Hlavní obsah

Pět nejkrásnějších národních parků USA: Yellowstone, Sequoia, Yosemite a další

Modré ledovce, mohutné gejzíry tryskající tisíce let, stromoví velikáni, vedle kterých člověk vypadá jako trpaslík. Místa, kde se točily slavné kriminálky, i oblasti, kde člověk nad přírodou ještě pořád nemá navrch. Vydejte se s námi do nejkrásnějších národních parků Spojených států. Právě teď je nejlepší období, kdy do nich vyrazit!

Foto: ESO travel

Magický Bryce Canon – jiné spojení snad není možné s tímto kouskem Země ani použít.

Článek

Nechejme na úvod mluvit čísla: Pod některý stupeň ochrany spadá v celé Severní Americe asi pět procent území. Jen ve Spojených státech jsou desítky národní parků – jedenáct z nich je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO.

Ročně jimi projdou statisíce turistů. Pojďte se jimi prostřednictvím tohoto článku projít i vy a poznejte někdy až děsivou sílu americké přírody.

Největší stromy planety v národním parku Sequoia

Budete si tady připadat jako trpaslíci! Kalifornský národní park Sequoia proslavily háje sekvojovců obrovských. Sequoia je druhý nejstarší národní park ve Státech. Vznikl v roce 1890 – ve stejném roce tu byl také poražen poslední sekvojovec, od té doby je oblast velmi přísně hlídaná. Dřevo sekvojovců je navíc silně náchylné na štípání. Kvalitní nábytek nebo stavební materiál z něj prostě nevykouzlíte.

Foto: archiv autora

Jedna z největších atrakcí přístupné části parku Sequoia – Tunnel log, průjezd padlým kmenem.

Spojené státy americké v dalších článcích!

Vůbec nejslavnější oblastí je takzvaný Obří les se stromem Generála Shermana. Ten tady roste podle odhadů vědců už 2700 let. Výšku 83 metrů pak doplňuje úctyhodný obvod kmene – ten je dvacet čtyři metrů! Podle všeho tedy jde, co do objemu, o největší žijící organismus na Zemi.

Povídání o dalších kalifornských parcích je součástí článku V Kalifornii najdete krásky na plážích, filmové hvězdy i známé národní parky

Nevěstin závoj v národním parku Yosemite

Vodopád Bridalveil Fall, neboli Nevěstin závoj je nejfotografovanějším místem národního parku Yosemite. Aby ne, jde o nejvyšší vodopád na území Severní Ameriky. Pokud sem ale vyrazíte v létě, pak vás čeká zklamání – v létě je tento vodopád vyschlý a z ohromného skalního bloku stéká jen minimum vody.

Za krásnou přírodou se můžete vydat hluboko na americký sever. Třeba i prostřednictívím článku Aljaška a Yukon: Nespoutaná divočina pro dobrodruhy a milovníky přírody

Horolezci si určitě při vyslovení názvu parku vybaví ohromný žulový monolit „El Capitain“. S výškou 1095 metrů jde o největší monolit svého druhu na planetě. A i tady je možné narazit na háje sekvojí obrovských – i když nejsou tak rozlehlé jako v národním parku Sequoia. Na třech místech jich je tady asi 250.

Trpaslík mezi národními parky Bryce Canyon

Co do rozlohy není utažský národní park Bryce Canyon žádný obr. Unikátní skalní město se rozprostírá na ploše 5x19 kilometrů a nedá pozorovateli ani na chvilku vydechnout. V hlavním „kaňonu“ (i když toto označení není přesné, útvary nevytvořila voda) se střídají věže, skalní brány a oblouky nejrůznějších tvarů.

Foto: ESO travel

Bryce Canyon je poměrně malý, to ale neznamená, že nemá co nabídnout.

Vydat se sem můžete autem, po okraji kaňonu vede okružní silnice se zastávkami na nejkrásnějších vyhlídkách. Pod kůži se vám ale více vryje pohled na kaňon z koňského hřbetu nebo ze sedadla čtyřkolky. Jen pozor na to, že v létě tady občas bývá spalující horko.

Prohlídka toho nejkrásnějšího z Bryce Canyonu se dá zvládnout bez problémů za jeden den, nicméně pokud chcete na vlastní oči spatřit tu nejkrásnější hvězdnou oblohu, kterou Státy nabízejí, prožijte noc v kempu u hlavní brány. Absence civilizace a světla, které produkuje, tady odkryje několik tisíc hvězd. Tak zvedněte oči!

Kriminální příběhy uprostřed národního parku Everglades

V místních mokřadech skončily ukryté desítky mrtvol… naštěstí jen v epizodách kriminálního seriálu Kriminálka Miami. Pamatujete na úvodní znělku a záběry na zvláštní loď uprostřed vodní hladiny? Šlo právě o národní park Everglades a takzvané vznášedlo, airboat, dopravní prostředek (nejen) pro turisty, který se v místních „vodách“prohání rychlostí až 80 killometrů za hodinu.

Foto: archiv autora

Jízda na vznášedlech je jedna z největších atrakcí národního parku Everglades na Floridě.

Uvozovky okolo slova „vodách“ jsou zcela na místě. Park je tvořený řekou Pahayokee, která je hluboká jen 15 centimetrů! Kompenzuje si to ale šířkou koryta. Ta místy atakuje hranici osmdesáti kilometrů. Potkat se tu můžete s aligátory, krokodýly, spoustou vodního ptactva a samozřejmě i s komáry. Proto repelent s sebou. Návštěva parku je nicméně ohromný zážitek. Nízké ostrůvky, „plantáže“ leknínů a zvířata ve svém přirozeném prostředí – jen pozor na to, že je přísně zakázaný jak lov, tak sběr čehokoli včetně dřeva.

Co dalšího můžete obdivovat na Floridě?Odpověď vám dá článek Florida je zemí přírodních krás, o krásné a spoře oděné dívky tam nouze také není

To nejlepší nakonec – národní park Yellowstone!

Pokud si ve stanu v yellowstoneském kempu necháte mimo speciální schránku byť jen nepatrný kousek jídla, nejspíš přehodnotíte názor na Méďu Béďu. Na rozdíl od kreslené postavičky, která „žije“ právě v Yellowstonu, je setkání s opravdovým medvědem ne zrovna příjemný zážitek. Ale vůně nechráněného jídla ve stanech je prostě láká.

Foto: ESO travel

Yellowstone je nejstarší národní park planety, pod jehož povrchem dřímá netušená síla přírody.

Yellowstone je nejstarší národní park planety a někteří jeho povrch označují za „pokličku“, pod kterou bublá nitro Země. Dvě třetiny všech gejzírů planety jsou právě tady. Gejzír s romantickým pojmenováním „Starý spolehlivec“ tryská co 64 minut až do výšky 36 metrů. Za posledních 120 let prý ani jednou nevynechal. Tím úplně nejvyšším je gejzír „Steamboat“. U něj se intervaly ale pohybují od několika dnů po několik let. Podrobnější informace a zajímavostí o národním parku Yellowstone najdete v článku Zamrzlé vodopády, gejzíry a žádní turisté. Prozkoumejte krásy Yellowstone v zimě.

Čtěte dále, z aktuálních článků vybíráme:

Přečtěte si i o luxusních vlacích, Jižní Koreji nebo brazilském karnevalu. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Inzertní sdělení: Cesty do nejkrásnějších národních parků USA

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávací zájezdy do USA:

Vysoká horstva, strhující krajina rudých skal či třpytivá velkoměsta pobřeží Pacifiku. Rozmanitost téhle cesty je doslova ohromující.

Deštné pralesy, divoký Pacifik, majestátní vulkány, horská jezera a přírodní symfonie Yellowstonu pohltí nejnáročnější milovníky přírody.

Unikátní program ESO travel, jenž spojuje turistické šlágry východu USA s omračující nádherou národních parků jihozápadu země.

Autor: Lucie Štěrbová & ESO travel

Anketa

Která z následujících oblastí USA vás nejvíc láká k navštívení?
Slunná Florida
5,3 %
Drsný sever - Aljaška
27,5 %
Havajské ostrovy
14 %
Velkoměsta a příroda západu - LA, San Francisko
29,8 %
Města na východě - New York, Washington
5,2 %
Oblast při hranicích s Kanadou, tj. okolo Velkých jezer
14,8 %
Žádná z nabízených
3,4 %
Celkem hlasovalo 752 čtenářů.

Národní parky Kanady

Na národní parky, které berou dech, nejsou bohaté jen Spojené státy. Svou troškou do mlýna může přispět i Kanada. Na jejím území leží největší národní park Severní Ameriky – Wood Buffalo, kde se nachází největší populace bizonů na planetě. Celkem sedm kanadských národních parků je pak zapsáno na seznamu UNESCO. Pojďte se podívat do tří nejznámějších parků.

Národní park Glacier

Tento ledovcový národní park leží v provincii Britská Kolumbie a láká především milovníky sněhového adrenalinu. Vždyť hlavní dominantou parku je hřeben deseti majestátních vrcholů a není výjimkou, že tu během zimy napadne i 23 metrů sněhu. Nebezpečí lavin je tak extrémně vysoké.

NP Glacier se přezdívá „koruna kontinentu“ a turisté se tu mohou celkem běžně potkat s jeleny, horskými kozami, ale i s medvědy grizzly. K dispozici je tu více než tisíc kilometrů trekkingových tras. Je ale třeba dbát na aktuální lavinové zpravodajství.

Národní park Jasper

Ve Skalistých horách leží další z ohromných kanadských národních parků. Národní park Jasper se rozprostírá podél mohutné řeky Athabasca a pokrývá ho z velké části ledovec. Ten má místy mocnost až tři sta metrů.

Park proslavily výborné podmínky pro vysokohorskou turistiku a také ledovcové jezero Maligne v nadmořské výšce 1673 metrů. Jeho voda je průzračná a pomyslnou třešinkou je potom ostrůvek Spirit Island, který leží v jeho středu.

Více o přírodě a národních parcích Kanady najdete také v článku Západ Kanady není jen olympijský Vancouver, ale i nejprudší železnice světa

Národní park Banff

Vůbec prvním kanadským národním parkem byl národní park Banff. Založený byl už v roce 1885. Banff leží v provincii Alberta a i on je zapsaný na seznamu světového dědictví UNESCO. Hory, z velké části netknuté člověkem, jsou často sněhem pokryté i v letních měsících a potkat v nich můžete i kojoty nebo medvědy.

Mezi lákadla patří i vodopády, horské louky, jeskyně, ale i městečko Banff, které je dnes považováno za srdce parku. Mezi místa, která člověk musí vidět, patří rozhodně i jezero Moraine nebo Údolí deseti vrcholů. Národní park Banff sousedí s národním parkem Jasper.

Aktuální novinky, články, cestopisy a rady k vycestování za "Velikou louži" najdete také na tomto specializovaném info portálu o USA.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám