Hlavní obsah

Pražská zoo láká návštěvníky na nový odpočinkový areál

Novinky, ČTK, mak, km

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražská zoologická zahrada si pro své návštěvníky připravila velkou novinku. Už v neděli totiž slavnostně otevře netradiční prostory nového herního a odpočinkového areálu Rezervace Bororo, ze kterého budou nadšení především rodiče s dětmi.

Pražská ZOO láká návštěvníky na nový odpočinkový areálVideo: Novinky

 
Článek

Rezervace Bororo se nachází v bývalém pavilonu slonů, jedná se o soustavu domečků spojených žebříky, schůdky, stupátky a provazy. Koncepčním záměrem bylo přiblížit dětem atmosféru života obyvatel pralesa, stromových domů a vytvořit tak dojem fantazijní jihoamerické vesnice. Největší dominantou se tam stala dvanáctimetrová prolézačka.

„Snažili jsme se toho prostoru využít co nejvíce, i přesto, že je přechodný, než zde vznikne pavilon Amazonie,“ vysvětluje ředitel pražské zoologické zahrady Miroslav Bobek. Poté se Bororo přesune do horní části zahrady k rozhledně Obora. Podle zoo to však může trvat delší dobu. Zkomplikovaly to loňské povodně, díky kterým dostaly před Amazonií přednost jiné projekty, a to vylepšení protipovodňové ochrany a výstavba nového pavilonu goril v horní části zoo.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Závrať pro děti i dospělé

Výtvarný návrh celého areálu vytvořili autoři Jakub Nepraš a Matěj Hájek již v prosinci. Poté začali pracovat na projektu, v němž musela být vyřešena technologická stránka i bezpečnost atrakce. Samotná výstavba pak byla zahájena v březnu.

„Atrakce měří v nejvyšším bodě asi 12,5 metrů. Skládá se z jednotlivých segmentů z modulu, které jsou montované na vzpěry. Je to vlastně systém kostek, které jsou propojené můstky a sítěmi,“ popisuje jeden z autorů projektu Matěj Hájek.

„Některé modely jsou kinetické a vytvářejí takovou příjemnou závrať jak dětem, tak i dospělým. Je to samozřejmě bezpečné, ale chtěli jsme navodit tu mírnou nejistotu pohybu,“ doplňuje Jakub Nepraš.

Ve starém sloninci jsou tak kromě „stromové vesnice“ vybudovány i další atrakce pro ty úplně nejmenší. Nechybí tam ani kavárna či amfiteátr. Tam se budou dvakrát denně, vždy v 10:30 a 14:30, konat ukázky cvičení se zvířaty. Trenéři je učí předvádět chování, které je jim v přírodě přirozené. O program se bude starat čtrnáct zvířat devíti druhů.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz

Hlavní část areálu společně s dalšími doplňky vyšla asi na 5,7 miliónu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám