Hlavní obsah

Nepál zavede nová pravidla pro turisty

Nepálské úřady oznámily, že zavedou nová pravidla pro turistiku v Himálaji, aby předešly takovému neštěstí, při němž pod přívaly sněhu zahynulo minulý týden více než 40 lidí. Na trasu v oblasti osmitisícovek budou pouštět jen výpravy s kvalifikovanými průvodci a nosiči. Informovala o tom agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Nepál chce zvýšit bezpečnost turistů.

Článek

Členové expedicí se budou muset nově před zahájením treku registrovat u místních úřadů a půjčit si navigační přístroj GPS, aby je případně záchranáři mohli snáze najít. Součástí nových pravidel má být i vytvoření systému včasného varování před nepříznivým počasím. Nepálská vláda chce nová pravidla oficiálně oznámit před začátkem příští horolezecké sezóny, na jaře 2015.

Sněhovou bouři, která minulý týden zabíjela ve středním Nepálu, meteorologové předpovídali. Údajně byla dozvukem tajfunu Hudhud, který předtím udeřil na východní Indii. Přeživší turisté v Nepálu si ale stěžovali, že před kritickými povětrnostními podmínkami nebyli nijak varováni.

Na okružní cestě kolem hory Annapurna ve středním Nepálu zůstalo minulý týden kvůli sněhové vánici a lavinám uvězněno několik set lidí včetně mnoha zahraničních turistů. Podle nepálských úřadů jsou již všichni v bezpečí a pátrací a záchranné práce byly ukončeny. Zachráněno bylo celkem 518 lidí, z toho 304 cizinců.

Vyprošťování pokračuje

Záchranáři musejí ještě vyprosit několik těl obětí, která jsou údajně pohřbena pod sněhem. Podle agentury Reuters byla v úterý vyproštěna těla tří mrtvých Nepálců. Bilance obětí se tak zvýšila na 43. Češi mezi nimi nejsou. [celá zpráva]

Nepálské úřady uvedly, že jedním z důvodů tak vysokého počtu obětí byl fakt, že se na trase pohybovalo množství nezávislých turistů bez průvodců. Ti se při příchodu bouře špatně rozhodli a pokračovali v cestě, místo aby se zastavili a vyhledali nejbližší úkryt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám