtěte si dál o vodopádech Iguacu, o dovolené pro ženy nebo o tajemném Uluru. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & ESO travel

Anketa

Kdy jezdíte na dovolenou?
Ještě před hlavní sezonou - v květnu, červnu.
12,9 %
V hlavní sezoně - v červenci a srpnu.
27,7 %
Po sezoně - v září nebo říjnu.
36,2 %
Jindy.
3,9 %
Nejezdím na dovolenou.
19,3 %
Celkem hlasovalo 588 čtenářů.

Kam jinam se vydat?

V Evropě a její blízkosti se nabízejí i další destinace, kam je možné vyrazit v průběhu září a těšit se z pěkného počasí.

Žhavá Andalusie

Andalusie na jihu Španělska je jedním z nejslunečnějších regionů Evropy. Slunečních dnů je tady i 300 do roka! Počasí v září je tady ještě pořád velmi příjemné – teplota vzduchu je zhruba 25 stupňů Celsia, voda má jen o stupínek méně. Srážek se tady člověk nedočká. Více informací najdete v článku: Na Costa del Sol v Andalusii je celý rok "azuro". Slunce tu pálí 300 dní v roce

Rozpálené Turecko

V první polovině září se v Turecku turisté dočkají ještě třiceti stupňů ve stínu a pekelné výhně, v závěru měsíce ale teplota klesá „jen“ na 25 stupňů Celsia a objevují se první srážky – a těch je s blížícím se říjnem stále víc. Takže do Turecka co nedřív!

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám