Hlavní obsah

Od pramenů Nilu za vzácnými horskými gorilami – africká Uganda je přírodní skvost

ESO travel, Lucie Štěrbová

Na jedné straně hluboké deštné pralesy, kde pod tropickými stromy žijí poslední zástupci vzácných horských goril, na straně druhé břehy Nilu obsypané hrochy a krokodýly. Dále také trpasličí pygmejové opředení spoustou legend nebo západ slunce nad Ukerewe. Není divu, že Winston Churchill označil kdysi Ugandu za barevnou perlu Afriky. A tisíce turistů potvrzují, že jeho slova neztrácejí na pravdivosti ani dnes.

Článek

V tomto článku dále najdete:

  • Kampala – brána Ugandy
  • Safari v národních parcích Kaniyo pabidi a Rabongo forest         
  • Poslední útočiště horských goril – NP Bwindy
  • Ukerewe – místo, kde pramení Nil

Republika Uganda se v mnohém liší od ostatních afrických zemí. Ačkoli jde o vnitrozemský stát, 25 % její rozlohy zabírají vodní plochy – jezera, řeky a močály. Obyvatelé, kteří z velké části obývají nejúrodnější oblasti kolem Viktoriina jezera, jsou z více než 70 % gramotní a turisty, kterým říkají mzungu, udivují kromě své výborné angličtiny, která je jedním ze tří úředních jazyků, i svou spontánností a otevřeností.

Možná právě proto patří Uganda v poslední době k oblíbeným destinacím. Následující řádky přiblíží ta nejznámější místa, která by neměl nikdo, kdo navštíví tuto africkou zemi, vynechat. Polohu jednotlivých míst naleznete na přiložené mapě.

Vítejte na Antilopím vrchu

Hlavním městem je Kampala, často označovaná za bránu Ugandy. Právě zde – prohlídkou starých hinduistických chrámů a Královského paláce – začíná velká část turistů svou pouť po krásách této africké země. Město, jehož název v překladu znamená Antilopí vrch, leží v nejbohatší ugandské oblasti na vysušených bažinách na březích Viktoriina jezera. Podle posledního sčítání zde žije více než milion obyvatel, část z nich v chudinských čtvrtích neboli slumech v okrajových částech města.

FOTO: ESO travel

Nekonečné savany i hluboké džungle

Uganda může, co se týče přírodních krás, nabídnout skutečné skvosty. A záleží jen na vkusu každého, zda dá přednost pozorování toulajících se slonů a stád antilop v rozlehlých savanách, řevu hrochů v mnoha a mnoha ramenech řeky Nil, popřípadě cestě do nitra primární džungle, která je spojená s pozorováním plachých šimpanzů.

FOTO: ESO travel

Mezi nejznámější pralesní oblasti patří národní park Kaniyo pabidi. Jde o největší mahagonový les v celé východní Africe, kde mahagonovníky dosahují úctyhodné výšky 80 metrů a poskytují úkryt pro zhruba 600 až 800 šimpanzů. Tyto primáty je možné pozorovat i v hlubokém kaňonu Kyambura gorge. Ten je více než 16 kilometrů dlouhý a místy 100 metrů hluboký, poskytuje tak šimpanzům optimální úkryt.

Ostrovem deštného pralesa, který je obklopený savanami, je pak národní park Rabongo forest. Všechna tato místa je možné navštívit za doprovodu zkušeného průvodce. Pokud vás více láká safari projížďka po nekonečných afrických savanách, ideální volbou je návštěva národního parku Semliki. Navíc je možné cestu do NP Semliki propojit i s návštěvou pygmejské vesnice.

Trpaslíci z pralesa
Pygmejové jsou etnikum, jehož původním domovem je Konžská pánev. Díky své výšce, která je nižší než výška průměrného Evropana, jsou často nazýváni pralesními trpaslíky. I v dnešní době žijí v chýších vytvořených z listů a klacíků tradičním způsobem života, který je založený na vyznávání animismu, lovu a sběru. Jejich životy jsou propojené s velkým množstvím rituálů a kmenových tabu, jejichž porušení může vést až k tvrdému trestu.

FOTO: ESO travel

Sloni, hroši a horské gorily

Tak jako by si žádný návštěvník Prahy neměl nechat ujít návštěvu Hradu, neměl by nikdo, kdo cestuje do Ugandy vynechat cestu do dvou nejznámějších národních parků – park Queen Elizabeth a Bwindy.

Národní park Queen Elizabeth je jedním z nejbohatších, nejmnohotvárnějších a nejkrásnějších afrických parků. Mimo jiné jde o místo, kde je možné pozorovat víc než 600 druhů ptactva, projet se v rámci safari vyjížděk mezi stády slonů, nebo vyrazit na loďce na jezera George a Edward, která jsou označována jako místa s největší koncentrací hrochů na světě.

Na světě není již mnoho míst, kde je možné ve volné přírodě pozorovat vzácné horské gorily. Jedním z mála ostrůvků je však národní park Bwindy nedaleko hranic s Kongem vzdálený zhruba 4 hodiny od NP Queen Elizabeth. Právě tady žije více než polovina světového stáda. Pokud máte chuť (a odvahu), je možné se vydat s ozbrojeným průvodcem do míst, kde horské gorily žijí.

Zrádné Ukerewe
Viktoriino Jezero, domorodci nazývané Ukerewe, je druhé největší sladkovodní jezero na Zemi a zároveň největší vodní plocha Afriky. Tvoří přirozenou hranici tří afrických států – Ugandy, Keni a Tanzanie. Jeho vznik je spojený s tektonickou činností, jde de facto o mělkou prohlubeň zaplněnou vodou, proto je průměrná hloubka jezera „jen“ 40 metrů. Ačkoli vody jezera lákají ke koupání, to se důrazně nedoporučuje. Důvodem je přítomnost bakterie bilharzie, která je pro lidský organismus extrémně nebezpečná.

Tam, kde má prameny Nil

Právě Uganda je místem, kde pramení jedna z nejdelších řek světa – Nil. Ten vytéká z Viktoriina jezera a po několika desítkách kilometrů se vlévá do Albertova jezera. Z něj jako Albertův Nil pádí do národního parku Murchinson Falls, kde se do té doby 50 metrů široká řeka vtěsná do soutěsky široké jen 5 až 7 metrů a padá do hloubky 40 metrů. Ti odvážnější mohou sestoupit k patě vodopádu, nebo se pod něj vydat na lodi po Viktoriině Nilu.

3 tipy na „adrenalinové“ výlety v Ugandě
Rafting na Bílém Nilu  Divoká jízda na raftech v místech, kde Nil získává charakteristickou bílou barvu díky velkému množství pevných částic, které jsou rozpuštěné ve vodě. Pokud už vás nudí sjíždění českých řek, pak je to zážitek přímo pro vás.
Cesta za horskými gorilami Národní park Bwindy nabízí celodenní túru s ozbrojeným průvodcem do míst, kde žijí jedni z nejvzácnějších živočichů naší planety. Setkání s tlupou největších primátů světa probíhá na vzdálenost jen několika málo metrů a patří prý k zážitkům na celý život.
Plavba kanálem Kazinga Kanál spojující jezera Edward a George je místem, kde jsou břehy obsypané hrochy a nilskými krokodýly. A právě sem můžete vyrazit s průvodcem na motorovém člunu a pozorovat tyto živočichy z bezprostřední blízkosti.

Čtěte  dále

Přečtěte si další zajímavé články o exotických destinacích. Naposled jsme psali o Egyptě, Namíbii, Islandu nebo o Floridě. Přehled všech článku naleznete v rubrice Exotika.

Zajímáte se o tuto oblast Afriky? Základní fakta a tipy na výlet do okolních zemí naleznete také na specializovaných webech o Keni (www.dovolena-kena.cz) a Tanzanii a Zanzibaru (www.tanzanie-zanzibar.cz).

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Ugandy

Cestovní Kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Uganda:

Nejen za gorilami v Ugandě. Jedinečná příležitost vidět zblízka horské gorily, oba prameny řeky Nil, vodopány Murchison, národní parky plné zvěře, šimpanze, stromové lvy ...

Safari v srdci divočiny Program pro klienty toužící po vzrušujícím setkání s divokou přírodou a zároveň hledající azyl špičkových hotelů přímo v africké buši.

Okruh výkladní skříní černé Afriky kombinuje setkání s tisícovými stády divoké zvěře, původními obyvateli a pobytem na exotickém Zanzibaru.

Anketa

Jeli byste se podívat do Ugandy?
Ano, plánuji se tam letos vydat
20 %
Ano, chtěl bych ji někdy navštívit
20 %
Ani ano, ani ne
20 %
Ne, Uganda mě vůbec neláká
20 %
Ne, preferuji pohodlnější zájezdy
20 %
Celkem hlasovalo 5432 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám