Hlavní obsah

Dobruška: historické město plné židovských dějin

Právo, Ludmila Žlábková

Město Dobruška, poprvé písemně zmiňované v roce 1320, se nemůže pochlubit hradem ani zámkem, ale to neznamená, že by sedmitisícová obec neměla svým návštěvníkům co nabídnout. Mnoho pamětihodností se přímo dotýká díla spisovatele Aloise Jiráska, především F. L. Věka, hrdiny stejnojmenné románové pentalogie.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Renesanční radnice na dobrušském náměstí se zpřístupněnou vyhlídkovou věží.

Článek

„Každému bych doporučil, aby prohlídku města zahájil v městském muzeu. Kde jinde se dozvědět něco o historii,“ radí zdejší rodák a historik Josef Ptáček.

Muzeum stojí na Šubertově náměstí, kterému se říkalo také Malé nebo Židovské. Právě v těchto místech totiž stávalo od 16. století židovské ghetto.

Dobruška byla jedním z šesti míst v Podorlicku, kde se židé usídlili. Budova sousedící přímo s objektem muzea je dokonce bývalá židovská synagoga.

:. Dům u F. L. Věka, kde stával dům s obchodem F. L. Věka, respektive F. V. Heka.foto: Právo/Ludmila Žlábková

Dnes je přístupná veřejnosti a součástí prohlídky je například židovská rituální očistná lázeň, zvaná mikve, jediná zpřístupněná památka tohoto druhu u nás.

„Byl to takový sklípek zatopený vodou, nikoho dlouhá léta nenapadlo, co se tu ukrývá za poklad. Dnes tu nechybí ani miniexpozice historie dobrušských židů,“ prozradil historik.

Prvotiny světového malíře Kupky najdete ve věži

Z muzea to už není daleko na hlavní dobrušské náměstí, nazvané po F. L. Věkovi. V turistické sezoně tu jsou zpřístupněny dva zajímavé objekty. V první řadě je to vyhlídka. Jako na dlani tu totiž bude mít Dobrušku každý, kdo zdolá 45 metrů vysokou věž renesanční radnice.

"Z ochozu se nám nabízí krásný výhled nejen na hřeben Orlických hor, ale v případě dobrého počasí i na Krkonoše. A aby ten výstup nebyl tak namáhavý, můžeme se cestou nahoru zastavit v miniexpozici," upozorňuje K. Ptáček.

"Miniexpozice představuje výsadní hrdelní právo města do roku 1765 a prvotiny světoznámého malíře Františka Kupky, rodáka z nedalekého Opočna, který však dětství a mládí prožil právě v Dobrušce,“ říká J. Ptáček.

Muzeum založili po odvysílání seriálu

Po sestupu dolů už je nejvyšší čas prohlédnout si dům č.p. 17, dnes hotel u F. L. Věka, na jehož místě stával kupecký dům Františka Vladislava Heka, který byl předobrazem románového hrdiny a už zamíříme do úzké uličky na západní straně náměstí.

Právě zde, v Novoměstské ulici, se dochoval Hekův rodný domek. Světlo světa tu kupec Hek spatřil v roce 1769.

:. Hřbitovní kostel Svatého Ducha.foto: Právo/Ludmila Žlábková

„Expozice tu byla zřízena počátkem 70. let minulého století po odvysílání televizního seriálu na motivy Jiráskova románu. Život, tvorbu a dobu tohoto národního buditele tu připomínají tři místnosti: replika kupeckého krámu, obytná místnost s dobovým nábytkem a místnost s historickými dokumenty,“ vyjmenoval náš průvodce.

Druhou dominantou města je kostel Svatého Ducha

Na minulost dobrušských židů odkazuje i židovský hřbitov v Křovické ulici. Nejstarší náhrobky pocházejí ze 16. století. Galerií místní historie je i městský hřbitov, kde mimo jiné objevíme náhrobek rodiny nakladatelů Laichterů od architekta Jana Kotěry.

Nejen nad touto hrobkou bdí kostel Svatého Ducha, další dominanta města Dobrušky. I on se objevil ve slavném seriálu o Věkovi.

„Druhým katolickým kostelem ve městě je děkanský chrám sv. Václava. Jeho prohlídku umožní po dohodě na děkanství,“ dodal historik Ptáček.

Reklama

Související články

Na zámek v Chyších láká pivovar

Malé pivovary, zejména ty zámecké, získávají stále větší oblibu. A rostou jako houby po dešti. Důvod je čitelný. Pivovar vytvoří zajímavý kolorit pro místa,...

Výběr článků

Načítám