Hlavní obsah

Další atrakcí Beskyd se letos stala Sluneční stezka

Právo, plk

Beskydy získaly na startu turistické sezóny další atrakci. Je jí Sluneční stezka, která vede po úbočí Bílé hory na pomezí Štramberku a Kopřivnice.

Foto: Profimedia.cz

Beskydy - ilustrační foto

Článek

Na dvanácti zastaveních, podle počtu znamení zvěrokruhu, nabízí stezka pohled na astrologické symboly, pověsti a souvislosti. Její součástí jsou i souhvězdí jednotlivých znamení, u každého z nich je navíc ukryto slovo. Soubor všech dvanácti slov pak tvoří poselství zpěváka Johna Lennona.

„Sluneční stezka s tématy geologie, znamení zvěrokruhu a poznání hvězdné oblohy má úplně jiný charakter než běžné značené turistické trasy,“ upozornila ředitelka Destinačního managementu Beskydy – Valašsko Monika Konvičná.

Má filozofický rozměr

Filozofie i technické provedení stezky jsou výsledkem promyšlené koncepce, která vznikla už v 90. letech minulého století, ale dokončuje se až nyní. Stezka vede od štramberského arboreta ve starém vápencovém lomu, v tzv. Kamenárce, na vrchol Bílé hory se 43 metry vysokou rozhlednou.

Podle Konvičné si na cestě přijdou na své zvídaví turisté i lidé se zálibou v meditacích a hlubším přemýšlení o světě. „Zastavení nabízí i filozofický rozměr, který se prolíná s edukativními a interaktivními prvky. Součástí je i hmatový chodník z různých druhů kamenů, kde si zájemci mohou vyzout boty a projít se bosí,“ prozradila.

Součástí stezky je i Kamenný ovál s dvanácti dřevěnými křesly, každé má jedno znamení zvěrokruhu. Křesla jsou propojena podle povahy znamení – oheň, vzduch, voda a země. V každém z nich je uložen papírový zápisník s poetickou charakteristikou znamení, který má sloužit pro vzkazy návštěvníků.

Vyznačena je tu i tzv. dračí linie. Ta vychází z poznání, že celý svět je protkán sítí dračích linií, jež spojují místa s velmi silnou energií. Bílá hora leží na spojnici mezi jesenickým Pradědem a beskydským Radhoštěm.

Reklama

Výběr článků

Načítám