Hlavní obsah

Pamukkale: Bělobílý přelud jako z jiného světa

Novinky, jky
Denizli

Je to bez debat jedna z nejznámějších turistických atrakcí v Turecku, která je od roku 1988 zařazena na seznamu světového dědictví UNESCO. Pamukkale, tedy česky bavlněný hrad, se nachází v regionu okolo města Denizli a každoročně přivítá statisíce návštěvníků. Snímky odtud jsou totiž na míle vzdálené těm, které turisté z Turecka obvykle přivážejí.

Foto: Profimedia.cz

Pamukkale do běžné turecké krajiny příliš nezapadá.

Článek

Historie Pamukkale je pohnutá a i tentokrát za to může člověk. V minerálních jezírkách se zde lidé koupají už tisíce let, ale teprve v polovině 20. století postavili na ruinách původního řecko-římského a byzantského města Hierapolis hotely, čímž napáchali nevratné škody.

Dokonce zde byla postavena i cesta pro motorky. Teprve když se dostalo Pamukkale společně s městem Hiearapolis na seznam světového dědictví, byly hotely zbourány, cesta odstraněna a nahrazena umělými jezírky.

Foto: Profimedia.cz

Malebná jezírka v Pamukkale.

Nyní už jsou bezpečnostní opatření v Pamukkale na vyšší úrovni. Lidé se sice po úchvatných travertinových útvarech mohou procházet po svých, avšak pouze bez bot - naboso, aby nic nepoškodili. Koupání ve vyhřátých jezerech patří k těm nejkrásnějším zážitkům, které se dají v Turecku prožít.

Foto: Profimedia.cz

Ne, nejste v mrazivých polárních krajinách, ale v horkém Turecku.

Bavlněný hrad se rozprostírá na svahu o délce zhruba 2700 metrů, šířce 600 metrů a přibližné výšce 160 metrů. V oblasti se nachází celkem 17 pramenů, jejichž teplota se pohybuje od 35 stupňů Celsia až do vařící stovky.

Vstup do chráněné oblasti vás vyjde zhruba na 200 korun, za koupání budete muset ještě další tři stovky připlatit.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Pamukkale

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám