Hlavní obsah

Výhled z nové rozhledny na stařičké hradní věži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středověká věž hradu Orlík u Humpolce je po staletích znovu přístupná díky nové rozhledně. Kovovou konstrukci stavbaři vestavěli do „zubu” kdysi poškozené kamenné stavby. O víkendu byla 22 metrů vysoká vyhlídková věž poprvé otevřena veřejnosti a během prvních dvou hodin tam vystoupala po 104 schodech točitého schodiště víc než stovka lidí.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Zřícenina hradu Orlík

Článek

O stavbu rozhledny se postaralo město Humpolec. „Je to historická událost, bych řekl, protože z tohoto hradu se naposledy někdo díval do krajiny asi před 500 lety," řekl humpolecký starosta Jiří Kučera.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Vyhlídková prošina na Orlíku

Ze zříceniny do dálky dosud vidět nebylo, ačkoliv stojí na kopci s nadmořskou výškou 645 metrů. Hrad totiž obklopuje hustý les. Z rozhledny se teď turistům za pěkného počasí otevírají výhledy na všechny známé vrchy Vysočiny, včetně Javořice a Křemešníku, vidět se dá i hora Blaník.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Výstup na rozhlednu zajistí krásný výhled

Rozhledna bude přístupná i příští víkend od 10:00 do 16:00. Provoz během dalších listopadových víkendů bude záležet na počasí a zájmu návštěvníků. Otevřenou věž lidé poznají podle vyvěšeného červeného praporu se znakem prvních majitelů hradu — pánů z Dubé. Slavnostní otevření rozhledny plánuje město na 12. listopad.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Výhled si musí turisté zasloužit výšlapem více než stovky schodů.

Středověký hrad nad Humpolcem v posledních stoletích chátral. Teprve v roce 1913 byla kvůli hrozbě zřícení hradní věže provedena základní konzervace zdiva. O další zabezpečovací práce se kolem roku 1940 postaral Klub českých turistů. Systematické opravy jsou nyní prováděny od roku 1992.

Pro turisty byl hrad, umístěný v malebné lesnaté krajině, zpřístupněn v roce 1997. Památka patří městu Humpolec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám