Hlavní obsah

Dívčí ňadra nebo slzy obra? Čokoládové hory ukrývají dávná tajemství

Dívčí ňadra, kopečky zmrzliny nebo krtčí hromádky – při pohledu na unikátní Čokoládové hory vás bude napadat řada podobných přirovnání. Travou porostlé, úžasně pravidelné kopce jsou rozesety po filipínském ostrově Bohol a v létě se barví do hněda. Jeden z novodobých divů světa ukrývá tisíce zkamenělin a možná i obrovské slzy obrů.

Foto: ESO travel

Čokoládové hory jsou boholskou specialitou – tráva na nich v létě jednoduše hnědne do čokoládova.

Článek

V případě Čokoládových hor na filipínském ostrově Bohol panuje mnoho nejasností. Začíná to už u jejich množství - jejich počet se udává snad v deseti různých variantách – je jich 1268 nebo 1776? O nic přesnější nemáme ale ani informace o jejich vzniku – podle vědeckých teorií jde o ojedinělý geologický útvar, který vznikl zřejmě erozí zdejšího korálového vápence.

Čokoládové hory ve zkratce

  • Čokoládových hor je kolem 1400
  • Dosahují výšky od 30 do 120 metrů
  • Jsou rozesety na 50 km² mezi městy Carmen, Batuan a Sagbayan
  • Jsou porostlé zelenou trávou, které na konci dubna začíná hnědnout
  • Od roku 1988 jsou vyhlášeny 3. národním geologickým monumentem Filipín
Foto: globeimages.net

Ostrov Bohol je filipínským rájem s nádhernými korálovými plážemi.

Obří slzy nebo bitevní pole z čokolády

Jakmile se sem vypravíte a vylezete na vyhlídku na jeden z kopečků, bude vám úplně jedno, kolik kopců kolem vás je. Budou totiž všude, kam dohlédnete. Mnohem snáz také uvěříte docela jiné teorii o vzniku Čokoládových hor – podle místních pověstí jsou hory dílem obrů, kteří tu spolu bojovali a házeli po sobě obrovské balvany. Po třech dnech se sice usmířili, obrovské kameny už ale nikdo neuklidil.

Pro ještě větší romantiky pak koluje pověst o tom, že Čokoládové hory jsou vlastně zkamenělé slzy obra, který plakal pro smrt své milované. Ať už to bylo jakkoli, Čokoládové hory na filipínském ostrově Bohol jsou pod ochranou UNESCO, figurují na boholské vlajce a patří k tomu nejkrásnějšímu z celých Filipín.

O Filipínách už jsme toho napsali víc:

Foto: ESO travel

Filipíny ukrývají mnohá tajemství také proto, že jejich původ má na svědomí sopečná činnost.

Po dešti se objeví duha – a to hned několikrát

Mezi další lákadla ostrova Bohol patří třeba nejmenší opička světa anebo nádherné písečné pláže, na kterých se téměř s nikým nepotkáte. Na ostrově toho najdete zajímavého ještě mnohem víc. Další podrobnosti najdete v článku Čokoládové hory, krásné pláže a klid - to je zapomenutý filipínský ostrov Bohol.

Pokud chcete zažít něco opravdu jedinečného, jeďte se k boholským čokoládovým kopcům podívat po dešti – z hor stoupá pára a kolem jejich vrcholků se tvoří i několik duh najednou. Půvab celé krajině pak dodává fakt, že na kopcích se všude povalují zkameněliny, které dřív byly součástí mořského dna.

Inzertní sdělení: Vydejte se na Filipíny nejen za Čokoládovými horami

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdy Filipíny:

Odpočiňte si na malém filipínském ostrůvku Panglao uprostřed tropického ráje! V luxusním resortu se postarají o vaše pohodlí – k dispozici jsou i bungalovy u moře s vlastní jacuzzi.

Objevte dokonalou Coco Beach – panenskou pláž s pískem bílým jako sníh. Kromě nedotknuté přírody, malebných rýžových políček nebo divokých řek a hor sem láká také unikátní ekoresort.

Divoká jízda po Filipínách může začít! Těšte se na dobrodružný rafting pod vodopády, návštěvu rýžových teras a samozřejmě dávku bílého písku, slunce a tropů.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o gay friendly destinacích, nejlepších trecích planety nebo o tajemných podmořských sochách v Grenadě. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Viola Kratochvílová & Tomáš Cikán

Anketa

Stojí podle vás Čokoládové hory za návštěvu ostrova Bohol?
Ano, jel bych sem jen kvůli nim.
6,3 %
Ano, ale spojil bych to s návštěvou dalších lokalit.
89,3 %
Ne, Filipíny celkově nestojí za návštěvu.
4,4 %
Celkem hlasovalo 459 čtenářů.

Praktické informace – Čokoládové hory

Na vyhlídku k Čokoládovým horám se vydejte nejlépe po dešti, kdy se z kopců odpařuje pára, která spolu s prosvítajícím sluncem tvoří nádherné pohledy a duhy. Kopce nejlépe uvidíte z vyhlídky na nejvyšším z čokoládových kopců nebo z horského střediska Sagbayan Peak, odkud uvidíte i na Cebu City na druhé straně moře.

Vyhlídka se většinou platí a stojí zhruba 10 filipínských pesos. Pokud doufáte, že postupně zdoláte každý kopec, jste na omylu. Tráva, kterou jsou kopce porostlé, je totiž docela vysoká, a tak je dost obtížné vylézt na kopce, kde nikdy nikdo nebyl. Je možné si ale zaplatit některého z místních motorkářů – proveze vás kolem kopců a vy tak budete mít šanci prohlédnout si celou krajinu pěkně zblízka.

Pokud sem vyrazíte po vlastní ose, nikoli v rámci zájezdu, pak vězte, že na vyhlídku k Čokoládovým horám jezdí autobus, který staví na znamení. Řekněte proto včas řidiči, ať vás vysadí tam, kde to pro vás bude nejvýhodnější. Spousta kšeftuchtivých místních obchodníků se vás bude snažit přesvědčit, že se odsud musíte nechat odvézt jejich motorkou nebo autem. Nevěřte jim – autobusy tudy pochopitelně jezdí i zpět.

Související články

Výběr článků

Načítám