Hlavní obsah

Jedna z nejkrásnějších jeskyní je na Ukrajině. Hraje všemi barvami

Novinky, Filip Šára, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinská jeskyně Mlynky je jeden z nejpozoruhodnějších jeskynních systémů na světě. Hluboko pod zemským povrchem, nedaleko obce Zalissya v Ternopilské oblasti na západě Ukrajiny, se nachází vzácná soustava plná krystalů vícebarevného sádrovce. Tisíce částic reagují na jakékoliv světlo, nejen na přímé posvícení baterkou. Při světle svíček například vytvářejí dojem duhy.

Foto: Profimedia.cz

Vnitřek sádrovcové jeskyně vypadá v určitých částech jako příhodná lokace pro natáčení filmu žánru fantasy. Bohužel (nebo možná naštěstí) to není možné.

Článek

Komplex jeskyně Mlynky čítá celkem 45 kilometrů chodeb. Je přístupná, ale kromě zkušených speleologů si v ní pravděpodobně nikdo neporadí, uvedl list Daily Mail.

Pokud se chce někdo dostat do hlavních a nejzajímavějších částí, čeká ho nejprve spuštění lanem do hluboké jámy a náročné několikahodinové plazení úzkými chodbami. To opravdu není zábava pro každého. Fotograf a dobrodruh Oleg Grigorev, který pořídil  nádherné snímky, to však zvládl - avšak jen díky doprovodu přátel jeskyňářů.

Foto: Profimedia.cz

K týmu speleologů se připojil v březnu. Během tříhodinového pomalého postupování úzkými tunely si skupina musela dávat pozor, aby se krystalů sádrovce nedotýkala - poškodit je totiž může i sebemenší kontakt.

Foto: Profimedia.cz

Jeskynní duha

Poté by krystaly už zdi tak krásně nezdobily a ani neodrážely světlo. Jeskyně Mlynky by tak ztratila podstatnou část svého kouzla. "Připadalo mi to jako svítání na Marsu," popsal Grigorev.

Foto: Profimedia.cz

Uvedl, že aby se dostali na místo, kde mohli strávit noc, museli se vyčerpávajícím způsobem pohybovat složitě přes nebezpečné prohlubně, prach a písek, kterého měli doslova plné zuby, avšak nelituje, stálo to podle něj za to. Na místo se hodlá opět vrátit.

Foto: Profimedia.cz

Do jeskynního komplexu Mlynky se lze vypravit s pomocí turistických agentur, které pořádají pod dohledem speleologů výpravy do nitra. V jeskyních je stálá teplota 11° Celsia, vlhkost vzduchu se pohybuje mezi 84 až 100 procenty. Plazit se v ní lze ve speciální kombinéze a s helmou. Ceny se pohybují okolo 1785 až 3000 Kč za jednodenní a třídenní výlety.

Dovnitř nepustí osoby mladší 18 let, děti nad 15 let mohou jít jen v doprovodu rodičů. Výlet nedoporučují ani osobám s kardiovaskulárními chorobami, obézním lidem nebo klaustrofobikům.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám