Hlavní obsah

Prastarý chrám má skrývat vstup do podsvětí

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než stometrový tunel nalezli archeologové pod rozsáhlým pyramidovým chrámem boha Quetzalcoatla uprostřed ruin mexického Teotihuacánu.

Foto: Profimedia.cz

Pyramida Slunce

Článek

Podzemní průchod představoval podle objevitelů bránu do mystického podsvětí. „Pro lidi v Teotihuacánu byl tunel symbolem vstupu do podsvětí,“ uvedl podle německého listu Der Spiegel vedoucí vykopávek Sergio Gómez. Dodal, že tunel může skrývat cestu k hrobkám vládců města.

V Teotihuacánu žilo před šestnácti staletími 200 tisíc lidí — více, než na celé tehdejší Moravě. Teotihuacán, ležící severovýchodně od dnešního Mexiko City, byl v 5. a 6. století nejen největším městem Střední Ameriky, ale také jedním z nejvýznamnějších velkoměst světa.

Foto: Profimedia.cz

Quetzalcoatlův chrám

Tunel, který byl vykopán 18 metrů pod zemí, spojoval Quetzalcoatlův chrám s proslulou pyramidou Slunce. Archeologové v něm našli asi 50 tisíc obětních darů — nádob, sošek, obřích mušlí z Karibiku, nožů, šperků, schránek na vonné směsi i kostí šelem.

Gómezův tým objevil i pozoruhodnou výzdobu: stěny tunelu jsou pokryty lesklými kameny a kovovým prachem. Jakmile do něj vstoupili lidé s loučemi v rukou, všechno podle Gómeze „zazářilo jako třpytivá hvězdná obloha“ v noci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám