Hlavní obsah

Zájezdy do Tuniska výrazně zlevnily, zájem pomalu roste

Téměř měsíc po teroristickém útoku na hotely v Tunisku se poptávka po zájezdech do země velmi pomalu zvedá, ceny klesly až o 30 procent. Některé české cestovní kanceláře ale Tunisko pro letošní léto úplně vyřadily z nabídky. Vyplývá to z ankety ČTK mezi prodejci zájezdů.

Foto: Profimedia.cz

Tuniské město Monastir

Článek

Při teroristickém útoku na konci června zahynulo na pláži a u hotelu v letovisku Súsa 38 lidí, převážně zahraničních turistů. „Zájezdy do Tuniska jsme vzhledem k událostem v zemi pro letošní sezónu zrušili a dále je neprodáváme,“ řekl marketingový ředitel CK Alexandria Petr Šatný.

Poptávka po zájezdech do Tuniska bezprostředně po útocích klesla na nulu, ale v současné době zájem o tuto destinaci opětovně stoupá. Cestovní kanceláře zájezdy do Tuniska zlevnily.

„V návaznosti na tragické události z jara se nám s našimi tuniskými partnery podařilo vyjednat výhodnější cenové podmínky pro zbytek letošní sezóny. Ceny zájezdů do Tuniska jsou tak až o 30 procent nižší,“ uvedla obchodní ředitelka CK Blue Style Lenka Berberi. Zvyšující se poptávku kancelář eviduje zejména u zájezdů na tuniský ostrov Djerba.

Ve srovnání s loňskem je zájem o Tunisko k dnešnímu dni o 39 procent nižší. O 10 procent zlevnila Tunisko cestovní kancelář Exim tours. Prodeje dovolených v této africké zemi jí klesly o polovinu. „Denně máme rezervace a prodeje, prodej tedy pokračuje na všechny dostupné termíny. Čísla jdou pomalu opět nahoru,“ dodal marketingový ředitel Stanislav Zíma.

Zlevnění zájezdů potvrzují také údaje zájezdového portálu Invia.cz. Slevy dosáhly 2000 až 4000 korun, tedy v průměru 10 až 30 procent. „Tunisko představuje v současné době nejlevnější destinaci. Jako příklad lze uvést zájezd do tuniského hotelu Soviva Resort, který lze nyní pořídit za 8990 Kč na osobu. Přitom před útokem byla cena stejného hotelu i termínu 12 990 Kč," uvedl marketingový ředitel Michal Tůma.

Počet turistů klesá s narůstajícím neklidem

Podle Čedoku klesla poptávka po Tunisku téměř na nulu. „O Tunisko přestal být pro tuto sezónu úplně zájem,“ řekl mluvčí Hynek Špinar. Čedok zrušil zájezdy s ubytováním na 11/12 dní do Monastiru a rovněž některé lety na Djerbu.

Celkový počet turistů, kteří přijeli strávit dovolenou do Tuniska, klesl mezi letošním 1. a 10. červencem oproti stejnému období loňského roku o 58 procent. Ve srovnání s počátkem července roku 2010, tedy posledním rokem před vypuknutím lidového povstání proti režimu prezidenta Zína Abidína bin Alího v rámci takzvaného arabského jara, činí úbytek turistů v Tunisku dokonce 75 procent.

Do Tuniska loni podle údajů Českého statistického úřadu vycestovalo na dovolenou 77 000 českých turistů, v roce 2013 jich bylo 115 000.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám