Hlavní obsah

Muzeum papírových modelů vystavuje nové exponáty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muzeum papírových modelů v Polici nad Metují na Náchodsku nově vystavuje unikátní modely zvířat. K vidění je také osvětlený model Pražského hradu, uvedla Martina Váňová z polického muzea. To nabízí zhruba 1200 exponátů, funguje v Polici od roku 2012, loni ho navštívilo na 12 000 lidí.

Foto: David Taneček, ČTK

Vypadají jako živí, ale jsou z papíru.

Článek

„Nově představujeme tematickou sekci nazvanou příroda. Jsou to papírové modely různých druhů zvířat či brouků, které vytvořila učitelka Jana Žuravnyjová z Loun jako pomůcky pro výuku," vysvětlila Váňová. Vystavené jsou také její modely zahrad, které tvořila podle fotografií v časopisech.

Foto: David Taneček, ČTK

Papírový model zámku Červená Lhota je v muzeu také k vidění.

Do začátku léta si mohou návštěvníci prohlédnout krátkodobou výstavu, která nabízí například pohled na osvícený model Pražského hradu. „Osvícených modelů příliš nevzniká, proto chceme motivovat české modeláře, aby nebyly modely jen statické, ale i pohyblivé či nasvícené," řekla Váňová.

Foto: David Taneček, ČTK

Nasvícený model Pražského hradu

Muzeum na letošní rok plánuje několik krátkodobých výstav, v létě uvidí návštěvníci například práce polských modelářů. „Ti se hodně zaměřují na velké a složité modely lodí a ponorek. Na podzim představíme minimodeláře, kteří vyrábějí modely v měřítku 100 : 1," řekla Váňová. Modeláři jsou schopni vyrobit například miniaturní model motocyklu či autobusu.

Foto: David Taneček, ČTK

Ve vitrínách jsou desítky modelů.

Muzeum papírových modelů vystavuje ve stálé expozici například modely různých budov či techniky. K vidění jsou také unikáty, například historické papírové betlémy či unikáty, které existují v jediném kuse a nikdy nevyšly pro veřejnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám