Hlavní obsah

Jako po apokalypse. Populární přímořský rezort zeje prázdnotou už od roku 1974

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varoša bývalo oblíbené přímořské letovisko na jižním předměstí kyperského města Famagusta. Už čtyři dekády zeje prázdnotou a zdejší stavby se postupně rozpadají. Z dřívější popularity zbyly jen vybledlé vzpomínky těch, kteří tu před lety strávili dovolenou.

BEZ KOMENTÁŘE: Při pohledu na opuštěné letovisko Varoša běhá mráz po zádech

 
Článek

Kulisy válečného filmu může připomínat Varoša, která byla ještě v 70. letech hojně navštěvovaný dovolenkový rezort na východním pobřeží Kypru. Chvíle volna si sem jezdily užívat i celebrity jako například Brigitte Bardotová nebo Elizabeth Taylorová. Někteří toto místo popisovali jako Francouzskou riviéru Kypru.

Dnes sem turisté už odpočívat nejezdí, fascinující jsou pouze prázdné budovy a ruiny, které zbyly z místních hotelů, obchodů i obytných domů. Jsou jich tady desítky.

Letovisko Varoša, k němuž se dá pěšky dojít zhruba za půl hodiny ze starého města Famagusty, je opuštěné od roku 1974, kdy na Kypru proběhla turecká invaze. Obyvatelé se sem už nevrátili. Nepřístupné území je lemované plotem i výstražnými cedulemi.

Kypr má i dnes co nabídnout

Kypr je rozdělený na dvě části - severní (tureckou) a jižní (řeckou), kde žije většina obyvatel ostrova. Střeženou hranicí je Zelená nebo také Attilova linie. Severokyperskou tureckou republiku turisté navštěvují kvůli pěkným plážím, téměř skrytým zátokám a historickým památkám.

Foto: Profimedia.cz

Přístav malebné Kyrenie

Mezi nejpopulárnější pláže patří v severní části ostrova Acapulco nebo třeba Escape, která je pouze několik kilometrů od města Kyrenia. To leží uprostřed přírody ideální k pěším i cyklistickým výletům.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Kypr je ráj špionáže

Středomořský ostrov Kypr je nejméně 70 let strategickým uzlem výzvědných služeb, píše italský týdeník L’Espresso. Kypr však většinou stál mimo pozornost médií....

Výběr článků

Načítám