Hlavní obsah

Lidé poslali na ztroskotanou loď La Grace přes milión korun, bagr ji vytáhl z mělčiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Marbella

Záchranné práce na české lodi La Grace začaly ve vodách španělského přístavu Marbella. Loď ztroskotala v bouři koncem října. V neděli se podařilo plavidlo vybagrovat z písku a následně odtáhnout na hlubokou vodu, informovala o tom mluvčí klubu La Grace Lucie Forštová. Na záchranu lodi poslali lidé už přes milión korun.

Foto: Klub La Grace , ČTK

Ve vodách španělského přístavu Marbella začaly záchranné práce na české lodi La Grace, která tam v bouři ztroskotala koncem října.

Článek

Česká školní plachetnice La Grace, která je replikou korzárské lodi ze 17. století, ztroskotala v noci z 25. na 26. října ve španělském letovisku Marbella při cestě na Kanárské ostrovy, kde měla strávit zimní sezónu.

Záchranným pracím předcházelo zjišťování rozsahu poškození plavidla, sdělila mluvčí. "La Grace přestála neuvěřitelnou bouřku. Její trup vydržel silné vlny, tím dokázala, že má právo žít dál," komentoval své rozhodnutí jeden z majitelů lodi Josef Dvorský. Vnitřní vybavení lodi je nicméně zničeno. V době bouřky téměř celou loď zalévaly vysoké vlny. Pokud se záchrana bude dále dařit, z volného moře by mělo být plavidlo odvlečeno do loděnice v přístavu Algeciras, kde bude provedena oprava.

Foto: Klub La Grace , ČTK

Česká školní plachetnice La Grace, která je replikou korzárské lodi ze 17. století, ztroskotala v noci z 25. na 26. října ve španělském letovisku Marbella při cestě na Kanárské ostrovy, kde měla strávit zimní sezónu.

Dvorský koordinuje záchranu lodi se skupinou 11 dobrovolníků přímo na místě. Z Česka je podporuje klub přátel lodi La Grace, jemuž se podařilo shromáždit na záchranu unikátního plavidla přes milión korun. Přitom jen vyproštění a odvlečení lodi přijde podle odhadů na dva až deset miliónů korun. Plavidlo bylo však také pojištěno.

La Grace je pojmenována podle lodi pobělohorského exulanta, rodáka ze středočeského Mšena Augustina Heřmana. Dva roky ji stavěly stovky dobrovolníků v Egyptě. Na vodu byla spuštěna v prosinci 2010 a plula Rudým mořem, Středozemím, Atlantikem i Karibským mořem.

Foto: Profimedia.cz

La Grace ztroskotala v noci z 25. na 26. října ve španělském letovisku Marbella při cestě na Kanárské ostrovy, kde měla strávit zimní sezónu.

Český námořník Augustin Heřman ve službách nizozemské Západoindické společnosti v 17. století několikrát přeplul Atlantik. Po osamostatnění se usadil v tehdejším Novém Amsterodamu, dnešním New Yorku. Tam zakoupil loď La Grace (Půvabná) a přepadal s ní španělské obchodní lodi v karibské oblasti. Později se stal největším vývozcem indiga a tabáku v Americe, získal veliké panství v Marylandu a byl povýšen do šlechtického stavu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám