Hlavní obsah

Ropné království Brunej je jedním z nejbohatších států na světě

ESO travel, Ondřej Moravec

Benzín zde stojí 6 Kč, nafta ještě o dvě koruny méně. V garáži místního vládce trůní okolo 230 mercedesů. Nachází se zde největší palác světa, na druhé straně tu většina obyvatel žije v dřevěných sídlištích, která stojí na kůlech nad vodou. Takový je jeden z nejbohatších států na světě, sultanát Brunej, který se krčí v rohu tichooceánské turistiky.

Článek

Místní obyvatelé si rozhodně nemohou stěžovat. Podmínky pro žití jsou zde prakticky dokonalé. Brunej je díky svým zásobám ropy dokonce jedním ze tří států, které mají nulový státní dluh. Pro turisty je však tento malý státeček poněkud vágním stínem významnější destinace - Malajsie. Přesto stojí za to se zde na několik dní zastavit, protože pod tunami ropy se nachází zajímavý a turisticky korpulentní svět.

Metropole nudy?

Hlavním městem Bruneje je Bandar Seri Begawan, který se běžně označuje jako BSB. Mnozí jej považují za jednu z největších metropolí nudy. Nenacházejí se tu žádné přehršle barů, diskoték ani další typické podniky západní „Macdonaldové“ kultury. Mezi islámskými mešitami zde život běží na klasických tržnicích.

Přesto jedno vlákno západní kultury protkává orientální atmosféru – jsou jím nákupní centra Yayasan Sultan Haji a Hassanal Bolkiah ve čtvrti Gadong. Nakupování je zde skoro národním sportem. Příjemným překvapením pro vás jistě budou i vývěsní cedule zlínského prvorepublikového obuvního mága Bati, které si našly místo i na dalekém brunejském trhu.

„Velkou matkou“ města je mešita Omara Aliho, která se holedbá největšími rozměry v jihovýchodní části Asie. Už při prvním pohledu zjistíte, že se o žádnou chudou cácorku nejedná. Stěny chrámu jsou zdobeny italskou žulou s šanghajským mramorem a vnitřní dekorace doplňuje anglický křišťál s belgickými koberci.

Brunejský Buckingham
Kousek za hl. městem trůní největší doposud obydlený palác světa - Istana Nurul Iman. Bohužel, prohlídky jsou zde možné pouze na konci Ramadánu, neboť většinu prostor zaobírají administrativní budovy, podobně jako v londýnském Buckinghamském paláci. Ale i zvenčí tento komplex, který stál 450 miliónů USD, bude zaručeně „pást“ vaše oči.

Na ulicích zde mnoho lidí nepotkáte. Většina si nejraději hoví doma při sledování fotbalu nebo domácího bojového umění Silat. Ti akčnější si na soukromých kurnících pořádají kohoutí zápasy. To ale neznamená, že město nenabízí zábavu pro otrlé návštěvníky. Velkým lákadlem je místní zábavní park Jerudong.

Pro „tarzany“ je zde připraven tzv. bumerang – loďka zavěšená na kladce protínající vodní stěny vodopádu. Dále si můžete skočit s padákem, zastřílet si, projet se na lodi, létat ve vesmírném simulátoru nebo se svést v hopsajícím autě. Příjemné zakončení dne pak nabízí přilehlá pláž s mamutími útesy po svém obvodu.

Tam nad vodou v rákosí…

Vedle vyšperkovaného centra města leží unikátní dřevěné bludiště, které se tyčí nad řekou Brunej. Jedná se o vodní vesnici Kampong Ayer, díky které dostalo město svůj přídomek „Asijské Benátky“. Místní lidé zde hospodaří v domcích, jež jsou ukotveny na kůlech u říčního dna. V minulosti takto žila drtivá většina populace. Dnes zde bydlí okolo 30 000 obyvatel.

Domečky jsou koncipované jako klasické „chaloupky na muří nožce“. Z obýváku mají místní výhled na řeku a z balkónu vede žebřík přímo do vody k člunu, který tu supluje za automobil. Obydlí jsou navzájem propojena důmyslnou sítí dřevěných „létajících“ můstků a navíc je celý areál vybaven několika institučními budovami. Naleznete zde mešity, školy, nemocnice i policejní stanici.

Trek mezi větvemi

Nejvýchodnější částí Bruneje je distrikt Temburong. Oproti doposud zmíněným částím státu, je tento kout panensky čistý a neposkvrněný. Milovníci přírody si tedy přijdou na své. Mezi pestrým deštným pralesem naleznete několik druhů exotické flóry. Ke zdejší raritě patří systém dřevěných mostů, které propojují jednotlivé „čtvrtě“ lesa. Můžete si tak užít „levitaci“ nad místním parkem bez toho, abyste do něj přímo vkročili.

Nejzajímavější je poté tzv. „canopy walkway“, ocelová konstrukce, která tvoří cestu ve výšce 50 metrů nad zemí. Z tohoto místa se můžete podívat i na ty nejvyšší vrcholky stromů místního pralesa, ve kterých si mohou protahovat své tělo zmije. Většina zvěřiny se přes den skrývá a je citlivá na příchod cizinců. Výjimku snad tvoří pouze motýli, kterých tu najdete na 450 druhů.

Brunej je tedy sice malým státečkem, který si nedělá ambice nabídnout turistům sólo dovolenou, ale v několika dnech vám ukáže příjemnou kombinaci kultury, přírody, adrenalinu a zábavy.

Čtěte dále:

Přečtěte si také další zajímavé články o exotických destinacích. Naposledy jsme psali o Uzbekistánu, Seychelách, Bacardi Island, Rwandě, atolech Raa a Baa nebo Kubě. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy do Bruneje a okolí

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Malajsie:

Etalon asijského rozkvětu, nejstarší a druhově nejbohatší tropický deštný prales a pohádkové stavby v sultanátu Brunej - vjemy, které nezapomenete.

Spojte rekreaci na pláži Bornea s objevováním okolních přírodních a kulturních lahůdek. Součástí tohoto ostrova je také stát Brunej.

Ostrov nabízí mnoho zajímavých aktivit, včetně dobrodružných treků do džungle, výletů na motorce nebo na kole, které lze pronajmout od 8 RM na den.

Anketa

Chtěli byste se podívat do Bruneje?
Ano, letos tam letím
5,6 %
Ano, chtěl bych se tam podívat
70,5 %
Ani ano, ani ne
2,6 %
Ne, Brunej mě vůbec neláká
11,3 %
Ne, letos nikam na dovolenou neletím
10 %
Celkem hlasovalo 1404 čtenářů.

Brunej - nejbohatších 31slov

Hassanal Bolkiah, brunejský sultán a jeden z nejbohatších lidí na planetě, je mezi svými lidmi relativně oblíben. Díky obrovskému obchodu s ropou jeho finanční arzenál dosahuje nebývalých výšek. V roce 1980 se usadil jeho majetek na rysce 20 miliard USD, což sultána doneslo na trůn nejbohatšího muže světa. Dnes se sice stále drží vysoko, ale již jej někteří „kolegové“ na čele vystřídali. Přesto drží pomyslný rekord v délce jména. To jeho se totiž skládá hned z 31slov.

Přes možná očekávanou hamižnost ale Bolkiah myslí i na své obyvatele. V Bruneji je např. kompletně státem dotované školství a zdravotnictví. Rovněž platy jsou zde na slušné úrovni. Nejvíce ale místní ocení asi to, že nemusí vůbec platit daně. Vedle toho si ale Bolkiah dopřává i pozlátkového luxusu. Kupříkladu je velkým milovníkem aut a říká se, že má ve svých garážích mezi 3 až 6 tisíci vozidel v ceně cca. 4 miliard USD.

Za vše mluví zpráva britského deníku The Daily Mirror, ve které byl uveden seznam sultánovy silniční kavalérie (jenom namátkou): 232x Mercedes Benz, 224x Ferrari, 150x BMW, 165x Jaguar, 125x Porsche, 130x Rolls Royce a 20x Lamborghini.

Brunej - cestovatelské patero:

1. Pokud budete mít potravinovou nouzi, místní obchodníci vám rádi „hodí kruh“. Obchody jsou tu denně otevřeny do 22h.

2. Návštěva Bruneje se většinou kombinuje s okolními státy. Okruh po Malajsii, Singapuru a Bruneji nabízí mnoho cestovních kanceláří. Zájezd na 11 dní vás přijde cca na 80 000 Kč.

3. Brunej je islámský stát, počítejte tedy s tím, že návštěvy místních mešit si vyžadují odpovídající oblečení.

4. Cestování po Bruneji od roku 2005 nevyžaduje vízum. Podmínkou je maximálně 14denní délka pobytu.

5. Česká republika nemá v Bruneji svůj konzulát. Budete-li se tedy chtít dostat na diplomatickou půdu, budete muset dojet do Jakarty.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám