Hlavní obsah

Nejzajímavější muzea planety: Kde mají masku z lidské kůže a kde nejvíce mumií?

Na čtyřtunové kostře plejtváka myšoka v pražském Národním muzeu je bizarní leda to, že z ní v prvních letech ještě kapal na návštěvníky tuk. Jinak je to vcelku běžný exponát. Ve světě se však můžeme setkat s trochu bizarnějšími expozicemi. Najít v nich můžeme sbírku penisů či masku z lidské kůže.

Foto: Eduard Gaertner (Wikimedia Commons)

Když je egyptologická sekce muzea vyzdobena v duchu exponátů, je to nádhera. Takhle to vypadá v Neue Museum v německém Berlíně.

Článek

Projdeme si pět muzeí ve vzdálených oblastech, kam se obvykle nejezdí kvůli návštěvě muzea nebo galerie. Fungují většinou jako vítané zpestření pro turisty na exotické dovolené.

Reykjavík, Islandské muzeum penisů: Zjistěte, kdo má nejdelší úd

Už jste někdy viděli 55 obřích penisů v jedné místnosti? A 900 v jedné budově? Pokud ano, pak jste nejspíš navštívili Islandské muzeum penisů v hlavním městě Reykjavíku. Tam mají opravdu pestrou falickou sbírku.

Spatřit lze údy zvířecích, ale i lidských samců. Ten vůbec největší měří asi 170 centimetrů a patří vorvani tuponosému. V expozici najdeme i bičík pro pasáky dobytka. Vyrobený je, jak jinak, z býčího pohlavního orgánu.

Foto: ThomasWF (Wikimedia Commons)

Ve sklenicích jsou naložené, ehm… penisy. Varujeme muže, že z těch velrybích mohou získat slušný komplex.

Nápad založit tuto vpravdě bizarní instituci měl chlapík jménem Sigurdur Hjartarson. Sám říká, že se o penisy zajímal už v dětství. Podrobnější hodnocení této skutečnosti nechme raději na psychoanalyticích.

Přečtěte si také o dalších podivných muzejních expozicích.

Havana, Napoleonovo muzeum: Byl Napoleon Kubánec?

Pochopitelně ne, slavný vojevůdce a panovník pocházel z korsického Ajaccia. Ovšem v jedné budově na Kubě se vám může zdát, jako by Napoleon patřil na ostrov svobody. Jde o Napoleonovo muzeum v Havaně. Mají tu jednu z nejvýznamnějších sbírek exponátů z 18. a 19. století na západní polokouli.

Najdeme tu na 8000 předmětů spojených s vládou Napoleona Bonaparta a Velkou francouzskou revolucí. Budova je největším muzeem svého druhu mimo Evropu a už zvenku se pozná, že ukrývá něco starobylého. Má totiž podobu renesančního paláce. Navíc stojí na krásném místě jen 200 metrů od mořského pobřeží.

Foto: Antonio Ortega (Flickr.com)

Ulice Havany, to je díky americkým veteránům také jedno velké muzeum.

Kouzlo Havany podtrhuje právě fakt, že její severní okraj končí přímo u moře. Pokud bychom se ale vydali po pobřeží trochu více na východ, dojeli bychom na Varadero, nejslavnější a nejluxusnější pláž na ostrově. Než se země izolovala, jezdily sem hvězdy zábavního průmyslu. Tradice se brzy obnovila a v poslední době tu relaxovali například zpěvačka Beyoncé Knowlesová nebo raper Jay-Z.

Pattaya, Ripley’s Believe It Or Not Museum: Čtyřoký muž i maska z lidské kůže

Za relaxem se jezdí také do thajského letoviska Pattaya. To je ale proslulé spíše jako zábavní centrum Thajska. Organizátoři různých koncertů, slavností cákání vody nebo kulturních festivalů tady mají žně. Lidé se v Pattaye chtějí bavit a chodí proto třeba i do hodně netradičního muzea.

Jmenuje se Ripley’s Believe It Or Not Museum a najdeme v něm věci, které by se rozhodně do většiny jiných muzeí a galerií nedostaly. Shromažďuje totiž především hodně bizarní exponáty.

Foto: Dirk Ingo Franke (Wikimedia Commons)

Ripley’s Believe It or not je řetězec muzeí, která mají velmi originální vzhled už zvenku. Takhle to vypadá v kanadském Ontariu.

Mučicí nástroje, dokumentace podoby muže, který se narodil se čtyřma očima, maska z lidské kůže nebo takzvané „nekonečné bludiště“. To je jen stručný výčet zlomku všech podivností, jež můžeme v pattayském muzeu vidět.

Zajímavosti z Thajska

Guanjuato, Muzeum mumií z Guanjuata: Mumie všude, kam se podíváte

Nyní se podíváme do Mexika. V roce 1833 postihla oblast kolem Guanjuata epidemie cholery. Přeživší své mrtvé mumifikovali a pohřbili a činili tak i po úmrtích z jiných důvodů. Od poloviny devatenáctého do poloviny dvacátého století se balzamované mrtvoly dostávaly na povrch a bylo jich tolik, že si vysloužily vlastní expozici.

Celkem jich dnes v muzeu mají 111 a nachází se mezi nimi mimo jiné i nejmenší dětská mumie na světě. V sále tragických osudů se zase dozvíte něco o hrůzostrašných osudech umírajících. Tohle muzeum rozhodně není pro slabé povahy. Jestliže ho navštívíte večer, nechte si pak před spaním raději rozsvícenou lampičku a baseballovou pálku položenou u postele. Bude se vám možná usínat o něco lépe.

Tady najdete trochu pohodovější informace o Mexiku:

Káhira, Egyptské muzeum: Bez Nefertiti, ale s Tutanchamonem

Pokud píšeme o mumiích, nelze pochopitelně opominout Egypt. Tamní nejslavnější a nejnavštěvovanější muzeum stojí v hlavním městě Káhiře a jmenuje se Egyptské muzeum. Putují sem vždy ty nejzásadnější nálezy archeologů z území Egypta.

Foto: imordaf (Pixabay.com)

Pokud zabloudíte, zeptejte se typického obyvatele Káhiry.

Návštěvníky nejvíce láká zlatá pohřební maska faraona Tutanchamona a vůbec všechny možné předměty spojené s tímto panovníkem. Jen slavná busta královny Nefertiti tu chybí. Po nálezu v roce 1912 se německému archeologovi Ludwigu Borchardtovi povedlo umístit ji do skupiny nalezených předmětů tak šikovně, že jí egyptští úředníci nevěnovali zvláštní pozornost a ponechali ji ve skupině předmětů povolených pro odvoz do Německa. Pokud ji tedy někdo chce vidět, musí se za ní vydat do Berlína.

Vzhledem k tomu, že největší egyptologické muzeum na světě má v depozitářích 120 000 předmětů, zase taková tragédie to pro zemi velbloudů a pyramid není. Ještě pořád tam je spousta věcí, které vás zabaví na dlouhé hodiny.

Inzertní sdělení: Vydejte se na dovolenou s kulturou!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů:

Zvuk salsy, vůně doutníků, chuť rumu, šplouchání moře… Kuba zaměstná všechny smysly. Poznáte proslulou pláž Varadero a nezapomenutelnou Havanu či romantický Trinidad.

Hilton přímo na Times Square, slavný Waldorf Astoria nebo Edison Hotel pár kroků od Rockefellerova centra a dalších turistických magnetů největšího města USA, to jsou hotely v centru New Yorku.

Slunce, pláže, bary, festivaly, koncerty a představení, to je Pattaya. Ne nadarmo se o ní mluví jako o městě, které nikdy nespí. Zaleťte si na dovolenou plnou relaxu a zábavy u moře!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o luxusu na Nefritovém ostrově, dále o skrytých plážových rájích bez turistů nebo o tom, kam do Karibiku za romantikou. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Navštěvujete na dovolené muzea nebo galerie?
vždy
55,3 %
někdy ano
40,4 %
ne, proboha, nikdy!
4,3 %
Celkem hlasovalo 47 čtenářů.

Muž, který zkoumal slzy, a ti druzí

Muzea téměř všeho mají v Americe. Podívejme se na ta nejslavnější na území USA.

Za místo zaslíbené muzeím a lze beze sporu označit New York. Dokonce tu mají „Muzejní míli“. To je oblast v okolí slavné třídy 5th Avenue, kde spolu sousedí několik muzeí a galerií na prostoru o délce přibližně jedné míle. Začíná Židovským muzeem a najdeme tam třeba obří Metropolitní muzeum umění nebo futuristickou kruhovitou budovu Guggenheimova muzea.

Zmíněné Metropolitní muzeum umění, nebo zkrátka jen „Met“, jak mu říkají Newyorčané, má ambice stát se jakýmsi americkým Louvrem. Vzhledem k velikosti a umělecké hodnotě sbírek to není nijak smělé. Vždyť tu mají obrazy Picassa nebo Rousseaua, šaty a hudební nástroje z různých dějinných ér, kolekci výzbroje vojáků Jindřicha VIII., egyptské jízdy nebo japonských samurajů.

Komplex muže, který zkoumal slzy

Smithsonův institut najdeme o fous víc na jihu, a to ve Washingtonu, D.C. Založil ho zajímavý muž, britský přírodovědec James Smithson, který během své bohaté vědecké kariéry zkoumal například chemické složení lidských slz. Měl poměrně široký mezioborový záběr, což se zrcadlí i v rozsáhlosti sbírek jeho institutu. Součástí komplexu je například i zoologická zahrada.

Související články

Výběr článků

Načítám