Hlavní obsah

Moře u Hongkongu září v noci modrou barvou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Modravá záře, která v noci osvětluje moře kolem hongkongského pobřeží, vypadá na první pohled nádherně. To, co může okouzlovat romantiky nebo fotografy, ale znepokojuje mořské biology, protože tento jev způsobuje škodlivá a potenciálně toxická svítilka třpytivá (Noctiluca scintillans), napsal zpravodajský server news.som.au.

Foto: Kin Cheung, ČTK/AP

Pro lidi možná krásná podívaná. Biologové však varují, že není důvod k radosti.

Článek

Svítilka třpytivá vypadá jako řasa, může se chovat jako řasa, ale řasou tak docela není. Jde o jednobuněčný organismus, který technicky vzato může fungovat jako živočich i jako rostlina.

Výskyt podobných druhů umožňuje především zemědělské znečištění vody. Tyto organismy mohou ohrožovat mořský život i místní rybářství, uvedla oceánoložka Georgijské univerzity Samantha Joyeová, která zkoumala snímky zářící vody kolem Hongkongu.

Foto: Kin Cheung, ČTK/AP

Azurová barva pobřeží biology ani trochu netěší.

„Ty fotografie jsou nádherné. Je jen krajně nešťastné, že tuto záhadnou a majestátní modř způsobuje Noctiluca,“ řekla Joyeová. Stejný problém se podle ní i dalších odborníků čím dál tím častěji objevuje po celém světě.

Vyšší přísun dusíku a fosforu

Noctiluca se živí planktonem a následně ji konzumují další druhy živočichů. Jak plankton, tak svítilka se ve vodě rozšiřují v době, kdy se zvýší přísun dusíku a fosforu spláchnutého z farem na pevnině.

Foto: Kin Cheung, ČTK/AP

Úkaz možná fotogenický, avšak do budoucna nebezpečný...

Na rozdíl od podobných organismů sama svítilka neprodukuje chemické látky, které mohou napadnout nervový systém nebo části těla člověka nebo mořských živočichů.

Podle nových studií je její úloha mnohem složitější. Vzhledem k tomu, že je jak predátorem, tak kořistí, může v konečném důsledku zvýšit akumulaci toxinů z řas v potravním řetězci, uvedl oceánolog R. Eugene Turner z Louisianské státní univerzity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám