Hlavní obsah

Plzeň otevře naučnou stezku údolím Radbuzy

– Plzeň

Čtvrtá naučná stezka údolím řek se v červnu otevře v Plzni. Po Úslavě, Mži a Berounce nyní město připravilo 12,5 kilometru dlouhou trasu údolím Radbuzy od soutoku se Mží ve Štruncových sadech do Lhoty.

Foto: Profimedia.cz

Procházka kolem řeky Radbuzy bude nejen pro rodiny s dětmi.

Článek

Trasu doplňuje 12 informačních tabulí. Stejně jako v případě minulých stezek k ní bude i tištěný průvodce, který je už teď ke stažení na webu města, uvedla Kateřina Juríková z Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně, který se na přípravě stezky podílel. Všechny stezky jsou pro pěší, cyklisty i rodiny s kočárky.

"Stezka v sobě zahrnuje historicky bohaté území takzvaných plzeňských Benátek a celou řadu cenných budov s jedinečnou architekturou. Po opuštění centra Plzně nás zavede do zajímavých přírodních scenérií údolí Radbuzy," řekl jeden z autorů textu stezky Jiří Cais.

Od soutoku se Mží vede přes Wilsonův most, papírenskou lávku, Doudlevce, soutok s Úhlavou, Tyršův most, České údolí, lávku k Valše a do Lhoty, kde u lávky Járy Cimrmana končí. Podle Petry Valentové z Útvaru koncepce a rozvoje zabere klidná procházka čtyři hodiny. Pokud se na ní lidé vypraví první středu v měsíci, mohou cestou navštívit ojedinělou prvorepublikovou Luftovu zahradu na pravém břehu Radbuzy za Tyršovým mostem, která patří do městské správy.

Otevře se 4. června

Jako první z říčních stezek se v září 2011 otevřela trasa údolím Úslavy. Měří devět kilometrů, cestu podél toku od Koterova k soutoku s Berounkou lemuje 13 informačních tabulí. Pěšky ji lze projít za tři hodiny.

Od března 2013 je otevřená také jedenáctikilometrová trasa údolím Mže od soutoku ve Štruncových sadech přes Radčice a Křimice do Malesic s osmi informačními tabulemi a 6,5 kilometru dlouhá trasa údolím Berounky s šesti tabulemi. Za dvě hodiny po ní lze projít od soutoku ve Štruncových sadech přes Roudnou k soutoku Úslavy s Berounkou u kostela sv. Jiří až do Bukovce.

Nová naučná stezka údolím Radbuzy se slavnostně otevře 4. června mezi kostelem sv. Mikuláše a papírenskou lávkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám