Hlavní obsah

Bohatí Rusové už do Tater nejezdí, nahradili je turisté z jiných zemí

Právo, Ivan Vilček

Takzvaný zlatý týden, kdy do Vysokých Tater přijížděli Rusové a Ukrajinci, se letos nekoná. Bohatí turisté z Ruska jezdí raději do Alp. Kdysi přistávalo v tomto období na popradském letišti až deset plných letadel z Ruska a Ukrajiny, letos to bylo pouze jedno letadlo se 75 cestujícími z Ukrajiny.

Foto: Saša Šeflová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zlatým týdnem nazývají tatranští hoteliéři období od konce prosince do šestého ledna, kdy v minulosti přijížděly do Tater tisíce rusky mluvících turistů slavících ve slovenských horách pravoslavné Vánoce.

Tito turisté na ničem nešetřili, jedli a pili jen to nejdražší, mnohdy si přímo v Tatrách kupovali sportovní výstroj a přinášeli oblasti značné zisky. Jejich počet však poslední léta klesal. Loni přiletěla do Tater tisícovka těchto turistů, letos je to jen necelá stovka.

Podle majitelů hotelů aktuálně do Tater míří hlavně turisté z jiných zemí. „Tatry už nežijí z ruských a ukrajinských turistů. Většina návštěvníků je z Česka, Polska, vracejí se Maďaři, Němci, ale přijíždějí také Izraelci, Číňané a Korejci. Především však opět začali do našich středisek jezdit Slováci,“ citoval deník Nový čas ředitelku oblastního střediska cestovního ruchu Vysoké Tatry Lenku Maťašovskou.

Alpy jsou dostupnější

Bohatí Rusové nelétají do Tater z politických a z toho vyplývajících ekonomických důvodů. „Pokud dostanou schengenská víza, letí hlavně do Alp,“ dodala Maťašovská.

„Ukrajinci nemají pomalu ani na jídlo, na zahraniční dovolenou tedy už vůbec ne,“ upozorňuje Mark Blitshteyn z cestovné kanceláře Pilgrim.

„Na desetitisíce turistů můžeme v dalších létech zapomenout. Na Slovensku neexistuje podpora letecké dopravy. Do rakouských a italských Alp létá denně několik linek i charterů. Při zhoršujících se vztazích v Evropě ruský patriotismus navíc způsobil, že zimní dovolenou tráví přes čtyři milióny Rusů na Kavkazu, Uralu a Altaji. Větřím, že se všichni budeme snažit, aby se to změnilo, a za pět sedm let bude vše jinak,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám