Hlavní obsah

S kamerou na cestách: Na rozhlednu Krásenského vrchu a do okolí Bečova nad Teplou

Právo, Miroslav Šára

Pokračujeme v cestě územím Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les a úvodní zastávka patří obci Krásno. Podíváme se do krajiny z rozhledny na Krásenský vrch, do premonstrátského kláštera Teplá, ale i do Bečova nad Teplou, kde navštívíme pozdně barokní zámek obklopený parkem.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Bečov nad Teplou

Článek

Jsme zhruba v polovině cesty mezi městy Loket a Bečov nad Teplou. Z Bečova nad Teplou jsme právě vyrazili mírným stoupáním vzhůru. Kolem rozlehlých luk a pastvin se blížíme ke kraji lesa, kde ze země vyrůstá velice pozoruhodný kamenný objekt.

Jedná se o rozhlednu, která zde – na Krásenském vrchu – byla zpřístupněna v roce 1935 a již její autor, sochař a keramik Willy Russ z Krásna, pojal jako zikkurat, čili stupňovitou věž. Zkrátka a dobře, nechal se inspirovat Mezopotámií.

Nejlepší výhled z vrcholu

Rozhledna, vyjádřeno laickým popisem, ze všeho nejvíc asi připomíná kamenný závitek se schody v podobě šroubovice na vnějšku pláště. Nejlepší obrázek si pochopitelně uděláte, když dorazíte přímo na místo a vystoupáte na vrchol 25 metrů vysoké stavby.

Nejen že vás rozhledna určitě zaujme, neboť je značně nepodobná naprosté většině staveb podobného účelu v Česku, ale navíc budete odměněni výbornou vyhlídkou na lesy a lučiny Slavkovského lesa, ale i na Doupovské a Krušné hory a také na Tepelskou vrchovinu.

A až sestoupíte do Krásna, zjistíte, že jméno obce není nikterak nadnesené. Příjemnému prostředí dominuje novorománský kostel sv. Kateřiny.

S kamerou na cestách - Slavkovský les - Krásenský vrchVideo: Novinky

Krásenský vrch                     Autor: Miroslav Šára, Právo

To jméno už tu před chvílí padlo: Bečov nad Teplou. Z Krásna je to do Bečova jen pouhých sedm kilometrů, takže by byl hřích tu vzdálenost nepřekonat a nestanout před hradem se zámkem vysoko nad řekou. Hrad tu byl založen na počátku 14. století rodem pánů z Oseka a je situován na nejvyšším místě skalního ostrohu.

Pozdně barokní zámek svou definitivní podobu získal v polovině 18. století – nejnápadnější částí je bezesporu mnohoboká věž, kopírující půdorysné rozměry takzvané Lacronovy bašty pocházející z třicetileté války. Největší vzácností zámecké expozice je relikviář sv. Maura, památka evropského významu.

Zhotoven byl v první čtvrtině 13. století pro benediktinské opatství ve Florennes (v dnešní Belgii) pro ostatky sv. Jana Křtitele, sv. Maura a sv. Timoteje. Za procházku v Bečově stojí ovšem nejen hrad a zámek a je obklopující park, ale i další místa ve městě. Například kostel sv. Jiří, který je díky své vysoké štíhlé věži prakticky nepřehlédnutelný. Právě od kostela je na hrad se zámkem mimořádně zajímavá vyhlídka.

S kamerou na cestách - Slavkovský les - Bečov nad TeplouVideo: Novinky

Posledním cílem této cesty je premonstrátský klášter u Teplé, založený na sklonku 12. století českým velmožem Hroznatou. Barokní přestavba areálu, jemuž vévodí dvě vysoké věže klášterního kostela, byla zahájena na konci 17. století.

V následujícím století klášter zažil dobu svého vrcholného rozkvětu. Jelikož velice dbal na rozvoj vzdělanosti, nebyl císařem Josefem II. zrušen. Kostel byl postaven v letech 1193 až 1232 jako románsko-gotický trojlodní halový kostel.

Klášter podle plánů Krištofa Dientzenhofera

Na délku měří přes 62 metrů, vysoký je 15 a půl metru. Ke slavnostnímu vysvěcení pražským biskupem Janem II. 20. června roku 1232 se dostavil i český král Václav I. a říšští vyslanci. Exteriér kostela je cennou ukázkou přechodu románského slohu v gotický a je nejstarší svého druhu na našem území.

Klášter, původně románský se postupně přestavoval, v 17. a 18. století získal dnešní barokní podobu, o níž se zasloužil svými plány Krištof Dientzenhofer. Poslední přístavbou v areálu je křídlo s knihovnou a obrovským knihovním sálem, pochází z 19. století. Součástí areálu je park s rybníkem.

S kamerou na cestách - Slavkovský les - Klášter TepláVideo: Novinky

PŘÍŠTĚ zůstaneme na západě Čech a podíváme se na místa nedaleko Rokycan. Projdeme se Šťáhlavami, vystoupáme na místo, kde stával hrad Lopata, a zejména se budeme věnovat zámku Kozel. Jeho interiéry stejně tak jako park toho nabízejí k vidění víc než dost.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám