Hlavní obsah

K soše Svobody i Grand Canyonu opět proudí turisté

Po necelých dvou týdnech se v neděli 13. října pro návštěvníky znovu otevřela socha Svobody v americkém New Yorku. O den dříve byl zpřístupněn arizonský Grand Canyon, od pondělí by se návštěvníci měli dostat také k žulovému památníku Mount Rushmore v Jižní Dakotě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Socha Svobody se znovu otevřela veřejnostiVideo: Reuters

 
Článek

Zatímco odblokování rozpočtů federálních úřadů USA a tím také zdejších národních parků je zatím v nedohlednu, guvernéři Arizony, Jižní Dakoty a New Yorku přesvědčili federální vládu, že zajistí dostatek financí na provoz nejvýznamnějších turistických lokalit. Washington povolil jejich znovuotevření.

Stát se s federálními úřady dohodl na tom, že vydá finance na sedmidenní provoz Grand Canyonu na území Arizony. To vyjde na 651 000 dolarů (přes 12,2 miliónu korun). Na provoz newyorské sochy Svobody bude stát dávat 61 600 dolarů denně (téměř 1,2 miliónu korun).

„Socha Svobody je jednou z nejznámějších památek této země, která do našeho státu přitahuje každý rok milióny lidí, a její uzavření v posledních dnech mělo hrozivý důsledek na místní ekonomiku a turistický průmysl,“ uvedl newyorský guvernér Andrew Cuomo.

Během pondělí by měl být turistům zpřístupněn také Národní památník Mount Rushmore, který se nachází v Jižní Dakotě nedaleko od města Keyston.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám