Hlavní obsah

Bonaire - ostrov bez semaforů s celoročním letním počasím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bonaire láká návštěvníky hlavně svou pověstí jednoho z nejlepších potápěčských lokalit na zemi. Význam krásy podmořského světa kolem ostrova ocenili jeho obyvatelé, když tu vyhlásili jeden z prvních podmořských parků Karibiku. Křišťálová voda, barvitý podmořský život i snadný přístup k potápění nadšenci ocení ještě více, když okusí skvělou kuchyni i pohostinnost ostrovanů, kteří mají stále dobrou náladu.

Článek

Bonaire je jeden z ostrovů v modravých vodách exotického Karibiku. Jeho poloha mezi rovníkem a obratníkem Raka zaručuje celoroční léto – průměrná teplota tu je necelých 28 stupňů a slunce svítí i 12 hodin denně. Přestože přírodní bohatství ostrova září zejména pod vodou, chrání si obyvatelé ostrova Bonaire přírodu celkově velmi pečlivě a patří mezi ekologicky nejuvědomělejší státy v Karibském moři. Fanoušci vodních sportů tak na Bonaire nedají dopustit.

Vodní radovánky v potápěčském ráji

Povětrnostní podmínky na jihozápadě Bonaire jsou prakticky po celý rok ideální pro kitesurfing. Celosvětový boom tohoto sportu dorazil i sem a zázemí pro něj se neustále zlepšuje. Vyhovuje tak profesionálním kiterům i začátečníkům, kterým jsou k dispozici instruktoři. Na Bonaire jsou samozřejmě půjčovny lodí a surfů, jejichž služby můžete využít, doplout třeba na Klein Bonaire a uspořádat piknik při západu slunce.

Jedním z nejlepších míst pro windsurfing je populární Sorobon beach, pláž chráněná velkým zálivem s mírným písčitým vstupem do moře, který pak střídají korálové útesy. Není divu, že si ji obyvatelé chrání jako poklad. Kromě windsurfingu se tu také často setkáte s potápěči. Sorobon beach se totiž často přezdívá potápěčský ráj.

Kde si váží přírody

Na severu ostrova leží nejstarší přírodní rezervace Nizozemských Antil – park se smíšeným jménem Washington Slaagbai. Rozkládá se na ploše přesahující 500 hektarů a tvoří ho dvě bývalé plantáže. Na území parku je také muzeum, které předvádí ostrovní faunu i floru a stručně informuje o historii Bonaire. V parku narazíte na papoušky, plameňáky nebo leguány. Další chráněnou oblastí je například ostrůvek Klein Bonaire, vzdálený co by kamenem dohonil od hlavního města. Je zde chráněná rezervace želv.

V souladu s přírodou se na Bonaire staví i budovy hotelů, od klasických k nejluxusnějším. Také v Kralendijku, hlavního centra ostrova, kde bývá rušný provoz, jsou hotely ohraničeny zahradami a pláží. Svým obyvatelům tak poskytnou nejen klid a romantické prostředí, ale nenaruší ani celkový ráz krajiny. Ať už je hotelový komplex rozdělen mezi samostatné vilky nebo jeho hosté bydlí v jedné budově, zaručí jim nerušený relax u moře či u bazénu, na slunci nebo ve stínu palem.

Bez semaforů po celém ostrově
Na Bonaire byste se na zelenou načekali. Nejsou na něm totiž semafory. Ostrov nepatří k největším a semafory zatím prostě nebyly potřeba. Nikoho to ale nemusí děsit, plynulost a bezpečnost dopravy zajišťují kruhové objezdy.

Směs lidí, chutí, kultur a tanců

Obyvatelstvo je tvořeno více než 80 národnostmi a etniky. Směs kultur a podnebí tu dělá zázraky. Jejich kombinací vznikla například specifická hudba inspirovaná energií afrických bubnů, další rytmy jsou ovlivněny třeba mazurkou nebo polkou. S místními si zatančíte Simadan, Bari nebo Baile di Sinta. Rozmanitost v obyvatelstvu poznáte i v kuchyni. K dostání je tu, na co si kdo vzpomene. Od Indonéské přes čínskou k francouzské a italské kuchyni. Jako každé místo, má i Bonaire svou specialitu – je jí likér Caduschy. Mimo tajných ingrediencí se do něj přidává citron a výtažek z kaktusu, aby zahnal žízeň i v nejžhavějších dnech.

Že se obyvatelé Bonaire umí bavit, dokazuje velký počet svátků, událostí a veselic. Jednou z nich je i regata, která se jezdí každoročně. Ostrované i návštěvníci se při ní baví v ulicích nebo se plaví na Klein Bonaire. Regatou samozřejmě žijí i bary a restaurace, které většinou vyhlásí happy hours. Další velkou událostí jsou i královniny narozeniny, které slaví celé Nizozemské Antily i Nizozemsko samo. Na Bonaire mohou oslavovat všichni a hlavně o svátcích poznáte jeho vyhlášenou pohostinnost.

Láska k plameňákům
Plameňák je jedním ze symbolů ostrova a je zde také chráněný. Svůj domov má na jihu Bonaire. Obyvatelé ostrova jsou na plameňáky pyšní zejména pro jejich speciální světle růžovou barvu, kterou mohou získat jen pojídáním potravy z karibských vod.

Západ slunce na sto způsobů

Za historií Bonaire se turisté vydávají na sever, kde leží Rincon. V nejstarší osadě ostrova navštěvují muzeum, které vystavuje napodobeniny původních domů, vápencových pecí a uhelných šachet. Pro obzvlášť náročné turisty, kterým nestačí potenciál pro vodní sporty a kulturní zážitky, nabízí Bonaire ještě další služby. Jeho příroda a podnebí vybízí k dlouhým procházkám nebo k běhání po pláži, které lze vystřídat s indoorovými aktivitami jako je aerobic nebo jóga.

Den plný potápění, surfování, procházek nebo zotavování můžete zakončit pozorováním západu slunce na sto způsobů. Na pláži na ještě teplém písku, na palubě lodi při houpání vln nebo s koktejlem v ruce na bulváru v Kralendijku. I v tomto případě nabízí Bonaire netušené možností.

Jak si ještě lépe Bonaire užít?
Motýlí farmaMotýlí farma na Bonaire chová „ty nejbarevnější motýly z celého světa“. Ve zdejším skleníku můžete pozorovat, jak motýli tančí na vodě, nebo je sledovat při letu nad exotickými květinami.
Po ostrově na čtyřkolceSpoustu krásných přírodních zákoutí se na Bonaire skrývá mimo obvyklé dopravní cesty. Aby o ně zájemci nepřišli, mohou se za nimi vydat na čtyřkolce a užít si přírodu, kterou ještě nestihla změnit civilizace.
Oslí útulekV roce 1993 se Nizozemka Malina Melis rozhodla, že založí domov pro nemocné, zraněné nebo opuštěné osly. Čtyři stovky oslů, které zde žijí dnes, se nemají vůbec špatně – útulek jim poskytuje vodu, potravu i lékařskou péči

Související články o Karibiku:

Přečtěte si také další zajímavé články o exotických destinacích. Naposledy jsme psali o Cookových ostrovech, Kalifornii, akvaparcích v USA, ostrově Tonga nebo o Barbadosu. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Dovolená na Bonaire a v Karibiku

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku atd. vybírá z nabídky dovolená Bonaire:

Sedmidenní pobyt na západním pobřeží Bonaire nedaleko centra ostrova, při kterém si užijete relax v tropickém prostředí.

Týden v příjemném prostředí hotelu, který je postaven na korálovém útesu. Poblíž je písečná pláž, kde se můžete vyhřívat na karibském slunci.

Kvalitní ubytování a výtečnou stravu si vychutnáte na dovolené na Arubě, perle Nizozemských Antil.

 Autor: Petra Novotná & ESO travel

Anketa

Chtěli byste navštívit Bonaire?
Ano, letos se tam chystám
12,4 %
Ano, jednou to plánuji
48,6 %
Ani ano, ani ne
2,8 %
Ne, je to pro mě moc daleko a drahé
31,9 %
Ne, raději pojedu k moři jinam
4,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 282 čtenářů.

Co vědět, než se vydáte na Bonaire?

Bonaire je jedním z ostrovů Nizozemských Antil a patří k Nizozemskému království. Pro jeho návštěvu, která nepřesáhne 90 dní, nebudete potřebovat vízum, postačí zpáteční letenka a pas platný ještě 6 měsíců po plánovaném opuštění ostrova.

Platnou měnou je antilský gulden, ale běžná je také platba americkými dolary. Za jeden dolar dostanete cca 1,8 antilského guldenu.

Hlavním městem je Kralendijk, ležící na západní straně ostrova, kde je také mezinárodní letiště Flamingo. Evropští turisté pravděpodobně ocení, že se na Flamingo dá dostat přímým letem z Amsterdamu.

Elektrické napětí je většinou 110 V, v luxusnějších hotelech je i 220 V, doporučuje se ale brát s sebou adaptér.

Pokud se na Bonaire vydáte, nařídíte si hodinky o 5 hodin zpět.

Turistické služby jsou na Bonaire na vysoké úrovni, samozřejmostí jsou půjčovny různých dopravních prostředků. Například zapůjčení automobilu vyjde přibližně na 50 USD za den.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám