Hlavní obsah

Do Vizovic nejen za historií slivovice

Právo, Martina Žáčková

Pálení slivovice! Tohle spojení se vybaví asi každému milovníkovi kvalitních destilátů. Čtyřiapůltisícové městečko na Zlínsku na úpatí Vizovických vrchů, známé také jako rodiště valašského krále Bolka Polívky, sice proslulo právě díky tradiční výrobě slivovice, ta však zdaleka není jediným lákadlem, kvůli kterému stojí za to tento kraj navštívit.

Článek

 Výroba pálenek má ve Vizovicích stovky let starou tradici. První zmínka o existenci Vizovic pochází z roku 1261 a již tři sta let na to upozorňuje první písemný doklad také na existenci palírny. Ta zpočátku patřila vizovické vrchnosti, během válek byla poničena, až pak kolem roku 1725 nechal hrabě Prokop Gervas Gollen postavit zcela novou, vybavenou měděnými kotly.

Milovníci lahodného švestkového moku by ale tehdy asi moc nejásali. Zpočátku se v ní totiž pálenka vyráběla z pivních odpadků a později z obilí. Až v polovině 18. století se v sortimentu objevila - i když zprvu jen okrajově - švestkovice. V té době se také ukázalo, že ve Vizovicích jsou ideální klimatické podmínky pro ovocné stromy, a především švestky, též nazývané trnky. Ohromné úrody ovoce se staly pro místní obyvatele podstatným zdrojem příjmů.

Švestky se nejen pálily, ale i sušily nebo sloužily k výrobě povidel. Na začátku 20. století bylo okolí Vizovic poseto 77 tisíci stromy, z toho 68 tisíc jich bylo švestkových. Do historie pálení slivovice se ve Vizovicích zapsalo hned několik rodinných podniků. Jen v meziválečném období jich ve městě působilo dokonce devět. Dnes z nich existuje jen jediný - slavná likérka Rudolf Jelínek.

Vizovický zámek pro milovníky historie

Turistům umožňuje při exkurzích nahlédnout procesu pálení slivovice pod pokličku. Návštěvníci se při prohlídce seznámí s tradicí a uměním přeměny ovoce v kvalitní destiláty, navštíví pěstitelskou pálenici, provoz s obřími dřevěnými sudy pro zrání destilátů a nechybí ani degustace. Kromě výroby mohou navštívit podnikovou prodejnu s úplným sortimentem likérky, jehož okrajové lahůdky vyráběné například z páleného rybízu, jahod nebo piva v běžných obchodech nebývají k mání.

Nedaleko pálenice se tyčí zámek Vizovice, který určitě potěší milovníky historie. Okolí nabízí i řadu příležitostí pro pěší túru - v okolí jsou zajímavé turistické cíle jako Chladná studna či torzo nedobudované železnice z dob Tomáše Bati. Na své si přijdou i cyklisté.

Ti zdatnější mohou vyšlápnout do členitých Vizovických vrchů, najdou se ale trasy i pro méně trénované sportovce v údolí. Za odpočinkem u dobrého jídla doporučujeme zamířit například do místní Rybárny nebo do Valašského šenku, kde lze ochutnat krajové speciality.

Tip na suvenýr: vizovické pečivo

Až se začnete poohlížet po suvenýru, který si z Vizovic odvezete, nezapomeňte, že je město proslulé nejen pálenkou, ale i výrobou figurek z takzvaného vizovického pečiva. S typickými figurkami holubiček, ježků, veverek a dalších zvířátek, z nichž každé má svou symboliku, se během Vánoc někdy setkal snad každý.

Tradici ve městě založila na přelomu 19. a 20. století pekařská rodina Lutonských. Figurky se tehdy kupovaly na jarmarcích dětem na hraní nebo na výzdobu vánočních stromků. Výroba má svá pevná pravidla i přesný rejstřík vzorů.

Vizovičtí pro ni dokonce získali ochrannou známku, jejíž logo dnes může užívat každý, kdo ctí tradiční vzory. Podomáckou výrobu už ve Vizovicích sice udržuje jen pár tvůrců, přesto ale stíhají zásobovat vybraná prodejní místa. Jedním z nich je například Galerie Celebra v prostorách zámku.

Rybárna: Ráj pro děti, rybáře i gurmány

Příjemně strávené odpoledne pro celou rodinu nabízí vizovická Rybárna. Nachází se přibližně kilometr od centra města. Dostanete se k ní tak, že po hlavní silnici zamíříte ke Vsetínu a za cedulí oznamující konec města odbočíte na Chrastěšov. V tu chvíli už budete mít Rybárnu na dohled.

Potěšeni budou zejména rybáři, protože si mohou zalovit u místního rybníka. V Rybárně jim k tomu i půjčí rybářské nádobíčko za poplatek 50 korun. Do rybníka jsou vysazováni pstruzi o hmotnosti 0,3 až 1,2 kilogramu. Za uloveného pstruha pak zaplatí úspěšný rybář 125 korun za kilogram.

Ti, kteří raději ryby jen konzumují, se mohou nechat obsloužit místními kuchaři. Na výběr mají posezení uvnitř rybárny nebo na venkovní zahrádce. Kuchyně nabízí rybí speciality od uzeného pstruha z místního rybníčku až třeba po sumce na másle či lahůdku Nevídaný kapr. Porce ryby stojí od 28 korun za 100 gramů. K dispozici jsou i jiné speciality jako bramborák nebo nakládaný hermelín, k pití je možné si dát točené pivo nebo sudové víno. Děti se zatím mohou vyřádit v oplocené zahradě na pískovišti, houpačkách a dalších atrakcích.

V areálu je také možné využít ubytování. K dispozici je jeden pokoj pro maximálně pět osob přímo v Rybárně nebo přilehlá louka pro stanování. Podrobnosti získáte na adrese www.rybarnavizovice.cz. Rybolov je nutné si telefonicky předem objednat na čísle 604 680 133.

Voda z chladné studny prý zázračně uzdravuje

Přibližně čtyři kilometry za Vizovicemi, u silnice vedoucí k Loučce poblíž vrchu Barák, se nachází Chladná studna - místo opředené pověstmi o uzdravujících účincích vody vyvěrající ze skály.

O její věhlas se zasloužil kolem roku 1900 jistý Jan Rychlík, školník na měšťanské škole ve Vizovicích. Jedna paní mu vyprávěla, že její dvanáctiletý syn, od narození téměř slepý, měl sen, v němž k němu přišla paní v bělostných šatech a řekla mu, ať si nechá přinést vodu z Chladné studny z Vizovických hor a potírá si s ní oči, že se uzdraví. Rodiče, upínající se ke každé naději, mu vodu přinesli a chlapci během pár dnů vada zraku zcela zmizela.

Velice pobožný Jan Rychlík tehdy na počest této události vytesal ve skále nad pramenem výklenek a do něj vložil sošku Panny Marie Lurdské. Za pár let jemu samotnému onemocněla dcera španělskou chřipkou.

Lékaři jí nedávali naději na uzdravení, stav dívky se stále horšil. V zoufalství slíbil Jan Rychlík při modlitbách Panně Marii, že když se dítě uzdraví, postaví u Chladné studny kapličku. Brzy nato se dívka začala uzdravovat. Jan Rychlík tehdy slib splnil a za pomoci příbuzných a přátel u Chladné studny vystavěl kamenný portál kapličky.

Zpráva o zázračných uzdraveních se rychle šířila a Chladná studna se brzy stala poutním místem. V posledních letech byla kaplička u studny rozšířena, její okolí je upraveno a přibyl přístřešek pro případ deště. A i když již nejsou známy další případy zázračného uzdravení, kdo ví - třeba voda z Chladné studny brzy zase někomu přinese štěstí.

Rady a doporučení na cesty:
Jak se tam dostat: Vizovice se nacházejí přibližně 15 kilometrů od Zlína ve směru na Vsetín. Jsou velmi dobře dopravně dostupné autem, vlakem i autobusem. Leží na silnici 1. třídy I/49, která směřuje přes Horní Lideč ke slovenské hranici. Vlakem se sem lze dostat z železničního uzlu Otrokovice po trati číslo 331. Motorový vlak sem jezdí ve všední dny nejméně jednou za hodinu. Cesta z Otrokovic trvá přibližně 50 minut.
Ubytování: Valašský šenk - ubytování ve stylovém prostředí dřevěné chalupy, ceny od 500 Kč za osobu a noc, www.senkvizovice.cz Rekreační středisko Revika - ubytování hotelového typu ve zděné budově nebo v chatkách, ceny od 125 Kč za osobu a noc, www.revika.cz Ubytovna Ve Štěpské - 3- a 4lůžkové apartmány se společnou kuchyňkou, ceny od 300 Kč za osobu
WWW stránky: www.mestovizovice.cz www.rjelinek.cz www.ubytovnavizovice.wz.cz www.vizovicketrnkobrani.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám