Hlavní obsah

U českého pavilonu na Expo 2015 vládne pohoda

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobré pivko, čistá modrá voda, sluníčko. Jedním slovem pohoda. Tu lze načerpat v Miláně v českém pavilonu výstavy Expo 2015, která potrvá ještě měsíc.

Návštěva výstavy Expo 2015Video: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Velmi příjemná atmosféra vládne v českém pavilonu z dílny vizovické firmy Koma Modular Construction podle architektonického studia Chybik+Kristof Associated Architect z Brna. Podle serveru Expo notizie byl aktuálně dokonce český pavilon vyhlášen jako nejpohodovější a nejhezčí v noci. Pojďme si ale výstavu projít postupně.

Celkový zájem o obří akci, na níž je celodenní základní dospělé vstupné 39 eur (cca 1050 Kč bez určení konkrétního data vstupu) neupadá. Plánované ukončení má proběhnout k poslednímu říjnu letošního roku.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Vstup do areálu je z několika míst a vždy k nim vede několik set metrů pěší trasa.

Kdo se na Expo ještě chystá, měl by si — stejně jako při zahájení — v den návštěvy přivstat. Už dlouho před devátou ranní, kdy se otvírají hlavní vstupy do areálu, se totiž začínají plnit záchytná parkoviště a před vchody krytými bílou plachtovinou se tvoří nárazově velmi dlouhé fronty. Každý z návštěvníků totiž musí projít osobní kontrolou a rámem, podobně jako na letišti.

Návštěva samotná pak představuje docela náročné pochodové cvičení, takže i volba správné obuvi je vcelku na místě. Množství dobře označených průvodců ochotně poradí a rovněž nabízejí plány areálu, byť jeho mapy ve zvětšené podobě jsou na mnoha místech.

Něco na zub

Vyplatí se v prospektech zjistit předem informace o nejvíce navštěvovaných expozicích do nich zajít hned po otevření areálu. U těch nejvyhlášenějších národních pavilonů, jako je například Brazílie, Angola, Jižní Korea, Angola či Japonsko se totiž začnou záhy tvořit dlouhé fronty, v nichž se na vstup čeká i více než hodinu.

Obdobné je to i v tematicky zaměřených pavilonech či celcích. Protože Expo je nejen přehlídkou skvělých architektů z celého světa, kteří si vesměs skutečně dali s tvorbou národních i jiných pavilonů záležet, ale i ukázkou toho, co vše se na světě chová, pěstuje či konzumuje, jsou právě v těchto pavilonech „jídel“ ochutnávky, což pochopitelně ještě zvyšuje zájem návštěvníků.

Tak tomu je například v pavilonech se švýcarskými firmami vyrábějícími čokoládu nebo v belgickém národním pavilonu. Ostatně různé laskominy jsou gastronomickými pastmi, které čekají návštěvníka na každém kroku. Ale nejsou zdarma. Půllitr točeného plzeňského čepovaného z tanku stojí v restauraci v patře českého pavilonu 10 eur (270 Kč), stejný nápoj lze však pořídit levněji v bufetu před pavilonem, kde ho česká obsluha čepuje za 6 eur (160 Kč).

Návštěvníci samozřejmě milují takzvané „šťastné hodiny“, kdy restaurace obvykle od 18:00 lákají na pivo za polovinu. Český pavilon, kde je v současnosti tematická expozice kraje Vysočina však láká nejen národním nápojem či smaženým sýrem, ale také odpočinkem u bazénku či brouzdaliště s křišťálově čistou vodou.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Štastné hodiny přinášejí výraznou slevu na pivo.

Je příjemné si ve vodě zchladit chůzí unavené nohy. Odpočívat se dá i na volně přístupných lehátkách, kterých je ostatně v celém areálu značné množství na mnoha místech.

Česku zůstane památka

Socha ptáka-auta tryskajícího vodu do bazénku Lukáše Rittsteina není samoúčelná, připomíná nutnost zachování vody pro lidstvo, což je spolu s dostatkem potravin pro Zemi jedním z témat výstavy, ve které se představuje přes 140 zemí světa. Plastika je zároveň důmyslnou čističkou vody.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Brouzdaliště před českým pavilonem je častým místem odpočinku návštěvníků.

Český pavilon, jehož stavba, údržba a náklady na provoz, přijdou bez vnitřního vybavení na zhruba 70 miliónů korun, bude po skončení výstavy rozebrán a budova má sloužit jako mateřská škola. Bazén se pak podle původních záměrů má přestěhovat do Prahy, kde bude dál připomínat významnou akci i její poslání.

Neméně důmyslná je i nynější nová expozice Vysočiny, kde si může návštěvník projít bludištěm luminiscenčních trubic, které se při dotyku rozsvěcují a mají tak navozovat atmosféru po ránu zamlžené vrchoviny, která se postupem času také osvítí do denní krásy. Díky moderní mobilní technologii QR kódů pak lze najít a virtuálně navštívit i konkrétní místa na Vysočině.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Díky státní vlajce Česko na výstavě Expo 2015 neminete.

Na nezájem návštěvníků si rozhodně nemohou stěžovat ani Slováci, kteří pojali svoji expozici nejen jako ukázku lidských povah či nálad, ale i jako přehlídku krás jejich přírody. I u nich se čepuje pivo a prodávají trdelníky. Kdo je náročnější, může si skočit k Rusům na kaviár s vodkou, ti jsou hned vedle.

Jednoduše — oči i jazyk si v Miláně přijdou na své. Už 4. srpna navštívil český pavilon milióntý návštěvník. Jen během 29. srpna dorazilo rekordních 30 360 návštěvníků. Denní srpnový průměr činil 12 500 lidí a pořadatelé předpokládají, že do konce konání Expo přijdou do pavilonu ČR dva milióny lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám