Hlavní obsah

Pětadvacet nejlepších hradů a zámků v Evropě

Novinky, Lucie Poštolková

Hrady a zámky protkané legendami a pověstmi vzbuzují úctu a přitahují romantické duše. Pokud chcete navštívit ty nejlepší na světě, nemusíte jezdit vůbec daleko, nejvíce jich najdete právě v Evropě. Nechte se inspirovat 25 nejkrásnějšími hrady a zámky, které vybral server Offtoeurope.com.

Foto: Profimedia.cz

Hrad Predjama na Slovinsku je přilepený na skále a vzdáleně připomíná hnízdo vlaštovek.

Článek

1. Neuschwanstein v Německu

Většina lidí, která viděla Neuschwanstein poprvé, měla pocit, že tento zámek už někde viděla. Důvod je jednoduchý, především Američanům připomíná floridský Disneyland. Někteří spekulovali nad tím, jestli nebyl Neuschwanstein modelem pro americký pohádkový park. Masivní zámek vypadá opravdu nádherně. Na konci 19. století ho nechal postavit Ludvík II. Bavorský u obce Schwangau v Bavorských Alpách.

2. Hrad Peleš v Rumunsku

Peleš je jedním z nejkrásnějších hradů v Evropě. Najdete ho v Karpatech, nedaleko rumunského městečka Sinaia. Peleš uvnitř ukrývá 168 pokojů, ale jen 35 je přístupných veřejnosti. Mezi nimi jsou doporučovány salóny Holul de Onoare, Sala Mare De Arme, Sala De Teatru and Salonul Turcesc. Bohužel se v rámci prohlídky dostanete jen do přízemí a prvního patra.

3. Bojnický zámek na Slovensku

Bojnický zámek leží na Slovensku poblíž českých hranic. Z Brna cesta zabere autem přibližně tři hodiny. Romantický zámek přitahuje filmaře i svatbychtivé návštěvníky, kteří si zde dojednávají slavnostní obřady. Na zámku se pravidelně konají festivaly a kostýmované prohlídky pro děti. Bojnický zámek vznikl ve 12. století a dnes patří mezi nejnavštěvovanější památky na Slovensku.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Okolo Bojnického zámku lidé nacházejí zkamenělé dukáty lakomého kastelána.

4. Hrad Coca ve Španělsku

V 15. století nechal vystavět Arcibiskup v Seville neuvěřitelný hrad Coca, španělsky Castillo de Coca, který je považovaný za jeden nejlepších hradů ve Španělsku. Jde o excelentní příklad gotického slohu a stylu Mudéjar. Hrad stojí ve městě Coca ve španělské provincii Segovia. Prohlídky zavedou návštěvníky do interiérů, exteriérů a muzea, které doporučují ve všech průvodcích o zdejším kraji.

5. Brodick ve Skotsku

Skotský hrad Brodick se rozkládá na ostrově Arran a je jednou z nejstarších skotských pevností. Jeho kořeny sahají do časů Vikingů, kdy hrad sloužil jako obrana proti jejich nájezdům. Pevnost nechal postavit anglický vévoda z Hamiltonu, během staletí několika generací byla přestavěna na hrad. Roku 1957 se poslední dědic Hamiltonu Brodicku vzdal a sídlo se otevřelo veřejnosti. Kromě sbírky umění tam jezdí turisté za světově známou sbírku rododendronů.

Foto: Profimedia.cz

Brodick, Skotsko, Velká Británie

6. Veliki Tabor v Chorvatsku

Středověký hrad Veliki Tabor se rozkládá v krásném regionu Zagorje v Chorvatsku. Byl postaven už ve 12. století a v současnosti je zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO. Je majetkem státu a využíván hlavně v rámci turistické sítě, jako muzeum, místo pro filmový festival a další kulturní a volnočasové události.

Foto: Profimedia.cz

Veliki Tabor, Chorvatsko

7. Ksiaz v Polsku

Hrad Ksiaz je známý také jako perla dolního Slezska, postavil ho ve 13. století Bolko I. Přísný. Byl mnohokrát zničen a přestavěn. Během druhé světové války byl obsazen nacisty a poté okupován Rudou armádou. Skupinové a individuální prohlídky jsou přístupné během jara a léta každý den od 9 do 17 hodin.

Foto: Profimedia.cz

Ksiaz, Polsko

8. Bran v Rumunsku

Hrad Bran postavili roku 1212 germánští rytíři. Nachází se za městem Bran ve východoevropském Rumunsku. Váže se k němu legenda o Drákulovi, která ze sídla udělala populární turistický cíl.

Foto: Profimedia.cz

Hrad Bran, Rumunsko

9. Lincoln ve Velké Británii

Hrad Lincoln v Lincolnshire by postaven roku 1068 ve Velké Británii. Stejně jako mnoho dalších evropských hradů má bohatou historii. Byl postaven původně na dvou pahorcích. Na tomto hradě sídlil i sám Vilém Dobyvatel.

Foto: Profimedia.cz

Lincoln, Velká Británie

10. Hrad Eltz v Německu

Eltz najdete na kopcích mezi Koblenzem a Trierem v západním Německu. Je jedním z nejlépe dochovaných středověkých hradů v Německu a vlastní ho stejná rodinná větev Eltzů přes 800 let. Prohlídky stojí 8 eur (200 Kč) pro dospělé a 5,50 eur (138 Kč) pro děti. Hrad je otevřen od dubna do listopadu každý den mezi 9.30 a 17.30 hodin.

11. Mont Saint-Michel ve Francii

Dalším pozoruhodným evropským hradem je Mont Saint-Michel v Normandii. Je považovaný za středověký zázrak, protože je postavený na kamenném vrcholku. Mont Saint-Michel bylo původně opatství a sloužilo jako populární cíl pro poutníky. Dnes je pro změnu jedním z nejpopulárnějších atrakcí ve Francii.

12. Malbork, Polsko

Roku 1997 byl zapsán na seznam světového dědictví polský hrad Malbork. Založen byl na tehdejším území Pruska germánskými rytíři v roce 1274. Dnes je krásný gotický komplex z cihel vzdálený jen 60 minut z polského Gdaňsku. Malbork nabízí excelentní prohlídky, stálé ale i dočasné expozice, stejně jako archivní exponáty.

13. Frankenstein v Německu

Frankenstein se proslavil díky příběhům a mýtům, které se k němu váží. Hrad má ale i svou vlastní bohatou historii. Projděte si sami tento tajemný hrad, kde prý čas od času Frankenstein ožívá.

14. Hrad Eger v Maďarsku

Hrad Eger je jedním z nejpopulárnějších turistických atrakcí a opravdu stojí za to ho navštívit. Je vzdálený asi 90 minut vlakem od Budapešti. Historie hradu se datuje od 13. století a proslavil se obranou proti turecké armádě roku 1552. V zámku jsou čtyři prvotřídní muzea, stejně jako zajímavé prohlídkové okruhy.

15. Windsor v Anglii

Asi neexistuje nikdo, kdo by neslyšel o Windsorském hradu. Nachází se na anglickém venkově v hrabství Brekshire a je jedním z nejlépe udržovaných hradů na světě. Však je také největším obývaným hradem na světě. Najdete tam stráže, které nesmí ani mrknout a jejich polední výměna je tam opravdu velkým ceremoniálem, i s kapelou. Navíc můžete spojit prohlídku zámku s kolejním městečkem Eton, kde studovali princové Harry a William.

16. Trakai v Litvě

Trakai je výborným příkladem gotické architektury. Ve městě Trakai jsou dnes hrady dva - jeden na ostrově a druhý na pobřeží jezera Galvé. Na hradě sídlí muzeum s litevskými rukodělnými výrobky a dalšími zajímavými artefakty, které byly objeveny v areálu hradu.

17. Spišský hrad na Slovensku

Spišský hrad je datován od 12. století a je největším středověkým hradem ve střední Evropě. Hrdě se tyčí nad městečkem Spišské Podhradie. Roku 1961 byl vyhlášen národní památkou a v současnosti je zapsaný také na seznamu světového dědictví UNESCO.

Foto: Profimedia.cz

18. Hohensalzburg v Rakousku

Arcibiskup Gebhard nechal vystavět roku 1077 hrad Hohensalzburg nad malebným Salcburkem. Masivní pevnost vytváří na Festungsbergském kopci dominantu celému městu. Jedná se o jeden z největších středověkých hradů v Evropě. Komentované prohlídky nabízí v osmi jazycích, nebo si můžete projít hrad sami s audio průvodcem.

19. Canterbury v Anglii

Dalším opravdu starým hradem je Canterbury v Anglii, který byl postaven ve 3. století. Stejně jako ostatní byl po mnoha stoletích přestavován. Ačkoli se hrad dochoval jen zčásti, stále patří mezi architektonické divy.

20. Predjama ve Slovinsku

Základy sídla Predjama leží na přírodním skalisku, z dálky připomíná trochu hnízdo vlaštovek. Nyní je v Predjamě muzeum ukazující životy několika středověkých pánů. Predjama byl přestavován dvakrát, poté co prošel válkou a přírodním neštěstím. Toto pozoruhodné renesanční sídlo je krásné díky své jednoduchosti.

Foto: Profimedia.cz

Predjama, Slovinsko

21. Pembroke ve Walesu

Hrad Pembroke se nachází na břehu řeky Estuary. Řada chodeb, tunelů a schodišť vybízí k tomu, aby byla prozkoumána. Příznivci Tudorovců si přijdou na své, narodil se zde totiž Jindřich VII. Tudor. Velkou výhodou je, že je hrad víceméně neporušený.

22. Hunyad Castle v Rumunsku

Rumunský hrad Hunyad, známý také jako Hunedoara, je pozůstatkem hunyadské dynastie. Říká se o něm, že zde straší. Tato velkolepá stavba vznikla ve 14. století v gotickém slohu. Proslavila se díky Vladovi III Drákulovi, který zde byl sedm let vězněný předtím, než byl roku 1462 sesazen z trůnu.

23. Versailles ve Francii

Zámek ve Versailles si nechal postavit Ludvík XIII. jako lovecký zámeček. Brzy poté byl povýšen na zámek a stal se oficiální rezidencí francouzského dvora. Během mnoha let a řady panovníků byl často přestavován až do dnešní podoby.

Foto: Profimedia.cz

Versailles, Francie

24. Kyrenia na Kypru

Na krásném severním pobřeží Kypru u malebného přístavu leží hrad Kyrenia z 16. století. Přežil několik malých obléhání a čtyřletou válku a dnes patří se svou bohatou historií mezi hlavní atrakce zdejšího kraje.

Foto: Profimedia.cz

Kyrenia, Kypr

25. Pražský hrad v České republice

Pražský hrad je chloubou hlavního města České republiky a vytváří jedno z nejkrásnějších panoramat. Hrad je známý jako jeden z největších na světě. Byl založen v 9. století a dodnes si uchoval svou majestátní pozici. Prohlídky hradu se nabízí v šesti jazycích: česky, anglicky, německy, italsky, rusky a španělsky, vždy mezi 9 a 17 hodinou.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Pražský hrad

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám