Hlavní obsah

Japonsko odstraní z map svastiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonské úřady rozhodly, že z map odstraní symbol svastiky doposud označující buddhistické kláštery, protože ho většina turistů spojuje s nacistickým Německem. Nahradit ho má obrázek pagody, napsal list The Daily Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Svastika na japonském buddhistickém chrámu

Článek

Starodávný symbol svastiky byl k označování náboženských svatyní používán dávno předtím, než se začal spojovat s nacistickým režimem. Západní návštěvníky Japonska ale stále mate.

Nahrazeny budou i další symboly, které mohou být pro návštěvníky nejasné. Kupříkladu místo X označujícího policejní stanici bude zaveden symbol se salutujícím policistou v placaté čepici. Komplikace působí i písmeno H, které označuje hotely. Ve většině zemí jsou však tímto symbolem označeny nemocnice.

Pochopit pravý význam

Odstraňování svastiky ale má v Japonsku i své kritiky. Jeden z akademiků vyzval turisty, aby se před návštěvou Japonska lépe informovali o jeho historii.

"Používali jsme tento symbol tisíce let předtím, než se stal součástí nacistické vlajky, takže jsem přesvědčen, že by bylo lepší ho na našich mapách ponechat a požádat návštěvníky, aby pochopili jeho pravý význam," řekl Makoto Watanabe, expert na komunikace na univerzitě Bunkyó na ostrově Hokkaidó.

Související téma:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

"Myslím si, že by posloužilo dobré věci, kdyby se lidé ze zahraničí setkávali s tímto symbolem, ptali se po jeho významu a původu. Mohlo by to pomoci zbavit ho některých negativních asociací," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám