Hlavní obsah

Cyril a Metoděj svrhli v Beskydech Radegasta, teď tam stojí všichni tři

Novinky, Ondřej Kořínek

Letošní zima zdá se být poněkud zvláštní, a tak když jsme vyrazili do Beskyd, doma zůstaly sněžnice i běžky. Udělali jsme dobře a vyrazili pěšky malebnou přírodou na vrchol Radhošť a dál až k Pustevnám.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Po chvíli bylo vidět i na Cyrila a Metoděje s kaplí.

Článek

Opouštíme přetopený autobus v sedle Pindula mezi Rožnovem pod Radhoštěm a Frenštátem pod Radhoštěm na místě oblíbeném jako výchozí bod lyžařských výprav. Ať děláme, co děláme, žádnou tu tentokrát nevidíme. Není divu, po sněhu tady uprostřed zimy není ani památka. Liduprázdno, jen na silnici se to hemží plechovými miláčky.

Nic naplat, jediná barva, která odtud vede je modrá. Jedním směrem na Radhošť, druhým na Velký Javorník, kde je mimo jiné prvotřídní rozhledna. Jaký bude náš rozhled z Radhoště, až vystoupíme do nadmořské výšky 1129 metrů, není zatím úplně jasné. V údolí skoro svítilo slunce, v sedle už po něm není ani památky.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ve vyšší nadmořské výšce už vidět příliš nebylo

Šlapeme po modré vzhůru k prvnímu kopečku, který se honosí názvem Kaní. Výšlap však komplikuje čerstvě vykácená mýtina i s označenou trasou. Navigace ovšem ukazuje rovně a zanedlouho jsme na prvním kopečku. Poněvadž na cestách sbíráme cache v rámci mezinárodní hry geocaching, neopomene taky jednu zde. Je ve výšce více než 10 metrů na statném stromě, takže pořádná rozcvička na začátek.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Místy na vrcholu nebylo po sněhu ani památky

Hodnota naší největší Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Beskydy spočívá hlavně v jedinečné a významné fauně a floře. Vyhlášena byla před více než 40 lety kvůli pralesovitým porostům, podzemním i povrchovým pseudokrasovým jevům, ale i vzácně chráněným rostlinám a živočichům.

Je známou skutečností, že se zde pravidelně objevuje rys či medvěd, ale i vlk nebo kočka divoká. CHKO má nejen z tohoto důvodu na svém území i několik desítek menších chráněných území. Nejpřísněji chráněných národních přírodních rezervací zde napočítáte sedm.

Radegast v podzemí

Cesta mezitím ubíhá pohodovým stoupáním až k rozcestníku Černá hora, kde už není příliš vidět. Na les sedla mlha a rozhled se smrsknul tak na 20 metrů. S přibývající výškou se však na zemi začala objevovat bílá peřina s odhalenými ostrovy listí a klestí. Míjíme Velkou Polanu a zastavujeme se na hrnek teplého čaje, prozatím jen z vlastních zásob. Potkáváme rovněž první turisty.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Počasí na Radhošti bylo velmi promněnlivé

Sedmá nejvyšší hora Moravskoslezských Beskyd Radhošť je velmi oblíbená u návštěvníků všech věkových kategorií. Možná i kvůli pověsti, která praví, že zde měl sídlo slovanský bůh Radegast, jenž má opodál svou sochu. Předkové k němu měli úctu a nosili mu dary, pak údajně Radegasta svrhli Cyril s Metodějem, kteří na místě jeho sídla postavili kříž. Bůh Radegast následně zmizel v podzemním chrámu.

Věrozvěstové jsou na Radhošti dodnes. Jejich sousoší dominuje vrcholu spolu s kaplí taktéž po nich pojmenovanou. V kapli z konce 19. století je bronzová deska připomínající návštěvu T. G. Masaryka.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Beskydská hřebenovka pokrytá trochou sněhu a ledu

Na vrchol jsme sice trefili, našli jsme i sousoší a kapli, ovšem výhled nestojí za nic. Počasí si na horách rádo hraje a je to vidět i v Beskydech. Než se otočíme z jedné strany na druhou, objeví se před námi úžasná krajina a ve vteřině je místo ní jen neprostupná mlha. V takových případech potěší, když se můžete někam schovat a dát si něco dobrého. Horský hotel s restaurací přijde vhod stejně jako polévka a něco na žízeň.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Socha Radegasta u Pusteven

Poněvadž nás čeká ještě dlouhá cesta, zbytečně se nezdržujeme a vyrážíme po hřebenu směrem na Pustevny. Počasí se umoudřilo, a tak zprava hledíme na beskydské kopce v čele s Javorníky, zleva na údolí s urbanizovanou krajinou. Vedle cesty je národní přírodní památka Radhošť s mnoha chráněnými druhy rostlin.

Jeskynní systém

Hřeben se zledovatělými zbytky sněhu je malá útěcha za špatnou zimu, i tak má prostředí své kouzlo a krásu. Lidé pendlující po magistrále se občas jen taktak udrží na nohou, děti si radost zkazit nenechají a jezdí na tom, co je zrovna po ruce. Cestu po hřebeni zpestřuje naučná stezka jak jinak než Radegast. Dozvíte se vše o okolí, přírodě, historii i lidech, kteří zdejší krajinu dotvářeli.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Nakonec se počasí umoudřilo a bylo vidět do údolí

Zanedlouho potkáváme konečně samotného boha Radegasta, alespoň tak, jak ho ztvárnil nejprve Albín Polášek a repliku, jež nahradila originál, Jan Sobek a Miroslav Zubíček. Její téměř hrůzostrašný pohled jakoby připomínal, kdo je tady pánem. Radegasta proto slušně pozdravíme a mizíme, než se naštve. Na Pustevny, jakési centrum zdejší oblasti, dorazíme za moment.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Jeden z beskydských potůčků

Místo, jež tak trochu připomíná ruch velkoměsta, má jednu stále živou hlubokou ránu. Tím je vyhořelá chata Libušín improvizovaně zakrytá kovovou konstrukcí. Od požáru uplynou dva roky, na charitativní sbírce se již vybralo několik miliónů a muzeum se chatu chystá obnovit.

Pustevny a jejich okolí jsou prošpikovány jeskyněmi. Nedaleká Kněhyňská jeskyně má nejhlubší místo čítající 58 metrů. Odborníci zde pozorují i několikapatrové systémy, vysoké puklinové dómy i mnoho druhů chráněných netopýrů, kteří zde mají ideální podmínky. Podle některých zdrojů je možné, že se v 18. století dalo podzemím projít z Pusteven až na Radhošť. Povídání o beskydských jeskyních by však zabralo minimálně další dva články.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Na Pustevnách lyžovaly akorát děti. V pozadí vyhořelý Libušín.

Naše putování na Pustevnách neukončíme, ale seběhneme po modré značce do Ráztoky. Méně trénovaní jedinci jedou lanovkou, přijdou však o část divočiny i pravý horský trénink. Komu by náhodou fyzická aktivita i po necelých 13 kilometrech nestačila, může se v sezóně vydovádět v lanovém centru v Ráztoce.

Výlet najdete na Mapy.cz. Nebo si můžete jedním kliknutím do mapy naplánovat vlastní.

Reklama

Související články

Pustevny, jak je možná neznáte

Na Pustevny míří každoročně tisíce turistů za zimními radovánkami, sochou Radegasta, ohromujícím výhledem nebo také za netradičními dřevěnými stavbami. Nyní...

Výběr článků

Načítám