Hlavní obsah

Turistickou mapu světa přepisují teroristické útoky, epidemie i migranti

Novinky, fis

Mapa turisticky nejfrekventovanějších lokalit světa se v průběhu let přirozeně mění. V poslední době se ale přepisuje poněkud rychleji. Vliv na to má uprchlická krize v Evropě, teroristické útoky i zdravotní hrozby.

Foto: David Ryneš, Novinky

Turisté se z osvědčených destinací přesunují do Střední a Jižní Ameriky.

Článek

Teroristický útok na pláži v Tunisku či říjnový pád ruského letadla v Egyptě zahýbaly cestovním ruchem a preferencemi cestovatelů. Destinace, které vnímali jako vcelku bezpečné, se najednou staly ohrožujícími. A tak si lidé začali hledat jiné, u nichž příslib klidné a bezpečné dovolené zatím nezmizel.

Podle serveru Yahoo News vycestovalo v roce 2015 do zahraničí téměř 1,2 miliardy lidí, což je o 4,4 procenta více než v roce 2014. Severoafrické pláže, dříve praskající ve švech, se však postupně vylidnily, dovolenkáři se přesunuli jinam.

Ekonomika trpí

Když na tuniské pláži v letovisku Súsa koncem června zemřelo okolo čtyř desítek lidí při teroristickém útoku, bylo jasné, že se to v cestovním ruchu země výrazně promítne. Zvlášť, když k tragédii došlo v době, kdy se turistická sezóna teprve rozbíhala. [celá zpráva]

Mnoho turistů své letní zájezdy do Tuniska měnilo, případně rušilo. Například Češi volili často raději Egypt, Turecko a Bulharsko.

Hotely byly prázdné, pláže stejně tak. Tuniská ekonomika ztrátou asi dvou miliónů turistů loni velmi utrpěla, příjem z cestovního ruchu je pro ni zásadní. [celá zpráva]

Své o ztrátách v ziscích z cestovního ruchu ví také Turecko poté, co letos v lednu v Istanbulu došlo k sebevražednému teroristickému útoku, při němž na místě zemřelo 10 lidí a dalších 15 bylo zraněno. Stejně jako v Tunisku se jednalo o útok na turisticky frekventovaném místě, a to v centru města ve čtvrti Sultanahmet. [celá zpráva]

Podle největšího světového touroperátora TUI Group poklesla od té doby poptávka po zájezdech do Turecka o 40 procent. Turecká média přizvukují zprávou, že počet návštěvníků v letovisku Antalya klesl o 17 procent, což znamená, že jich přicestovalo nejméně za posledních 10 let.

Dopady jsou širší

Obdobné problémy řeší země, kde sice k teroristickým útokům na turisty nedošlo, ale celková nálada a obavy společnosti je vyřadily z hledáčku turistů. „Žádný útok se tu nestal, přesto jsme tím velmi ovlivněni. Do země přijíždí minimum turistů z Evropy,“ citoval server Yahoo News jordánského ministra cestovního ruchu Nayefa Al Fayeze.

„Všechny muslimské země trpí ve větší či menší míře, a to i ty, které se staly zcela bezpečnými – jako třeba Omán," nechal se slyšet Jean François Rial, předseda francouzské cestovní kanceláře Voyageurs du Monde.

„Není pochyb o tom, že celý region Středního východu je dnes v očích turistů ze západu spojený s nejistotou," řekl Wouter Geerts, analytik výzkumné společnosti Euromonitor. Dodal, že země jako Řecko, Portugalsko a Španělsko budou z této situace pravděpodobně profitovat, protože nabízejí podobné počasí, přijatelné ceny a hlavně bezpečnost.

Cestovatelé si však za dovolenou v těchto destinacích připlatí. Náhlý nárůst poptávky vede v těchto místech ke zvyšování cen. „Majitelé hotelů říkají turistům: ,Místo 50 eur za dvoulůžkový pokoj budu účtovat 55 eur. Berte, nebo nechte být. Pokud nemáte zájem, jiní ho mít budou,’” řekl Olivier Petit z francouzské společnosti In Extenso.

Na druhou stranu, uprchlická krize si vybrala svou daň i ve zmíněném Řecku. Zejména na Kosu, ale i na ostatních řeckých ostrovech, které byly spojené s přílivem migrantů, byl podle Euromonitoru cestovní ruch vážně narušen, protože se turisté kvůli vzniklé situaci cítili nesví. [celá zpráva]

Podle společnosti tam bylo mezi lednem a srpnem 2015 zrušeno 178 000 rezervací.

Kuba řeší opak

Kuba si aktuálně na nedostatek zájmu turistů naopak nemůže stěžovat. Zatímco před rokem byste tam volný pokoj v hotelu sehnali celkem snadno, dnes ubytovací kapacity praskají ve švech. Po uvolnění omezení pro americké turisty sem totiž připlouvá jedna naplněná výletní loď za druhou.

Návštěvnost Kuby vzrostla meziročně o 17 procent. Země na to ale není vybavena, což se hned tak nezmění, přestože plány na rozšíření dopravní i ubytovací infrastruktury existují. [celá zpráva]

Na nezájem turistů si nemohou stěžovat ani v Kolumbii, Peru, Mexiku či Argentině. Dovolenkové cíle v Latinské Americe teď ovšem pomalu blednou ve stínu hrozby nákazy virem zika. Obdobně, jako byly v loňském roce strašákem smrtící ebola a koronavir MERS.

Reklama

Výběr článků

Načítám