Hlavní obsah

Polské muzeum vystaví zbraň, která střílela na papeže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V polském Krakově v úterý přistálo letadlo s neobvyklým nákladem - pistolí, jíž se v roce 1981 pokusil turecký terorista Mehmet Ali Agca zastřelit papeže Jana Pavla II. Zbraň bude vystavena v Muzeu Jana Pavla II., které se nachází v jeho rodném domě ve Wadowicích ležících nedaleko Krakova.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na polské Wadowice

Článek

Šéf muzea Dariusz Ras převezl pistoli z Říma do Polska k příležitosti svatořečení Jana Pavla, které se má uskutečnit 27. dubna. Římské úřady zbraň Rasovi zapůjčily na tři roky. Na několik let tedy rozšíří muzejní expozici umístěnou v domě, kde vyrůstal Karol Wojtyla, později známý jako papež Jan Pavel II.

Atentát, při němž byla zbraň použita, spáchal Mehmet Ali Agca za podpory dvou kompliců 13. května 1981 na vatikánském Svatopetrském náměstí. Papeže zasáhly čtyři střely z pistole Browning HP, jedna do střev, další do rukou. Jan Pavel II. byl vážně zraněn a v nemocnici strávil tři týdny.

Agca byl v Itálii odsouzen k doživotnímu vězení, ale v roce 2000 mu italský prezident Carlo Azeglio Ciampi udělil na žádost papeže milost. Agca si poté odpykával v Turecku trest za jinou vraždu a loupežná přepadení. Propuštěn byl v roce 2010.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám