Hlavní obsah

Louvre marně bojuje s přemnožením potkanů

Bývalé sídlo francouzských králů a nyní slovutné pařížské muzeum Louvre řeší nečekaný problém s potkany. Podle francouzských médií přestali být přemnožení a nepořádnými turisty nevědomky vykrmovaní hlodavci plaší a klidně běhají mezi návštěvníky i za bílého dne.

Foto: Profimedia.cz

Louvre v Paříži

Článek

Horké počasí, které v Paříži nyní panuje, inspiruje v Tuilerijské zahradě u Louvru řadu lidí k piknikům. Zanechávají po sobě odpadky, které se pro potkany stávají doslova hostinou, na což si stěžují zaměstnanci muzea.

„Každý den vidím tak deset až patnáct potkanů," říká muzejní údržbář Traore Massamba. „Je hodně lidí, kteří sem chodí na piknik a nechají po sobě zbytky. To potkany přitahuje," potvrdil.

Už nevědí, jak na ně

Potkani odolávají i nástrahám sanitárních pracovníků, kteří se je odsud snaží všemožně vymýtit. Na straně hlodavců jsou totiž aktivní milovníci zvířat odstraňující nastražené jedy a nosící jim vodu.

„Té havěti házejí záchranné lano lidé, kteří nechtějí, abychom zabíjeli zvířata," posteskl si podle agentury AP zaměstnanec Louvru Jean-Claude Ndzana Ekani, který spolupracuje s deratizační společností.

Louvre se snaží dostat hlodavce ze zahrady už měsíce, ale očividně bez úspěchu. V květnu se nakonec úředníci a deratizátoři rozhodli k rázné „šokové" operaci a metodicky sypali jed do potkaních děr. I to však bylo marné.

Reklama

Výběr článků

Načítám