Hlavní obsah

Seychelský ostrov La Digue přeje romantice, Praslin zase luxusu

Seychelský ostrov Praslin je jediným místem na světě, kde rostou největší kokosové ořechy coco de mer. Sousední La Digue zase pravidelně boduje v anketách o nejromantičtější místo planety. Možná i proto, že na něm není žádné pouliční osvětlení. Mladým párům to ale rozhodně nevadí. Pokud jste si dodnes mysleli, že Seychely jsou jen pláže, hotely a bary, přesvědčíme vás o opaku.

Článek

Světobodem celých Seychel je bezesporu hlavní a největší ostrov Mahé s hlavním městem Victoria. O něm nebo o místní magii jsme psali v minulém článku. V tom dnešním poznáte ostatní seychelské ostrovy, které si s Mahé v ničem nezadají a v mnohém ho i předčí.

Na Praslinu se nespěchá!

Druhý největší ostrov Seychel, Praslin, je od břehů Mahé vzdálený jen necelých padesát kilometrů. Sami místní ho charakterizují jako kompromis mezi turisty nejnavštěvovanějším a tedy nejživějším Mahé a pohodovým ostrůvkem La Digue, který je z jeho pláží vidět.

„Nikdo tady nespěchá, tak taky zvolněte a nechte se unášet rytmem ostrova!“ To je nejčastější odpověď na upozornění, že něco dlouho trvá. Naštěstí se neozývá zase tak často. Seychelané jsou si dobře vědomi toho, že drtivá většina jejich příjmů pochází od turistů, kteří sem jezdí.

Rajská zahrada a coco de mer

Hlavní atrakcí Praslinu je, kromě neuvěřitelně čistých pláží, příroda. Místní pralesní rezervace Valleé de Mai je jediným místem na světě, kde divoce rostou kokosové palmy coco de mer. Říká se jim i Šalamounovy ořechy, mohou vážit k třiceti kilogramům a svým vzhledem prý připomínají lidské pozadí nebo ženský klín. Možná i proto kolují legendy o účincích, které tento ořech má.

Když na tento palmový háj poprvé narazili námořníci, mysleli si, že objevili biblickou Rajskou zahradu a že plody coco de mer jsou právě to zakázané ovoce kvůli kterému byli Adam s Evou vyhnáni z ráje.

Coco de mer jako suvenýr
Pokud si chcete odvést obří coco de mer jako suvenýr, připravte si minimálně 250 euro. Sklizeň ořechů na Seychelách kontroluje stát, výtěžek z prodeje pak jde na obnovu přírody. Ročně se ořechů sklidí jen něco ke třem tisícům a zájem o ně je obrovský. Při odjezdu musíte původ ořechu prokázat dokladem o koupi, takže ho nevyhazujte, a pozor si dejte i na podvodníky. Když vám bude někdo nabízet nápadně naleštěný exemplář, jde pravděpodobně jen o dřevěnou napodobeninu.

Asi nejznámějším turistickým letoviskem na Praslinu je Anse Vorbert, v překladu Zlaté pobřeží. Poměrně rušno je i v letovisku Grand Anse. I tak tady ale turisté nemohou počítat s divokým nočním životem. Většina restaurací zavírá před půlnocí.

K samotnému Praslinu jsou pak přidružené další menší ostrůvky. A každý z nich je něčím zajímavý. „Tak třeba na ostrůvku Curieuse byla více než 130 let kolonie malomocných,“ ukazují místní na zhruba kilometr vzdálenou pevninu. Dnes na Curieuse turisté vyrážejí na farmu želv obrovských. Ostrov Cousin zase funguje jako ptačí rezervace. Na ostrůvku, který má kilometr v průměru, prý žije 300 tisíc opeřenců.

La Digue – romantika bez veřejného osvětlení

Na La Digue je to z Praslinu jen kousek. Občas se mu přezdívá „Seychely včerejška“. La Digue je ze všech vnitřních seychelských ostrovů nejméně rozvinutý, není tady ani veřejné pouliční osvětlení. Restaurace i proto zavírají už kolem desáté večerní. I přesto se ale La Digue pravidelně umisťuje v žebříčcích o nejromantičtější místa světa a dovolenou tady je nutné rezervovat s dostatečným předstihem.

I na místních plážích jsou ohromné žulové balvany, tak typické pro všechny vnitřní seychelské ostrovy. Jediný handicap, s kterým se některé z nich potýkají, jsou občas velké vlny. Nejznámější je pláž Anse Source d´Argent. Odpovídá tomu ale i množství turistů. Za klidem a prázdnými plážemi je potřeba se vydat dál od hlavní vesničky La Passe. Třeba na pláže Petite Anse nebo Anse Cocos. Tam se dají turisté často spočítat jen na prstech jedné ruky.

Čtěte dále:

Více informací o Seychelách si můžete přečíst v dalších článcích:

Nedávno jsme psali také o Thajsku, Kubě, Íránu s jeho bohatou historií nebo Kulumbii a jejímu zlatu. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy na Seychely

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů na Seychely:

Luxusní resort s 18-ti jamkovým golfovým hřištěm má přístup na dvě krásné pláže Anse Georgette a Anse Kerlan. Hotel je postaven s maximálním využitím přírodních materiálů.

Oblíbený malý resort, sestávající z pouhých čtyř prostorných bungalovů umístěných v krásné tropické zahradě, cca 200 m od pláže. K dispozici je i kuchař.

Menší hotel se 32 pokoji postavenými v kreolském stylu je situován na západním pobřeží ostrova na jeho nejlepší pláži Grand Anse a je obklopen krásnou tropickou zahradou.

Anketa

Na který z ostrovů byste chtěli vyrazit na dovolenou?
Na La Digue
18,2 %
Na Praslin
29,8 %
Na Mahé
4,3 %
Na Sainte Anne
2 %
Na některý z vnějších korálových ostrůvků
45,7 %
Celkem hlasovalo 302 čtenářů.

Vnitřní versus vnější

Seychely jsou tvořené dvěma typy ostrovů – vnějšími a vnitřními. Vnitřní mají žulový základ a jde o vyvýšeniny mořského dna. Patří mezi ně ty nejznámější ostrovy Seychel – Mahé, La Digue, Praslin a menší ostrůvky v jejich bezprostřední blízkosti.

Vnější ostrovy mají podobu korálových atolů. Až někdy uslyšíte třeba o atolech Amiranty, Coëtivy, Providence, Farquhar nebo Aldabra, pak vězte, že patří do skupiny vnějších ostrovů.

Nejznámější je atol Aldabra, jinak také součást světového dědictví UNESCO. Žije na něm ke stovce tisíc želv obrovských. Pro vstup na atol je ale nutné mít povolení. To vydává seychelská vláda a ročně ho udělí jen několika desítkám lidí.

Na ostatních atolech ale funguje několik velmi luxusních letovisek, ke kterým se dostanete jen jachtou a užijete si tu díky tomu absolutní soukromí.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám