Hlavní obsah

Černínská zahrada v Praze se otevřela veřejnosti víc než dříve

Novinky, fis

Zahrady Černínského paláce v Praze, kde sídlí ministerstvo zahraničí, se ve středu znovu otevřely veřejnosti. Tentokrát však podstatně více než doposud. Od nynějška budou kromě zimního období přístupné každý den od 10:00 do 17:00, už tedy ne jen o víkendech, jako tomu bylo v minulosti.

Foto: Profimedia.cz

Pečlivě upravená Černínská zahrada

Článek

Znovuotevření barokních zahrad na pražských Hradčanech se ujal ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Projevil přání, aby se černínské zahrady staly místem pro setkávání lidí a jejich diskuze. Areál v těsném sousedství paláce by měl hostit různé kulturní a společenské akce. Tuto tradici odstartuje 14. září vzpomínka nazvaná Pocta československým legiím.

Černínská zahrada se rozkládá na ploše 1,7 hektaru. Její vznik se datuje ke konci 17. století. Na vzhledu zahrady se podílelo hned několik významných architektů své doby - Francesco Caratti, Domenico Rossi i František Maxmilián Kaňka, díky němuž tam přibyl nový letohrádek. V 19. století se zahrada dočkala obnovy a proměnila se do stylu anglického parku.

Foto: Profimedia.cz

Černínský palác

Změny a rekonstrukce proběhly v Černínské zahradě pod rukama několika architektů také ve 20. století. Například v roce 1990 tam byl umístěn hraniční kámen z česko-bavorského pomezí, který dostal darem ministr zahraničních věcí Jiří Dienstbier. Od 3. května 1958 je Černínský palác společně s přilehlou zahradou jednou z kulturních památek ČR.

Reklama

Související témata:

Související články

Složení turistů v Praze se změnilo

Časy, kdy do Prahy houfně přijížděli bohatší Rusové a trávili tady téměř týden, jsou tytam. Lidé v hlavním městě si budou muset víc zvykat na turisty...

Výběr článků

Načítám