Hlavní obsah

Revoluce v železniční dopravě: Vlak bez kol urazí až 500 kilometrů za hodinu

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První týden v červnu patřil v Japonsku železniční senzaci. Testoval se tu vlak, který dokáže za pouhých 40 minut ujet 322 kilometrů. Pravidelné trasy ale zatím brázdit nebude.

BEZ KOMENTÁŘE: Vysokorychlostní vlaky budou v Japonsku jezdit rychlostí 500 kilometrů v hodině

 
Článek

Žádný rychlejší vlak člověk dosud nepostavil. Od roku 2027 by mohla tahle novinka v Japonsku výrazně zpříjemnit železniční dopravu. Vysokorychlostní vlak série L0 s označením "maglev" pochází z dílny společnosti JR Tokai. Nemá kola, místo toho se pohybuje na speciálním elektromagnetickém polštáři. Ten jej také pohání.

Červnové testování nebylo zdaleka posledním, které vlak čeká. To časově nejbližší by se podle plánu mělo uskutečnit už letos v září, a to na trase mezi Tokiem a městem Nagoja. Tam by totiž v budoucnu měl jezdit. Vlak bude pravděpodobně fungovat se 14 až 16 vozy s kapacitou pro 68 lidí.

Zajímavost

První trať pro vlaky, pohybující se na magnetickém polštáři, je v Číně v provozu od roku 2004. Vlaky tu dosahují ohromující rychlosti 430 kilometrů v hodině.

Cestující se při jízdě tímto vlakem asi nebudou moci příliš dívat ven. Zaprvé kvůli velmi malým okénkům a zadruhé proto, že by v dané rychlosti z okolní krajiny nestihli mnoho vnímat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám