Hlavní obsah

Zimní Salcbursko, ráj pro snowboardisty i lyžaře s dětmi

Právo, Bohuslav Borovička

Jako všechny alpské regiony má i rakouské Salcbursko bohatou nabídku pro milovníky zimních hor. Aby obstálo v domácí konkurenci, zejména se sousedním Tyrolskem, přichází i v nynější sezóně s novinkami a lákadly.

Článek

Salcbursko je protkáno celkem 2300 kilometry upravovaných sjezdovek, obsluhovaných téměř šesti stovkami lanovek a vleků, je tam stovka zimních středisek. Jsou vybavena dnes již samozřejmými zařízeními, jako jsou lyžařské a snowboardové školy nebo půjčovny sportovního vybavení. Samozřejmostí jsou i bezplatné skibusy.

Nejen na sjezdovkách

Kromě sjezdového a běžeckého lyžování nabízejí salcburská zimní střediska bohatou škálu dalších sportovních aktivit. Výlety na sněžnicích, které mohou mít i charakter několikadenních expedic přírodou, do níž v zimě prakticky nikdo nevstupuje. Je to jakési safari, při němž je možné pozorovat a fotografovat zvířata a ptáky, kteří v horách přezimují.

Stále populárnější je také severská chůze (nordic walking) s hůlkami, pro niž je např. v Mariapfarr vytyčeno celkem patnáct okruhů o celkové délce 120 kilometrů.

V Gasteinském údolí je celou zimu v provozu okruh, na němž si zájemci mohou vyzkoušet biatlon, případně se některého z amatérských závodů zúčastnit. Závodí se i v tzv. skiarc, což je obdoba biatlonu, při níž střelbu z malorážky nahrazuje střelba lukem.

Zájemci o adrenalinové aktivity mohou pod dohledem instruktorů lézt po zledovatělých skalách nebo po zamrzlých vodopádech, jezdit na kole, jehož pneumatiky jsou opatřeny zimními hřeby, jezdit na lyžích či na snowboardu taženém větrem vzdutým padákem (snowkiting).

Rodiny s dětmi

V salcburských zimních střediscích kladou zvýšený důraz na vytváření příznivých podmínek pro rodiny s dětmi.

Mnoho hotelů má ve svém názvu slovo rodinný, což zpravidla znamená, že je skutečně zařízen i pro dětské hosty. Bývají tam větší pokoje, herna, v kuchyni počítají s dětskými strávníky. Samozřejmostí bývá i vyškolený personál, který se o děti stará, když si rodiče chtějí na pár hodin „vzít volno“. Pro děti jsou připraveny i další nelyžařské aktivity, jako třeba výlet na statek.

V každém středisku je také lyžařská školka, v níž se poprvé může na lyže postavit i čtyřleté dítě. Školky fungují na cvičných svazích, kde nehrozí střety s jinými lyžaři. Na děti pamatují v Salcbursku i s cenami pobytů. Skoro každé středisko nabízí zvýhodněné dětské balíčky. Ve vybraných termínech (zpravidla ke konci sezóny) někde nabízejí pobyt i lyžování dítěte do 14 let (v doprovodu alespoň jednoho dospělého) zcela zdarma. Další děti mají poloviční slevu.

Jiná varianta je, že koupí-li si dospělý třídenní skipas, má ho dítě do 14 let zadarmo. Pod názvem Via Culinaria se skrývá další pozoruhodná nabídka salcburského regionu. Je to program pro milovníky dobrého jídla a pití. Součástí této Labužnické cesty je šestnáct horských chat, vybraných podle toho, čím jejich kuchyně zvlášť vyniká.

Na své si přijdou milovníci masa, ryb, drůbeže, sýrů, sladkého i slaného pečiva a také dobrého pití. Podmínkou zařazení do programu Via Culinaria je, aby se místní pokrmy odlišovaly od těch, které jsou běžně k mání kdekoliv jinde. Tak přicházejí ke slovu staré rodinné recepty, tradiční, mnohdy téměř zapomenutá jídla.

V dnešní „bio době“ se dbá i na to, aby většina surovin pocházela z místních zdrojů, což zejména v případě masných, mléčných a pekařských výrobků není problém. Všechny horské chaty zařazené do Via Culinaria jsou v blízkosti sjezdovek nebo v pohodlném dosahu. Podávané dobroty je tak možné ochutnat v přestávce při lyžování, nebo si tam vyjet lanovkou večer.

Největší lyžařská oblast v Rakousku – Ski Amadé – je 860 kilometrů sjezdovek, 260 lyžařských chat a horských restaurací, 270 vleků, 25 středisek a pět regionů. V regionech Salzburger Sportwelt, Schladming-Dachstein, Gastein, Hochkönig a Großarltal platí jedna společná permanentka.

V oblasti Ski Amadé je k dispozici 145 modrých sjezdovek v délce 280 km, 181 červených sjezdovek v délce 483 km a 30 černých sjezdovek v délce 97 km. Pět zdejších zimních regionů představuje nejen největší lyžařskou oblast v Rakousku, ale jednu z největších v Evropě. Šestidenní permanentka do Ski Amadé stojí v hlavní sezóně 2010/2011 203 eur pro dospělého a 105,50 eura pro dítě. Kromě toho mohou návštěvníci využít i zvláštních nabídek.

Foto: Profimedia.cz

Gastein, Rakousko

Jubilejní balíček 4=3: Svaz lyžařských regionů Ski Amadé existuje deset let. Toto výročí mohou nyní všichni oslavit jubilejním balíčkem: za čtyři dny lyžování a čtyři noci v hotelu se platí jen jako za tři dny. Balíček platí ve vybraných podnicích ve všech pěti regionech od 1. 4. 2011.

Ladies Week: Od 26. 3. do 2. 4. 2011 si mohou lyžařky objednat ve vybraných podnicích sedm nocí a k tomu dostanou zdarma šestidenní permanentku plus lyžařského průvodce na jeden den. Během „dámského týdne“ se ve všech střediscích konají speciální akce, jako módní přehlídky, túry s pochodněmi nebo tradiční večery na chatách.

Velikonoční rodinná akce: Od 12. 3. 2011 probíhá ve Ski Amadé velikonoční akce. Děti do 15 let jezdí zdarma, když si alespoň jeden z rodičů koupí šestidenní permanentku. Kromě toho se na konci sezóny konají ve všech středicích atraktivní akce pro rodiny s dětmi.

Junior-Weekend-Discount: Děti (ročník 1995–2004) a mládež (ročník 1992–1994) platí o víkendech až o 35 procent méně, než běžně.

Rady na cestu

Jak se tam dostat

Z Prahy do Salcburku jezdí několikrát denně vlak a nyní je i letecké spojení. Většina lidí však cestuje autem. Z Prahy buď na Rozvadov a Mnichov a dále po dálnici A 8 do Salcburku, nebo přes České Budějovice na Linec a po A 1 do Salcburku. Z Moravy pak nejlépe na Vídeň, případně obchvatem přes Stockerau a Krems a po dálnici A 1.

Ze Salcburku pak po Taurské dálnici A 10 směrem na Villach. Zimní střediska jsou z dálnice dobře přístupná. Pro rakouské dálnice je nezbytná dálniční známka. Desetidenní pro osobní auto přijde jako loni na 7,60 eura.

Co se děje

V Salcbursku se od ledna do začátku dubna neustále něco děje. Jsou to jak vrcholné sportovní akce, tak zábava a soutěže všeho druhu pro návštěvníky. Podrobný přehled o dění v jednotlivých střediscích získáte na www.salzburgerland.com

www stránky

Learn to Ski: Lyžovat se může naučit úplně každý! Kdo však po týdenním lyžařském kurzu ve Ski Amadé neudělá žádný pokrok, dostane zpátky peníze za kurz, za půjčení lyží, permanentku a také polovinu ceny za ubytování. Tato záruka vrácení peněz je tedy příslibem úspěchu při výuce lyžování.

Reklama

Související témata:

Související články

Francouzské svahy pro nás objevili Angličané

Průmyslová revoluce osvobodila Angličany od úmorné ruční práce, volný čas pak věnovali třeba cestování. A protože žili v zemi převážně rovinaté, zamířili do...

Výběr článků

Načítám