Hlavní obsah

Ostrava má opět proslulou Kavárnu Elektra

Právo, Pavel Karban

Po 11 letech mají Ostravané opět svoji Kavárnu Elektra. V původních prostorech kdysi Hornického domu na Nádražní ulici dýchne na návštěvníky znovuobnovené kavárny prvorepublikový duch. Novinkou “nové“ Elektry je, že funguje jako bankokavárna.

Foto: J&T Banka

Podle architekta Petra Hrůši rekonstrukce navázala na původní architektonický styl kavárny a využila velkorysosti prostoru s galerií a dala tak Elektře nový charakter.

Článek

Palác Elektra pochází z roku 1926, je postaven podle projektu architekta Aloise Kubíčka, který přepracoval návrh stavitelů Koláře a Rubého v intencích nového klasicismu, s interiéry v pojetí art deco. Kavárna byla v provozu s pauzami až do roku 2001, kdy ji měl vystřídat autosalon. Proti však byli památkáři i magistrát.

O dva roky později byla kavárna bez povolení přestavěna na mexickou restauraci, kterou se podařilo zlegalizovat až po téměř dvou letech provozu. Před necelým rokem se restaurace odstěhovala a J Banka začala Kavárnu Elektra rekonstruovat. Kavárna bude nyní otevřena od pondělí do pátku od 8 do 20 hodin.

Foto: J&T Banka

Palác Elektra pochází z roku 1926, je postaven podle projektu architekta Aloise Kubíčka, který přepracoval návrh stavitelů Koláře a Rubého v intencích nového klasicismu.

„Jsem rád, že Elektra získala znovu punc kavárny,“ pochvaloval si náměstek ostravského primátora Tomáš Petřík (ODS) při slavnostním otevření kdysi proslulé kavárny, kterou při svých pobytech v Ostravě například navštěvovali Oldřich Nový či Voskovec s Werichem.

Nad asi sedm měsíců trvající přeměnou prostor bdělo město i památkáři. „Předchozí interiérové úpravy bývalé Kavárny Elektra pro restauraci Comedor Mexicano byly zcela nevhodné a výrazně degradovaly hodnotu kulturní památky. Záměrem současného řešení bylo navodit atmosféru a úroveň původního interiéru kavárny, přestože navrhovaný provoz je poněkud odlišný a nekopíruje původní interiér. Tato rehabilitace byla provedena za cenu některých zásahů do nosných konstrukcí a menších úprav prostoru pro potřeby bankovní pobočky,“ sdělila Janina Brychlecová z ostravského pracoviště Národního památkového ústavu s tím, že z hlediska památkové péče je spojení kavárny s bankovní pobočkou vhodné.

Foto: J&T Banka

Nad asi sedm měsíců trvající přeměnou prostor bdělo město i památkáři.

Podle architekta Petra Hrůši rekonstrukce navázala na původní architektonický styl kavárny a využila velkorysosti prostoru s galerií a dala tak Elektře nový charakter. „Vše má připomínat prvorepublikovou atmosféru přenesenou do 21. století, a nevtíravě nabízet vysoký standard,“ poukázal a dodal, že při vybavení kavárny byly využity vzácné a drahé materiály, které atmosféru kavárny dokreslují a dávají jí zasloužený lesk.

„V interiéru je třeba vyzvednout nejen původním detailem inspirované zábradlí na galerii či velkorysá, velkoplošně zasklená oblouková okna, ale především pětadvacetimetrový stropní reliéf vyskládaný ze zlatých plátků,“ upozornil Hrůša.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám