Hlavní obsah

Putování s BBC: Část terakotové armády zůstává stále ukryta

Novinky, Lucie Poštolková

Terakotová armáda se právem řadí mezi kulturní div světa. Zázrak, který byl nalezen po dvou tisíciletích. Impozantní armáda válečníků byla objevena náhodou, šlo o jeden z největších nálezů v dějinách.

Článek

Roku 1974 čínští zemědělci kopali studnu ve vesnici Ši-an ležící v provincii Šang-ši a narazili na předmět z pálené hlíny, z terakoty. Po dalším archeologickém zkoumání zjistili, že jde o jeden z největších archeologických nálezů 20. století.

V obrovských jámách se našlo na 7000 soch vojáků a stovky válečných vozů a koní. Obrovský soubor patřil k výbavě hrobky Čchin Š‘-chuang-tia, prvního čínského císaře z dynastie Čchin. Stavět ji začali roku 246 před naším letopočtem a trvalo to 38 let. Na výstavbě se podílelo asi 700 000 lidí.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Mezi vojáky nechybí ani koně.

Hrobka má rozměry 345 krát 350 metrů a celek měl původně tvar pyramidy. Sochy byly nalezeny celkem ve třech jámách, v první bylo 6000 vojáků a 40 dřevěných bojových vozů, v druhé 350 koní táhnoucích bojové vozy, 116 jezdeckých koní a okolo 900 vojáků a pravděpodobně 89 bojových vozů. Třetí jáma obsahovala menší množství vojáků a vozů.

Každý voják je unikátní

Zbraně, které sochy držely, jsou reálné a vědci zjistili, že je staří Číňané dokonce pochromovali, aby v hrobce nezrezavěly. Každá socha je unikátní, jak výrazem v obličeji, stylem účesu, tak lze i vypozorovat etnické a regionální rozdíly u jednotlivých vojáků. Prázdné ruce vojáků drží neviditelné zbraně a stále vypadají hrozivě. Jedná se o muže, kteří hlídali Velkou Čínskou zeď, poté co byla dostavěna.

Další zajímavosti

Čchin Š´-chuang-ti (260-210 př. n. l.) byl prvním císařem sjednocené Číny. Provedl řadu reforem: zjednodušil písmo, zavedl nový správní systém a sjednotil váhy a míry. Založil stejnojmennou dynastii a také uvalil vysoké daně a zavedl přísné tresty. Chtěl se stát nesmrtelným, proto si nechal vyrobit vlastní hliněné vojsko a dvořany, aby o něj po smrti v mauzoleu pečovali.

Pět let po smrti císaře do hrobky vtrhl generál Siang Jü se svými muži. Vyrabovali a poničili mauzoleum, v podzemních sálech paláce byl založen požár. Syn slavného císaře byl svržen, na trůn se dostala nová dynastie Han.

Bojovníci jsou vysocí metr sedmdesát až metr devadesát, váží 100 až 300 kilogramů. Každý je propracovaný do detailu. Většinu zbraní ukradly jednotky vzbouřených generálů nebo ztrouchnivěly. Některé se přesto zachovaly.

Původně byla armáda malovaná. Když ale byly sochy odkryty a dostalo se k nim denní světlo, během několika hodin zoxidovaly a barva nenávratně zmizela. Zatím nebyla objevena metoda, jak barvu uchovat.

Zatím byla odkryta pouze třetina z celkového počtu všech bojovníků, ostatní stále zůstávají pohřbeni pod vrstvou hlíny i s panovníkem. Otevřít se ji nikdo neodvážil. Podle lidových pověstí by mohla ty, kteří se ji pokusí otevřít postihnout zkáza.

Pohřeb císaře Čchin Š‘-chuang-tia musel být velkou událostí, jeho tělo je uleženo do velkého mauzolea, do podzemního města mrtvých, kde se nacházelo až 8 000 figurín. Rekonstrukce všech vojáků bude znamenat ještě obrovské množství práce. Kdoví jaké zázraky ještě hrobka odhalí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám