Hlavní obsah

Zahřešte si – ve vší slušnosti – v Dubaji

Novinky, Josef Poslušný, CK Arcadia Air

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už nevíte roupy, co dělat? Zaleťte si do Dubaje, tam vás z toho vyléčí. Nemusíte být ani nechutně bohatý, na prodloužený víkend vám stačí částka ve výši průměrného měsíčního platu – za půlku máte zájezd, druhou můžete prohýřit.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Největší fontánu na světě u Dubai Mall najdete lehce, hned vedle stojí nepřehlédnutelný mrakodrap Burj Khalifa.

Článek

Ačkoli je Dubaj – a vůbec okolní emiráty – bohatou zemí, neznamená to, že si zde našinec nemůže užít trochu luxusu. On je to tak trochu paradox. Ačkoli se zdá, že v takové zemi nebudete mít ani na rohlík, opak je pravdou. Místní daňový systém zvýhodňuje obchodníky tak, že mnohé zboží je tu levnější než ve své zemi původu.

Nemusíte se bát, že budete trpět hladem. Obecně je v Dubaji jídlo zhruba na úrovni cen v Česku. V Carrefouru nakoupíte i levněji než u nás – třeba plastová lahev koly vás přijde na polovinu, než kdybyste si ji koupili v Albertu.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Zlomeček obrovského akvária v Dubai Mall je přístupný zdarma všem nakupujícím

Takže pokud se skvěle nabaštíte v nějaké zapadlé restauračce nebo si zobnete pouličního kebabu, můžete se v klídku vrhnout třeba do tak oblíbeného šopování. K tomu slouží obrovská nákupní centra – takzvané mally. To takhle vlezete po ránu do jedné budovy a vylezete klidně až odpoledne. Třeba pověstný Dubai Mall, kde kromě tisíce butiků můžete provětrat i místní akvárium, z jehož rozložitosti a živého obsahu se vám zatočí hlava. Deset miliónů litrů vody – to už je něco na pokoukání. Zvláště pokud vám okolo hlavy rejdí žraloci nebo rejnoci. Celá vodní šou přijde v přepočtu za bratru necelé dvě stovky. No a když si budete chtít zabruslit, žádný problém. Pokud vydržíte kroužit po ledu dvě hodiny, zacálujete tři stovky – a ještě vám půjčí brusle.

Další články z rubriky Asie, které stojí za přečtení

Foto: archiv CK Arcadia Air

Venku „čtyřicítky“ a za oknem Ski Dubai mráz a sněhuláci

Nejvyšší čas se jít někam ohřát. Buď do moře, což je nejjednodušší a nejlevnější, nebo zkusit akvapark Dreamland, kde je tolik vodních (i nevodních) atrakcí, že nebudete vědět, na co vlézt dřív. Nicméně. Pokud si chcete vyloženě zařádit, to pravé na vás čeká za monstrózním hotelem Atlantis, který se nachází na Palm Jumeirah. To jsou ty uměle poskládané ostrůvky do tvaru palmy. A okolo nich na takové svatozáři, dokonce přímo v jejím středu, hotel stojí. Tam si můžete sjet aztéckou pyramidu po zadku nebo si zalaškovat s delfíny (stejně jako Tomáš Berdych, když tu v roce 2012 hrál na Dubaj Open). Kromě toho tu mají nekonečné tobogany a mořské akvárium. Za tisícovku na den to rozhodně stojí. (Pokud jste hostem hotelu, máte to grátis.)

Foto: Imre Solt, Wikimedia Commons

Hotel Atlantis The Palm v celé své kráse

Že je vám z toho horko? Tak tedy šup na lyže. Kam? No přece do Ski Dubai, nejznámější sjezdovky v okolí. Najdete ji v Mall of The Emirates. Na 400 metrů dlouhou sjezdovku vás samozřejmě vyveze sedačková lanovka. Lyže si do Dubaje nemusíte vozit z domova – ty vám blahosklonně půjčí včetně oblečení a ponožek. Za dvě hodinky si prolyžujete další tisícovku, a pokud se zastavíte v půli sjezdovky v Avalanche Café na groček, tak i něco navíc.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Venku „čtyřicítky“ a za oknem Ski Dubai mráz a sněhuláci

A pak rychle zpátky do tepla večerních ulic a najít nějaký súk – tržiště s nekonečným sortimentem všeho – včetně vonících orientálních dobrůtek, které váš žaludek ponoří do peřinky opojení a vy pak budete moci ještě doutratit, co po kapsách zbylo, a koupit si něco na památku. Něco, co nemá visačku s „kopyrajtem“ nebo „trejdmárkem“, ale voní to kouzlem večera a sálá z toho teplo lidských dlaní, které tomu daly tvar a duši. A tu duši si pak odvezete domů…

Inzertní sdělení: Líbí se Vám tento článek? Zakuste si exotiku na vlastní kůži! Třeba právě Spojené arabské emiráty s CK Arcadia Air!

CK Arcadia Air – specializovaná cestovní kancelář na exotiku – pořádá více než 370 originálních exotických zájezdů do 55 zemí v Asii, Africe, Americe, Austrálii a Oceánii. Organizuje privátní poznávací programy a safari s vlastním průvodcem CK pro individuální turisty a malé skupinky. Žádné velké skupiny! Dovolená na míru!

již od 29 980 Kč

Nádherná panenská příroda, průzračné vodopády, zapomenuté chrámy v džungli, khmerské chrámové komplexy, dlouhé písčité pláže – to vše zažijete v Kambodži. Poznání Kambodži doplníte pobytem na ostrově Koh Chang v Thajsku.

Vydejte se s námi na safari do Keni a setkejte se s pravou africkou divočinou tváří v tvář. Uvidíte „velkou pětku“ – lva, levharta, slona, nosorožce, buvola – a spoustu divoké zvěře. Můžete také navštívit vesnice domorodých Masajů nebo si safari prodloužit o pobyt u Indického oceánu. Safari na míru!

Navštivte místo střetu tří náboženství a putujte po historických místech pocházejících už z 1. století n. l. Uvidíte všechna místa přímo i nepřímo spjatá s životem Ježíše Krista – Betlém, Jeruzalém, Nazaret, Galilejské jezero, Tiberii a další. Zároveň si i můžete odpočinout u Mrtvého moře.

Poznání Indie cílené na jeden z nejoblíbenějších turistických okruhů – Zlatý trojúhelník. Tvoří ho tři úchvatná indická města – Dillí, Agra a Jaipur. Tato města oplývají krásnými starobylými památkami, jako jsou například Tádž Mahal, Jantar Mantar, Palác větru nebo Qutab Minar.

Anketa

Kterou z těchto zemí v Asii byste chtěli navštívit?
Čína
19,7 %
Indie
7,2 %
Jordánsko
7,7 %
Kambodža
8,6 %
Omán
4,8 %
Srí Lanka
27,8 %
Vietnam
24,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1845 čtenářů.

Dubajská nej

nejvyšší budova na světě – Burj Khalifa,

největší obchodní centrum na světě – Dubai Mall

největší fontána na světě

Foto: Jumeirah International LLC

Burj Al Arab – největší plachetnice na světě

nejluxusnější hotel na světě – Burj Al Arab

největší zastřešená lyžařská sjezdovka v Asii

největší akvárium na světě

Související články

Dvě tváře dovolené v bohaté poušti

Umm al Qiwain, Sharjah, Dubai, Ajman… Tento svět jsem objevoval skrze nádherné pestrobarevné poštovní známky. Představoval jsem si rozlehlé dálavy plné oáz...

Tel Aviv: Barevný den v Bílém Městě

Když se z výšky podíváte na Tel Aviv, rozbalí se před vámi bělostný příboj domů ve stylu Bauhausu, který frčel právě v době, když se město rodilo. Moderní...

Výběr článků

Načítám