Hlavní obsah

Nepál omezuje počet horolezců na Mount Everestu

Nepálská vláda hodlá omezit počet horolezců u vrcholku nejvyšší hory světa Mount Everestu (8850 metrů), který bývá za krátkých okamžiků dobrého počasí doslova ucpaný. Nová opatření mají podle tamních úřadů platit už na jaře.

Foto: Profimedia.cz

Nepál bude na Mount Everest pouštět méně horolezců.

Článek

Nepálské ministerstvo turistiky uvedlo, že budou na velikánovi Mount Everest umístěna oddělená lana pro stoupající a sestupující horolezce blízko vrcholku. Vládní představitelé budou zároveň v základním táboře u velehory důsledně monitorovat pohyb horolezců v jarní horolezecké sezóně, která trvá od března do května.

Opatření, která nepálská vláda podle agentury AP zavádí ve spolupráci s pořadateli expedic, přišla po letech kritiky, že Nepál nedělá dost pro to, aby se vypořádal s rostoucím počtem horolezců na Mount Everestu. Na poplatcích od expedic horolezců přitom místní úřady získávají milióny dolarů.

Méně na Everest, více jinam

Vedle omezení vstupu na Mount Everest ale horolezce v Himalájích čeká nejspíš také pozitivní změna. Nepál totiž zvažuje pronájem některých z více než tří set méně frekventovaných horských vrcholků soukromým turistickým společnostem.

Zatím však není známý přesný počet vrcholů, které by se takto zpřístupnily, ani datum, kdy dojde k uskutečnění tohoto plánu. Otazník se vznáší také nad tím, na jak dlouho budou vybrané horské vrcholy pronajaté.

Reklama

Výběr článků

Načítám