Hlavní obsah

Pražské památky ohlídá ochranka, průvodci si obléknou kostýmy

– Praha
Právo, ČTK, Jana Šprunková

Vstupné do pražských věží se do konce letošního roku nezvýší. Nový správce Staroměstské radnice, Petřínské rozhledny a dalších pražských památek, společnost ABL FM Services, připravuje v objektech několik novinek. Průvodci si obléknou historické kostýmy, na věži malostranské mostecké věže bude trubač každou hodinu ohlašovat čas.

Foto: Jana Šprunková, Právo

Kostýmovaní průvodci by měli přilákat více návštěvníků.

Článek

Nový správce, který uzavřel s městem smlouvu na jeden rok, má do památek především přilákat více turistů, jichž je oproti loňskému roku díky hospodářské krizi znatelně méně. Podle údajů PIS navštívilo spravované pražské památky letos v březnu 52 207 turistů, loni jich bylo o třicet pět tisíc  více.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Staroměstskou radnici a další památky v Praze bude spravovat společnost  ABL FM Services.

FOTO: Tomáš Reiner, Novinky

FOTO: Tomáš Reiner, Novinky

Firma ABL FM Services, která se zabývá především pořadatelskými a bezpečnostními službami, chce například vytvořit nový navigační systém pro turisty nebo instalovat dotykové panely s připojením na internet pomocí wi-fi. Plánuje také zefektivnit výběr vstupného.

Průvodci v památkách budou podle Bárty oblečeni v historických kostýmech, měli by být také lépe jazykově vybaveni. Kromě toho dostanou už od 1. srpna některé věže své trubače, v budoucnu se chystají také pravidelné kulturní akce, jako jsou historické trhy a šermířské souboje.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Kovář na nádvoří hradu Křivoklát předvedl své umění.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Na adventním jarmarku prodávali své výrobky hrnčíři a keramici.

Zároveň bude firma zajišťovat úklid, odvoz odpadu, propagaci, hlídání objektů a podobně. Zodpovědná bude také například za to, když si na namrzlých schodech před kostelem sv. Mikuláše někdo zlomí nohu.

Vstupné se letos zdražovat nebude   

Společnost se bude starat o mostecké věže, Petřínskou rozhlednu, Prašnou bránu, kostel sv. Mikuláše a Staroměstskou radnici. Budovy ale zůstanou i nadále v majetku Prahy. Nový správce se zaručil, že v letošním roce nebude zvyšovat cenu vstupného, zatím se ale neví, jak to bude v příštím roce.

"Chceme propracovaný systém slev, výhody pro držitele opencard, školy a podobně," uvedl Vít Bárta, ředitel společnosti ABL FM Services. V současné době zaplatí lidé za návštěvu pražských památek po 70 korunách, za výstup na Petřínskou rozhlednu ale vybírá PIS stokorunu.

Město bude mít vždy právo veta a bez jeho souhlasu se vstupné nezvýší. Správce také slíbil, že převezme všechny kmenové zaměstnance.     

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám