Hlavní obsah

Omán: Země zaslíbená pro historiky, lahůdka pro sportovce

Novinky, Josef Poslušný, CK Arcadia Air

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co do okázalosti se sultanát Omán nemůže měřit se severními Emiráty, a snad právě proto je vyhledávaným místem, kde se dá pocítit arabsky syrový genius loci. Jako by se oblast osídlená už tisíce let neustále vracela časovou smyčkou k původním kořenům.

Foto: Miroslav Ludma

Wadi Ghul, opuštěné domy staré vesnice, za kterou se rozkládá ománský Grand Kanyon – Wadi An Nakhur.

Článek

Nejvíce je tato atmosféra patrná v podhorských vesničkách pod vrcholy Hajar Al Gharbí ve vnitrozemí. Stáda koz oždibují skromně zelené trsy, kamenitá zeleninová políčka terasovitě stoupají do kopců – to je Misfat Al Abryeen. Osada, od které se dá vystoupat na Sluneční horu (Jabal ash Sham), nejvyšší místo Ománu. Na úpatí se nachází jeskyně Al Hoota, jejíž interiér je podobný jeskyním u Koněprus.

Foto: Helmut Pfau, Wikimedia Commons

Vstup do jeskyně Al Hoota

Níž v údolí leží dvě starobylá města, přes která se táhne široká silnice, spojující hlavní město Maskat s Dubají. To první – Nizwa – bývalo před jedním a půl tisíce let hlavní město Ománu. Vzhledem k dědictví předků, kteří vybudovali zavlažovací kanál Falaj Daris, jenž přivádí vodu z hor přímo do města, zde mohlo vyrůst funkční město pro současných 70 tisíc obyvatel. Oáza plná palem a mešit, kterou dokresluje pevnost s mohutnou kruhovou budovou a s přilehlým tržištěm, je rájem pro turisty, a tím pádem i pro místní obchodníky.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Pohled na minaret Velké mešity ve starobylém městě Nizwa

Druhé město se jmenuje Bahla. Monstrózní stejnojmenná hliněná pevnost byla postavena během 13. století a má hradbu dlouhou 10 kilometrů. Bohužel byla několikrát zbořena – války a deště se neblaze podepsaly na jejím stavu – vláda se ovšem snaží dát tuto stavbu patřící na seznam světového dědictví UNESCO dát do původního stavu.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Hliněná pevnost Bahla

A teď něco pro sportovce. O trekkingu na horu Jabal ash Sham jsem se již zmínil, další sport, za kterým se jezdí do Ománu, je kiteboarding, kterému svědčí větrné pláže ostrova Masirah na jihu země. Sem se sjíždějí nadšenci z celého světa, aby se mohli nechat táhnout „céčkem“ přes vlny Arabského moře. Další sport spojený s mořem je potápění. Zdejší podvodní říše skrývá korály a ryby mnoha barev a tvarů, nepřeberné množství skořápek mlžů, a když budete hodní, potkáte i želvy nebo delfíny.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Jízda autem po dunách bývá zajímavé zpestření návštěvy pouště

Trochu klidnějším sportem je golf. Jen v Maskatu jsou čtyři obrovská golfová hřiště, z toho jedno – a to Almouj – je přímo u moře a vloni se na něm hrál první ročník turnaje mezinárodní Challenge Tour. Luxusní Muscat Hills navštěvují rády i hvězdy světového golfu. Ten nejexotičtější sport jsem si nechal na konec, a to projížďku autem po dunách. Můžete vychutnat pocity jezdců Rallye Paříž–Dakar na vlastní kůži. Jen je záhodno nepřeceňovat své schopnosti. Ale to platí o všech činnostech…

Tour of Oman 2014

Foto: Saxo-Tinkoff

Roman Kreuziger v týmové přípravě na svůj první letošní závod

Ve dnech 18. – 23. 2. se jede cyklistický závod Kolem Ománu. Na startu bude jako lídr stáje Tinkoff-Saxo i český jezdec Roman Kreuziger. České barvy budou zastupovat i Zdeněk Štybar a Leopold König. Třetí a šestá etapa se pojedou v Maskatu.

Výběr článků

Načítám