Hlavní obsah

Yukon - země půlnočního slunce

Teritorium se nachází v nejseverozápadnější oblasti Kanady. Na jihu sousedi s Britskou Kolumbii, západním sousedem je americká Aljaška, která zabírá i malý kousek jižní hranice a na východě leží Severozápadní teritoria. Severní pobřeží omývá Arktický oceán.

Foto: Archiv

Yukon

Článek

Yukon jako teritorium dostal své jméno podle stejnojmenné řeky Yukon, lteré  pochází ze slova Yu‑kun‑ah místních domorodců Gwich´in a v překladu znamená „Velká řeka“. Toho si všiml poprvé roku 1846 průzkumník John Bell.

Foto: Jaroslav Stehlík

Řeka Yukon

Yukon je jednou z nejkrásnějších oblastí Severní Ameriky. Obrovské strmé hory (7 z 10 nejvyšších kanadských hor se nachází pravě tady) s velkým množstvím sněhu a ledu, sopky, jak aktivní tak i spící, úchvatná krajina drsné arktické tundry (hlavně s podzimním, až s čarovným zabarvením, nádherná ledovcová jezera s úžasně modrou vodou, k tomu nespočet malých kouzelných jezírek a všude hojnost divoké zvěře, ať už to jsou losi, medvědi, obrovská hejna orlů bělohlavých nebo stáda migrujících sobů. A to vše s minimální přítomností lidských bytosti. Yukon je jedno z mála míst na světě, kde můžete splynout s přírodou, tak jak to mohli prožívat původní obyvatele nebo první průzkumnici v těchto končinách.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Medvědi v kanadském Yukonu

Zajímavosti:

• Největším jezerem na území Yukonu je Kluane Lake s plochou 409 km² a až neskutečně modrou barvou díky ledovcům, které do něj nanášejí jemnou kamennou moučku z rozdrceného podloží, která má schopnost odrážet jen modrou část barevného spektra.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Yukon

• Nejvyšší naměřenou teplotou na území Yukonu bylo 36,1 ºC, a to v roce 1969 v Mayo.

• Nejvyšší naměřenou teplotou na území Yukonu bylo 36,1 ºC, a to v roce 1969 v Mayo. • Nejchladněji bylo naopak ve Snagu, kde naměřili ‑62,8 ºC, což je zároveň i kanadský rekord. To se stalo v roce 1947.

• Na Yukonu jednu dobu žil a nakonec i zemřel česky polárník a cestovatel Jan „Eskymo“ Welzel. Je pochován v Dawson City.

Foto: Archiv

Yukon

Fakta o Yukonu :

Rozloha: 482 443 ( z toho je 8 000 km2 vodních ploch ve formě jezer a řek).

Rozloha: 482 443 ( z toho je 8 000 km2 vodních ploch ve formě jezer a řek).Nejvyšší bod: Mt. Logan, 5 959 m. Je zároveň nejvyšší horou Kanady a druhou nejvyšší  severní Ameriky po Mt. McKinley (6 192 m)

Rozloha: 482 443 ( z toho je 8 000 km2 vodních ploch ve formě jezer a řek).Nejvyšší bod: Mt. Logan, 5 959 m. Je zároveň nejvyšší horou Kanady a druhou nejvyšší  severní Ameriky po Mt. McKinley (6 192 m)Počet obyvatel: 34 281

Rozloha: 482 443 ( z toho je 8 000 km2 vodních ploch ve formě jezer a řek).Nejvyšší bod: Mt. Logan, 5 959 m. Je zároveň nejvyšší horou Kanady a druhou nejvyšší  severní Ameriky po Mt. McKinley (6 192 m)Počet obyvatel: 34 281Hlavní město: Whitehorse (22 470 obyvatel)

Rozloha: 482 443 ( z toho je 8 000 km2 vodních ploch ve formě jezer a řek).Nejvyšší bod: Mt. Logan, 5 959 m. Je zároveň nejvyšší horou Kanady a druhou nejvyšší  severní Ameriky po Mt. McKinley (6 192 m)Počet obyvatel: 34 281Hlavní město: Whitehorse (22 470 obyvatel)Další města: Dawson City (1 315), Watson Lake (831), Haines Junction (586)

Přijetí do federace: 1898 v souvislosti se zlatou horečkou na Klondiku

Foto: Jaroslav Stehlík

Yukon

Přezdívka: „The Land of the Midnight Sun“ – Země půlnočního slunce

Přezdívka: „The Land of the Midnight Sun“ – Země půlnočního slunceVlajka: složena ze tří pruhů – zleva zelený, bilý a modrý. Prostřední, bílý, je nejširší a je na něm je teritoriální erb.

Přezdívka: „The Land of the Midnight Sun“ – Země půlnočního slunceVlajka: složena ze tří pruhů – zleva zelený, bilý a modrý. Prostřední, bílý, je nejširší a je na něm je teritoriální erb. Teritoriální pták: Common Raven (corpus corax, krkavec).

Přezdívka: „The Land of the Midnight Sun“ – Země půlnočního slunceVlajka: složena ze tří pruhů – zleva zelený, bilý a modrý. Prostřední, bílý, je nejširší a je na něm je teritoriální erb. Teritoriální pták: Common Raven (corpus corax, krkavec).Teritoriální květina: Fireweed (Epilobium angustifolium, vrbovka úzkolistá ). 

Přezdívka: „The Land of the Midnight Sun“ – Země půlnočního slunceVlajka: složena ze tří pruhů – zleva zelený, bilý a modrý. Prostřední, bílý, je nejširší a je na něm je teritoriální erb. Teritoriální pták: Common Raven (corpus corax, krkavec).Teritoriální květina: Fireweed (Epilobium angustifolium, vrbovka úzkolistá ).  Národní parky, rezervace, monumenty:

Přezdívka: „The Land of the Midnight Sun“ – Země půlnočního slunceVlajka: složena ze tří pruhů – zleva zelený, bilý a modrý. Prostřední, bílý, je nejširší a je na něm je teritoriální erb. Teritoriální pták: Common Raven (corpus corax, krkavec).Teritoriální květina: Fireweed (Epilobium angustifolium, vrbovka úzkolistá ).  Národní parky, rezervace, monumenty: Kluane National Park

Přezdívka: „The Land of the Midnight Sun“ – Země půlnočního slunceVlajka: složena ze tří pruhů – zleva zelený, bilý a modrý. Prostřední, bílý, je nejširší a je na něm je teritoriální erb. Teritoriální pták: Common Raven (corpus corax, krkavec).Teritoriální květina: Fireweed (Epilobium angustifolium, vrbovka úzkolistá ).  Národní parky, rezervace, monumenty: Kluane National Park Ivvavik National Park

Přezdívka: „The Land of the Midnight Sun“ – Země půlnočního slunceVlajka: složena ze tří pruhů – zleva zelený, bilý a modrý. Prostřední, bílý, je nejširší a je na něm je teritoriální erb. Teritoriální pták: Common Raven (corpus corax, krkavec).Teritoriální květina: Fireweed (Epilobium angustifolium, vrbovka úzkolistá ).  Národní parky, rezervace, monumenty: Kluane National Park Ivvavik National Park Vuntut National Park

Přezdívka: „The Land of the Midnight Sun“ – Země půlnočního slunceVlajka: složena ze tří pruhů – zleva zelený, bilý a modrý. Prostřední, bílý, je nejširší a je na něm je teritoriální erb. Teritoriální pták: Common Raven (corpus corax, krkavec).Teritoriální květina: Fireweed (Epilobium angustifolium, vrbovka úzkolistá ).  Národní parky, rezervace, monumenty: Kluane National Park Ivvavik National Park Vuntut National Park Nisutlin River Delta National Wildlife Area

Přezdívka: „The Land of the Midnight Sun“ – Země půlnočního slunceVlajka: složena ze tří pruhů – zleva zelený, bilý a modrý. Prostřední, bílý, je nejširší a je na něm je teritoriální erb. Teritoriální pták: Common Raven (corpus corax, krkavec).Teritoriální květina: Fireweed (Epilobium angustifolium, vrbovka úzkolistá ).  Národní parky, rezervace, monumenty: Kluane National Park Ivvavik National Park Vuntut National Park Nisutlin River Delta National Wildlife Area Dawson Historical Complex National Historic Site

Dredge No. 4 National Historic Site

Autor : America Tours

Anketa

Chtěli byste se setkat v přírodě s medvědem?
ano
29,6 %
ne
57 %
už jsem se setkal/a
13,4 %
Celkem hlasovalo 395 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám