Hlavní obsah

Česká pirátská loď se plaví v Rudém moři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Suez/Praha

Replika korzárské plachetnice La Grace českého mořeplavce Augustina Heřmana z 18. století vyplula o víkendu ze Suezu na moře. Plavidlo bude brázdit oceány jako školní loď. Posádka má během zimních měsíců v plánu Rudé moře, na jaře zamíří do Středozemního. Příští rok plachetnice oslaví Vánoce v Karibském moři.

Foto: Koubek Filip, ČTK

Plachetnice La Grace je dlouhá 32 metrů a široká šest metrů, stěžně o výši až 25 metrů nesou plachty o celkové ploše bezmála 400 metrů čtverečných.

Článek

Plachetnice La Grace je dlouhá 32 metrů a široká šest metrů, stěžně o výši až 25 metrů nesou plachty o celkové ploše bezmála 400 metrů čtverečných. Loď je určena pro třicetičlennou posádku.

"Pasažéry mohou být nejen kadeti námořních škol, ale i lidé zajímající se o dávné plavby," uvedl mluvčí projektu Jiří G. Souček. Zájemci si na lodi mohou vyzkoušet, jak kdysi mořeplavci tahali lana, nebo jak kapitáni určovali směr plavby pomocí sextantů a astrolábů.

"I když je loď replikou historické plachetnice, uvnitř je vybavena moderní nautikou, motorem a nezbytným komfortem. A též naprosto splňuje všechny bezpečnostní předpisy," prohlásil Souček. Podrobnosti o projektu najdete zde.

Foto: Koubek Filip, ČTK

Loď na moře vyplula po několikaletých přípravách, jen stavba v Egyptě trvala bezmála dva roky.

Loď na moře vyplula po několikaletých přípravách, jen stavba v Egyptě trvala bezmála dva roky. Původní plány lodě La Grace autoři repliky nesehnali, využili ale plánů podobného typu lodi v atlase lodních plánů z roku 1768. Loď sice byla postavena v egyptských loděnicích, některé části však vznikly v Česku; především v truhlářské dílně Viléma Pavlici ve Valašském Meziříčí. Dřevo na stěžně pochází z Vysočiny.

Egyptští stavitelé vyrábějí dřevěné lodě podobnými postupy, jako před staletími. Loď proto v maximální možné míře odpovídá její dávné předchůdkyni. "Pokud přivřete oči nad tričky s reklamními nápisy, které nosí místní dělníci, máte dojem, že jste v 18. století," uvedl jeden z tvůrců projektu Daniel Rosecký.

Foto: Koubek Filip, ČTK

V sobotu byla v Suezu spuštěna na vodu a 5. prosince vyplula na moře replika korzárské plachetnice La Grace českého mořeplavce ze 17. století Augustina Heřmana.

Český námořník Augustin Heřman ve službách nizozemské Západoindické společnosti několikrát přeplul Atlantik. Po osamostatnění se usadil v dnešním New Yorku. Tam zakoupil korzárskou loď La Grace (Půvabná) a přepadal s ní španělské obchodní lodi v Karibiku.

Později se stal největším vývozcem indiga a tabáku v Americe, získal veliké panství v Marylandu a byl povýšen do šlechtického stavu.

Foto: Koubek Filip, ČTK

Plachetnice La Grace je dlouhá 32 metrů a široká šest metrů, stěžně o výši až 25 metrů nesou plachty o celkové ploše bezmála 400 metrů čtverečních.

Reklama

Související články

Deset nejlepších vánočních trhů v Evropě

Vánoční trhy v evropských městech každý rok navštíví milióny lidí. Ty nejkrásnější ale spíše než na kvalitní nákup lákají na pravou sváteční atmosféru. Stánky...

Výběr článků

Načítám