Hlavní obsah

Kde strávit Vánoce u moře? Zkuste ostrov Svatý Martin

Jak ví každé malé dítě, Martin přijíždí na bílém koni. V Karibiku taky, jen s tím rozdílem, že tady namísto zasněžených ladovských krajinek bíle září písek. Nádherné, dlouhé pláže, k tomu teplé, blankytně modré moře plné korálů. To je zase něco úplně jiného, než třeskutá česká zima. Co kdybyste se letos o Vánocích pro změnu ohřáli?

Článek

Svatý Martin je malý vulkanický ostrůvek v Karibském moři; je součástí Malých Antil a má rozlohu kolem 70 km2. Bude mít pravděpodobně něco do sebe, protože i přes svou malinkou rozlohu stál Francii a Holandsku za to, aby si ho ještě rozdělili na dvě části. A proč? Snad za to původně mohla bohatá naleziště soli, podle které se kdysi dávno ostrov jmenoval „Soulinga“, město soli. Dnes je pak v oblibě hlavně kvůli kvalitním plážovým letoviskům a celoročně teplému počasí.

To bylo totiž tak. Psal se 11. listopad 1493 a Kryštof Kolumbus na jedné se svých objevitelských plaveb místo Indie nalezl zase něco jiného. Tentokrát to byl ostrůvek Soulinga. Protože mají mořeplavci ve zvyku si krajinu, ke které připlují jako první, zpravidla nově pojmenovat, stal se z Města Soli Svatý Martin. Narozeniny (a dnes i svátek) Svatého Martina z Tours jsou totiž slaveny právě 11. listopadu.

Na bílém koni byste ho tady ale vyhlíželi marně. Od prosince do dubna je tu totiž snad ještě lepší počasí než v létě - prší o trochu méně než po zbytek roku a to už je co říct, když tady neprší skoro vůbec. Zkuste si představit třeba takové Vánoce v Karibiku! Máte strach, že vám bude vedro? Nebojte, zas tak horké to nebude, místní vzduch je totiž ochlazován vanoucími pasáty.

Nejkrásnější pláže ostrova
Baie Longue, Baie Rouge, Baie aux Prunes jsou klidné pláže v překrásné oblasti jménem Terres Basses (francouzská část ostrova) Cupecoy Beach vede podél pískovcových skal a je nejhezčí večer při západu slunce (holandská část ostrova) Happy Beach není snadno přístupná, takže občas tu není ani noha (francouzská část ostrova) Le Galion Beach mělký a pozvolný přístup do moře je ideální pro malé děti (francouzská část ostrova) Maho Beach světoznámá pláž, kde vám nad hlavami přistávají letadla (holandská část ostrova)

Ojedinělá směsice francouzské a holandské kultury spolu s pradávnou tradicí místních indiánů nabízí spoustu variant, jak svátky klidu na ostrově strávit. Povinností každého návštěvníka by měl být potápěčský ponor do zdejších moří plných rozmanitého života. Ti odvážnější se tu dobrovolně potápějí i za žraloky a komu nestačí ani čelisti v přímém přenosu, může si na Svatém Martinu půjčit poloponorku.

Kuchyně města soli
Celý Karibik je pestrou směsí různých kultur z různých koutů světa. Ani Svatý Martin není výjimkou a místní barvitá kuchyně je toho důkazem. V bývalém městě soli za jídlo v restauraci zaplatíte zhruba 20 USD za jednoho, můžete si pak ale vychutnat především vynikající speciality z darů moře. Mezi nejoblíbenější nápoje tu patří typicky karibské rumy, pálenky z cukrové třtiny a ovoce nebo čerstvé džusy. Národní likér Svatého Martina je Guavaberry, na jehož etiketě je hlava černocha v cylindru.

Můžete si tu dokonce půjčit i jachtu a křižovat zdejší korálová moře a přilehlé ostrůvky. Kdo však trpí mořskou nemocí, ať radši navštíví půjčovnu kol a zničí se třeba výšlapem na 424 metrů vysokou horu Pic Paradis, nejvyšší bod ostrova. Cesta skrz tropickou zeleň a výhledy nejen na ostrov pod vámi, ale především na širé moře, opravdu stojí za tu námahu. Když vám zbudou síly, dole v údolí stojí Loterie Farm, lanové centrum v srdci džungle.

Holandská část ostrova

V hlavním městě Philipsburg, vklíněném mezi Karibským mořem a jezerem Great Salt Pond, si rozhodně nebudete stěžovat na nudu. Díky tomu, že v současnosti je hlavním zdrojem příjmů místních obyvatel turistika, ulice jsou plné barevných obchůdků, voňavých restaurací a hospůdek. Mají tu také karibskou ZOO Sint Maarten Park, kde najdete na 250 druhů exotických zvířat.

Francouzská část ostrova

Francouzský vzduch na vás dýchne ve městě Marigot, jehož pobřežní riviéra je jako vystřižená někde od Saint-Tropez. Prostě romantické uličky plné kaváren a malých butiků, proslulé tržiště s ovocem, zeleninou a rybami atd. Horizont nad městem pak doplňuje původně obranná pevnost Fort Louis z roku 1767, z jejíchž hradeb dohlédnete až na sousední ostrůvky Anguilla, Saba a St.Barth..

Pokud chcete kromě krásné dovolené zažít i trochu té divočiny, zavítejte na jeden z karnevalů, které Svatý Martin pravidelně pořádá. Na výběr máte z francouzského karnevalu v únoru, který vás zavede do historie kreolských kmenů, nebo holandského 17 dní dlouhého reje masek na počest narozenin holandské královny.

Plážové radovánky

To, co je ale tou opravdu nejpřitažlivější záležitostí ostrova, jsou jeho pláže. Půjčíte-li si auto, budete moct navíc objíždět místa, která díky své poloze dál od hlavních měst nabízejí srovnatelné služby za výrazně nižší ceny. A že je z čeho vybírat – pláží je tu více než 30.

Nenechte si ujít:
Podmořská prohlídka lodního vrakuNa Svatém Martinu se můžete potápět prakticky kdekoli, rozhodně byste ale neměli vynechat místo, kde v roce 1801 potopila britská námořní loď. Leží v hloubce asi 18 metrů, takže se k ní dostanou i ti méně zkušení potápěči.
Přelet letadla nad Maho BeachJistě jste už někdy viděli obrázky letadel přeletávajících těsně nad jakousi krásnou pláží. S velkou pravděpodobností to byla  pláž Maho Beach, z níž je možné sledovat z bezprostřední vzdálenosti přistávající a odlétávající letadla na mezinárodní letiště The Princess Juliana International Airport.
Večeře v Grand CaseDruhé největší město francouzské části ostrova bylo kdysi dávno rybářskou osadou. Proto tu i dnes najdete mnoho pozůstatků typicky kreolské kultury a především pak vyhlášené restaurace po celém východním Karibiku. Vydejte se na romantickou večeři do životem tepajícího srdce města.

Související články

Máte rádi Karibik? Kousek od Svatého Martina najdete také ostrůvek Svatá Lucie, o kterém jsme psali nedávno. Prozkoumejte další kus světa!

Přečtěte si také o dalších exotických ostrůvcích:

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy na ostrov Svatého Martina

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku atd. vybírá z nabídky zájezdů Svatý Martin:

Dvě kultury na jednom ostrově, který vás ohromí množstvím překrásných bílých pláží. Dopřejte si luxus karibského ostrůvku!

Menší, hornatý ostrůvek s osamocenými plážemi bývá často nazýván francouzskou riviérou v Karibiku a stal se oblíbeným odpočinkovým místem i pro mnoho významných osobností.

Hornaté vnitrozemí ostrova, plné svěžího vánku, vzácných tropických stromů, popínavých lián a stromových kapradin skrývá i papouška Jacquotova.

Anketa

Plánujete strávit vánoční svátky někde u moře?
Ano, vyrážím k moři
8,7 %
Ano, uvažuji o tom
17,3 %
Nevím
1,3 %
Ne, chci Vánoce strávit tradičně
19,6 %
Ne, bylo by to pro mě moc drahé
53,1 %
Celkem hlasovalo 596 čtenářů.

Co byste měli vědět před cestou na ostrov

Svatý Martin je součástí Malých Antil a leží asi 200 km východně od Portorika. Je rozdělen mezi Francii a Holandsko, takže má i dvě hlavní města – holandský Philipsburg a francouzký Marigot. Dokonce i jméno ostrova můžete slyšet v různých verzích – „Saint-Martin“ a „Sint Maarten“.

Výhoda dovolené na Svatém Martinu je ta, že sem můžete jet v průběhu celého roku a nikdy neuděláte chybu. Zdejší klima je totiž bez výraznějších rozdílů po celý rok skoro stejné, a to sice velmi příjemné. Teploty tu mají průměr na 27°C, což je pro vymrzlé Evropany přímo ráj. Během léta je tu vlhko a horko, v zimě pak příjemně teploučko a sucho.

Výhoda dovolené na Svatém Martinu je ta, že sem můžete jet v průběhu celého roku a nikdy neuděláte chybu. Zdejší klima je totiž bez výraznějších rozdílů po celý rok skoro stejné, a to sice velmi příjemné. Teploty tu mají průměr na 27°C, což je pro vymrzlé Evropany přímo ráj. Během léta je tu vlhko a horko, v zimě pak příjemně teploučko a sucho.

Vybrat sezónu si ale musíte spíš kvůli množství turistů, kteří sem každoroční zimu zavítají. V létě jich tu tolik není a i ceny tomu pak odpovídají. Díky rozdělení ostrova na dvě části jsou v každé i jiné oficiální měny – euro ve francouzské části, v holandské pak americký dolar. Naštěstí pro turisty je ale euro běžně akceptováno všude.

Na co si dát pozor

I když Svatý Martin je jen malý karibský ostrůvek, především díky vzrůstajícímu počtu turistů vzrůstá i počet věcí, na které by si měli návštěvníci dávat pozor.

• nepůjčujte si auta s holandskou espézetkou začínající písmenem R. Místní zlodějíčci totiž vědí, že R mají jen auta z půjčovny a bude v něm tudíž co ukrást. Vyberte si raději auto na francouzské straně.

• Dají se tu využít místní autobusy, ale jsou celkem nespolehlivé a nejezdí moc často. Pojedete-li proto někam daleko, zjistěte si nejdřív, jak se dostanete zpátky! Lístek stojí 1-2 USD.

• Na Maho Beach si dejte pozor na silný teplý proud vzduchu ze startujících motorů odlétajících letadel. Pokud to ustojíte, rozhodně vás nepotěší zvířený písek v očích a všude kolem.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám