Hlavní obsah

Památkáři turistům zpřístupnili podzemí rájeckého zámku

Památkáři v pátek mimořádně zpřístupnili turistům podzemí barokního zámku v Rájci na Blanensku, který kdysi býval sídlem knížecího rodu Salmů. Příchozí se mohli podívat do zámecké krypty, prohlédli si kryt, v němž se za 2. světové války ukrývali členové knížecí rodiny před leteckými nálety, a prošli sklepem využívaným zámeckou kuchyní.

Foto: Profimedia.cz

Zámek v Rájci nad Svitavou

Článek

Na mimořádné prohlídky dorazilo přes sto lidí, což je vzhledem k deštivému počasí velmi dobré, ohodnotila rájecká kastelánka Jana Kopecká. Prohlídky podzemí se budou konat ještě 8. května.

„Přestože podzemí není tak atraktivní jako honosné komnaty, také má své kouzlo. Rozhodli jsme se jej zpřístupnit, protože loni jsme zavedli turisty i na zámeckou půdu, o což byl velký zájem. V podobných akcích budeme pokračovat," uvedla kastelánka.

Lidé chtějí akce a zážitky

V kryptě se pochovávalo až do doby, kdy rakouský císař Josef II. rozhodl, že lidské ostatky musejí být ze zdravotních důvodů umístěny dál od lidských obydlí. Salmové si proto vybudovali hrobku v nedalekém Sloupu.

Krypta sloužila těsně po 2. světové válce jako vězení. K těmto účelům ji využívala sovětská armáda. Ve sklepě pro kuchyni byly hned dvě studny. Skladovala se tam zvěřina a zelenina ze zámecké zahrady. Část z něj byla za 2. světové války předělána na knížecí protiletecký kryt.

Zámek v Rájci je vystavěn ve francouzském stylu. Ročně jej navštíví okolo 20 tisíc lidí, přičemž stále větší oblibě se podle Kopecké těší prohlídky nevšedních míst na zámku, noční akce se zapojením šermířů a populární je i zámecké klání ve vaření guláše. „Doby, kdy lidé mířili na zámky, jen aby se podívali na reprezentační prostory, již skončily. Chtějí více zábavy a nevšedních zážitků," dodala Kopecká.

Reklama

Výběr článků

Načítám