Hlavní obsah

Farma Blaník láká na velikonoční výšlap na legendární horu

Právo, rap

Už od Zeleného čtvrtka 28. března až do Velikonočního pondělí 1. dubna je naplánovaný velikonoční program pro návštěvníky Farmy Blaník na Benešovsku. Vše je tradičně připraveno obzvláště pro rodiny s dětmi. Na ně tady čeká kromě opravdového velikonočního beránka také vynášení Morany, pletení pomlázek, barvení vajíček a další program.

Foto: Miloslav Zapletal, archiv Farmy Blaník

Na Farmě Blaník se děti mohou mazlit se zvířátky nebo malovat kraslice.

Článek

Ve čtvrtek vše začíná promítáním pohádek pro děti v Rytířském sále a možností poprvé ochutnat v tamní restauraci velikonoční speciality.

Na Velký pátek se chystá vítání jara a utopení Morany. „Symbol odcházející zimy slaměnou figuru poneseme v průvodu, který vyjde v 10 hodin. U říčky Blanice ji zapálíme a hodíme do vody,“ lákal návštěvníky majitel farmy Miloš Zapletal.

Foto: Miloslav Zapletal, archiv Farmy Blaník

Aktivity v přírodě spojené s velikonočními tradicemi budou pro děti i jejich rodiče připravené na Farmě Blaník.

Od vody si mohou účastníci průvodu přinést zelené větvičky jako symbol jara. Ve 14 hodin je pak naplánován výstup družiny Blanického rytíře na vytvořený vrchol Blaníku v areálu farmy, kde si lidé mohou vyslechnout báji o Blanických rytířích a o otvírání hory během Velikonoc. Ti zdatnější se mohou vydat na opravdový Blaník vzdálený od farmy asi 4 km, vystoupat na skutečnou rozhlednu nebo se pokusit najít otvor do bájné hory.

V sobotu od 10 do 15 hodin se budou návštěvníci učit plést pomlázky, budou se také malovat vajíčka nebo vyrábět velikonoční vajíčkový věnec. Od 15 hodin budou pro děti připraveny hry a soutěže.

Na neděli je připraven velikonoční jarmark, na odpoledne znovu soutěže pro děti a po setmění se všichni vydají do lampiónového průvodu. Na Velikonoční pondělí je pak připraveno pro děti hledání hnízd s vajíčky a dalšími pamlsky od zajíčka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám